Aan de andere kant van de bergen – Elizabeth Musser – ****

21/04/2015 | 3 reacties

Aan de andere kant van de bergenAls Bobbie Blake te horen krijgt dat ze ongeneeslijk ziek is, besluit ze met haar nichtje Tracie terug te gaan naar De Oase, een vluchtelingencentrum in Oostenrijk waar ze jaren geleden heeft gewerkt.
Terug op de plek waar zo veel herinneringen liggen, worden Bobbie en Tracie direct gegrepen door de nood van de vluchtelingen en met name door het verhaal van de Iraanse Hamid. Het dochtertje van Hamid is betrapt met een bijbel in haar bezit en sindsdien loopt het hele gezin gevaar. Kan een netwerk van hulpverleners het gezin op tijd in veiligheid brengen? En ten koste van wat? 

Na jaren als bijbelsmokkelaar en hulpverlener in een vluchtelingencentrum gewerkt te hebben, vertrok Bobbi Blake uit Oostenrijk om haar zus in Amerika te gaan helpen. Maar nu ze ongeneeslijk ziek is, wordt het tijd om terug te keren naar het vluchtelingencentrum. Samen met haar nichtje Tracie dompelt ze zich onder in de trieste, ellendige verhalen van vluchtelingen die om allerlei redenen alles zijn kwijtgeraakt. Maar ook in hun verhalen van hoop, vertrouwen en geloof in God, Die er altijd is en wonderen kan doen. Wanneer het verhaal van de vluchteling Hamid hen bereikt, wordt alles op alles gezet om hem en zijn gezin te helpen. Maar zal het genoeg zijn?

Aan de andere kant van de bergen

In ‘Aan de andere kant van de bergen’, het boek van Elizabeth Musser wat vooralsnog alleen in Nederland verschenen is, word je meegenomen op de reis van Bobbi, die ze aflegt om vrede te sluiten met haar verleden. In de eerste hoofdstukken leer je haar en haar nichtje Tracie kennen en wordt al snel het doel van de reis duidelijk, vluchtelingencentrum De Oase, waar Bobbi jaren doorbracht met zendingswerk.

Maar Bobbi en Tracie zijn niet de enige personen die je leert kennen. Het verhaal bevat namelijk een aantal verschillende verhaallijnen. Je leest over Hamid, een vluchteling die zijn gezin achter moet laten, over zijn vrouw Alaleh, die na Hamid met haar kinderen ook vlucht, over Keith, de radiotechnicus, Stephen, de journalist en Amir, de vluchteling die zelf hulpverlener is geworden. Al deze verhaallijnen, die het verhaal wel wat ingewikkeld maken, zijn in elkaar verweven en komen samen in vluchtelingencentrum De Oase.

Aan de andere kant van de bergen

De Oase, waar hulp en het Evangelie wordt geboden aan vluchtelingen uit de hele wereld, bestaat echt. Al 25 jaar zijn daar zendingswerkers en hulpverleners aan het werk en wordt de de boodschap van Gods liefde verspreid onder mensen die alles zijn kwijtgeraakt. Daarnaast is de organisatie ‘World Wide Radio’, die ook een rol speelt in het verhaal, geïnspireerd op de bestaande organisatie Trans World Radio, die via de radio God Woord verspreidt over de hele wereld. ‘Aan de andere kant van de bergen’ is zo een boek geworden dat gebaseerd is op waargebeurde verhalen.

Het is ook een verhaal vol geloof. Levens veranderen om Jezus’ naam, men bidt, vertrouwt en ziet wonderen gebeuren. Het is bijzonder om daar tijdens het lezen getuige van te zijn. Tegelijkertijd zit er wel een soort van balans in het verhaal, door het ongeloof van Tracie en de aanvankelijk sceptische houding van Stephen. Dat maakt het realistisch, levensecht: De wonderen van God in een wereld waar pijn, verdriet, twijfel en angst nog aan de orde van de dag zijn.

Aan de andere kant van de bergen

Hoewel het verhaal soms wat ingewikkeld is door de vele verhaallijnen, is het een verhaal wat je stil zet bij de werkelijkheid. Van verschillende kanten word je meegenomen in de rauwe realiteit van het vluchtelingenbestaan en stilgezet bij de nood in deze wereld. Tegelijkertijd laat het boek zien hoe belangrijk geloof en gebed is en laat het je nadenken over jouw mogelijkheden om hier iets mee te doen. ‘Aan de andere kant van de bergen’ maakt dat je je ogen niet meer kan sluiten voor de nood van de vluchtelingen in deze wereld en zet je aan tot actie.

4

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: The Long Highway Home
Auteur: Elizabeth Musser
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2015
ISBN: 9789029723473

Verzenden
User Review
3.33 (3 votes)

Dit boek heb ik ontvangen van Uitgeverij Kok.

Geplaatst in: ****, Recensies | Tags: , , ,
Vorige post Volgende post

3 reacties

 • Beantwoorden mylemans marleen 04/05/2015

  ziet er ook goed uit dank

 • Beantwoorden Betty Boot 29/07/2015

  Goede morgen,

  Ontroerend boek wat je bij blijft.
  Boven elk gedeelte staat een naam,zodat je telkens over moet stappen naar een volgend persoon in het verhaal dat haalt de vaart er een beetje uit.
  Ondanks dat beveel ik dit boek bij iedereen aan.
  Gr Betty Boot.

 • Beantwoorden Tamara 26/10/2017

  Ik heb vandaag dit boek meegenomen bij de bieb. Ben erg benieuwd.

  Groetjes tamara

 • Laat een reactie achter