Alles op het spel – Deeanne Gist – ****

17/09/2015 | 2 reacties

alles op het spelChicago, 1893. Billy Jack Tate doet haar voordeel met haar mannennaam. Als een van de weinige vrouwen heeft ze het tot dokter geschopt en nu toont ze op de wereldtentoonstelling in Chicago haar vaardigheden, in de hoop dat ze snel een eigen praktijk kan beginnen. Maar dan vraagt de knappe Hunter Scott haar om die droom op te geven en zijn vrouw te worden. Billy is verliefd op hem, maar verafschuwt zijn traditionele normen en waarden.
Billy en Hunter vinden elkaar in het bouwen van een speeltuin voor de minderbedeelde kinderen in de stad. Maar het einde van de tentoonstelling nadert en beiden moeten een keuze maken. Is Billy bereid haar droom op te geven? En zou Hunter ermee kunnen leven dat zijn vrouw kostwinner is?

Dokter Billy Jack Tate is dolblij met haar aanstelling als arts op de Wereldtentoonstelling. Hoewel haar mannennaam geregeld voor verwarring zorgt, geniet ze van het werk met haar patiënten. Als de knappe Texas Ranger Hunter Scott haar vraagt met hem te trouwen en te stoppen met haar werk, stelt haar dat dan ook voor een onmogelijke keuze. Terwijl ze samen met Hunter bouwt aan een speeltuin in de armoedigste buurt van Chicago, begint de tijd te dringen en rijst de vraag of er ooit een toekomst voor hen samen zal kunnen zijn.

alles op het spel

Alles op het spel is Deeanne Gist’s tweede roman over de Wereldtentoonstelling van 1893 in Chicago. Wanneer je de de andere romans met ditzelfde decor hebt gelezen, Het hart op de lippen en de onlangs verschenen Scherven brengen geluk, weet je ongeveer wel wat je van dit decor kan verwachten: een intrigerende omgeving, overweldigende gebouwen en grote mensenmenigten. In deze roman ligt wat dat betreft de nadruk vooral op het Vrouwengebouw en de opkomst van de vrouwenemancipatie.

In Alles op het spel speelt Billy Jack Tate de hoofdrol. De knappe, vrouwelijke dokter met een mannennaam is een opgewekte en interessante persoonlijkheid. Haar, voor die periode, vooruitstrevende ideeën over haar werk nemen je mee in de wereld van opkomende vrouwenemancipatie. Maar tegelijkertijd vormen haar heel vrouwelijke verschijning, gevoelens en emoties hierop een boeiende tegenstelling.

alles op het spel

Een andere tegenstelling is de stoere Texas Ranger Hunter Scott, die aan het werk is in het stadse Chicago. Van zijn laarzen van amarilloleer tot zijn ideeën over vrouwen en het huwelijk blijkt dat hij zich niet thuisvoelt in de grote stad. Wanneer hij op een nogal opmerkelijke wijze kennis maakt met Billy is dat dan ook het startpunt voor interessante ontwikkelingen. Want hoewel het haast onmogelijk lijkt, hangt al snel de liefde in de lucht, wat zorgt voor fijne romantiek in het verhaal.

Billy en Hunter’s gezamenlijke passie is het bouwen van een speeltuin voor de minderbedeelde kinderen in de stad. Deze speeltuin brengt een welkome afwisseling in het verhaal en neemt je mee naar de donkere kant van het leven in een grote stad in de 19e eeuw. Doordat zich een aantal ontwikkelingen tussen Billy en Hunter en rondom de speeltuin snel opvolgen, blijft het verhaal boeiend.

alles op het spel

Deeanne Gist heeft een fijne schrijfstijl die het lezen van haar boeken aantrekkelijk maakt en dit geldt ook voor Alles op het spel. Alleen is hierin het einde wat minder charmant geschreven, doordat Billy en Hunter informatie uitwisselen die wel interessant is voor de lezer, maar wat zij allang van elkaar weten. Dit maakt het einde wat gekunsteld en dooft heel snel de spanning. Maar net zoals altijd is ook dit weer een fijne, afwisselende roman waarin boeiende personages de hoofdrol spelen. Als liefhebber van Gist’s boeken, moet je deze zeker lezen.

4

Informatie

Oorspronkelijke titel: Fair Play
Auteur: Deeanne Gist
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2014
ISBN: 9789029723251

Verzenden
User Review
0 (0 votes)
Geplaatst in: ****, Recensies | Tags: , , ,
Vorige post Volgende post

2 reacties

  • Beantwoorden Ann s 17/09/2015

    Deeanne Gist is nu niet direct mijn favoriete schrijfster, dus ik denk niet dat deze aan mij besteed is, ik ben nu een dame onwaardig van Julie klassen aan het lezen en dat is een heel goed , heel mysterieus boek…

  • Beantwoorden mylemans marleen 17/09/2015

    mijn lievelingsschrijfter heb haar nieuwste boek ook al dat nu pas vershenen is gekocht scherven brengen geluk heb er geloof ik 7 van haar gelezen SUPER

  • Laat een reactie achter