Aan het einde van de vallei – Lori Benton – ****

20/03/2017 | 1 reactie

Aan het einde van de valleiTwintig jaar geleden, in 1757, stal majoor Reginald Aubrey een pasgeboren jongetje, noemde hem William en voedde hem op als zijn eigen kind. Nooit is iemand erachter gekomen. Zijn  geadopteerde dochter Anna weet nergens van. Steenwerper, de echte vader van William, heeft nooit de schuldige gevonden. En ook Twee Haviken, Williams tweelingbroer, wiens leven sinds zijn geboorte in teken van zijn broers afwezigheid staat en die hoopt op een toekomst met Anna, heeft geen idee. Reginalds vrouw, Lydia, ziet al jaren lijdzaam toe hoe Reginald een last met zich meetorst. Zou hij ooit Gods vergeving – en haar liefde – kunnen omarmen?

Maar nu William de waarheid weet, voelt het alsof de grond onder zijn voeten is weggezakt. Hij stort zich op het soldatenleven in het agressieve Britse leger dat zich opmaakt voor een nieuwe strijd. Als de oorlog de Mohawk-vallei bereikt, moeten twee families een manier zien te vinden om zich met hun zoon te verzoenen. Maar hij is naar hen op weg in de gelederen van een vijandig leger.

Deze nieuwste roman van Lori Benton, Aan het einde van de vallei, is het vervolg op Volg mij voorbij de bomen. In dat boek werd langzaam maar zeker duidelijk wat majoor Reginald Aubrey had gedaan, namelijk een pasgeboren jongetje stelen en hem opvoeden als zijn eigen zoon, William Aubrey. En hoewel Reginald jaren geprobeerd heeft dit geheim te houden, kwam uiteindelijk de waarheid aan het licht, is William vertrokken naar het Britse leger en blijft er, hoewel er op diverse manieren vergeving is geschonken, een diepe pijn bestaan bij alle betrokkenen.

aan het einde van de vallei

In Aan het einde van de vallei gaat het verhaal verder en spelen weer dezelfde personen een rol. Daarom is het fijn om eerst het voorgaande deel gelezen te hebben en zo al bekend te zijn met alles wat er in de levens van Reginald, William, Anna, Lydia, Twee Haviken, Steenwerper en Goede Stem speelt. Deze personages zijn heel verschillend van karakter en in hun doen en laten, maar zijn op een bijzondere manier allemaal aan elkaar verbonden. Zij vormen een duidelijke lijn in dit verhaal, wat op andere punten soms juist wat ingewikkeld is.

Je wordt namelijk meegenomen naar het Amerika in de 18e eeuw, waar het Britse leger met hulp van diverse indianenstammen op het punt staat een nieuwe strijd te voeren tegen de kolonisten en indianen die vechten voor de Amerikaanse onafhankelijkheid. Het verhaal zit dan ook boordevol namen van strijders, aanvoerders, locaties en indianenstammen en ontbreekt ook een stevige beschrijving van de heftige gevechten niet. Al die informatie maakt het verhaal soms wat gecompliceerd, wat het leesgemak niet altijd ten goede komt.

aan het einde van de vallei

Naast al die spanningen en gevechten hebben de personages in dit verhaal ook nog hun eigen strijd te voeren. William is met het vijandige Britse leger op weg naar zijn familie, zowel naar degene die hem heeft gebaard als naar degene die hem heeft grootgebracht. Het is boeiend om te lezen hoe iedereen hiermee omgaat, welke emoties bovenkomen en hoe door Gods leiding op onverwachte manieren en momenten alles samenkomt.

Het maakt Aan het einde van de vallei tot een veelzijdige roman. Enerzijds is het een verhaal waarin de wreedheid van de oorlog en de op waarheid gebaseerde, ingewikkelde verhoudingen tussen de Britten en diverse indianenstammen een grote rol spelen. Maar anderzijds is het een bijzonder verhaal over fouten en moeilijke keuzes, Gods leiding en de grote kracht van vergeving, liefde en familie. En dat maakt het, vooral wanneer je het voorgaande deel ook hebt gelezen, de moeite waard.

4

Informatie

Oorspronkelijke titel: A Flight of Arrows
Auteur: Lori Benton
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2017
ISBN: 9789029726399
aan het einde van de vallei

Verzenden
User Review
0 (0 votes)

Dit boek heb ik ontvangen van uitgeverij Kok.

Geplaatst in: ****, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

1 reactie

  • Beantwoorden Ann s 20/03/2017

    Ik heb het eerste deel op ebook, maar nog niet gelezen, dus deze aankoop zal even op zich laten wachten, groetjes ann

  • Laat een reactie achter