Als de nacht valt – Julie Cave – ***

09/07/2015 | 0 reacties

Als de nacht valtNa het levensgevaarlijke onderzoek naar de Smithsonian-moorden gaat Dinah Harris dagelijks de strijd aan tegen haar alcoholverslaving terwijl ze de brokstukken van haar carrière bij de FBI bij elkaar veegt en een nieuwe weg inslaat. Vanuit de schaduwen slaat een intelligente en angstaanjagende moordenaar toe; een moordenaar die zorgvuldig en systematisch vaststelt wie waarde heeft voor de maatschappij en wie niet.

Dankzij de vaardigheden die Dinah Harris bij de FBI heeft geleerd, weet ze een verband te ontdekken met de duistere wereld van de neo-eugenisten, en hen die de moorden in het openbaar afkeuren, maar er in het geheim heel andere ideeën op nahouden.

Tegen die achtergrond moet Dinah niet alleen haar eigen verleden, maar ook Gods oneindige genade en vergeving leren accepteren. Oude geheimen worden bekendgemaakt, tragedies worden ontdekt, en de verwoestende erfenis van een wetenschap zonder medeleven komt aan het licht.

Na haar ontslag bij de FBI is Dinah Harris voor zichzelf begonnen en wordt al snel haar hulp ingeroepen als er een seriemoordenaar zijn slag slaat in Washington. Al snel ontdekken Dinah en haar partner een verband tussen de moorden en de overtuigingen van neo-eugenisten, mensen met meedogenloze opvattingen over wie het waard is te mogen leven in deze maatschappij en wie geen waarde hebben. De tijd begint te dringen als de moorden elkaar opvolgen, terwijl Dinah er alles aan doet om de moordenaar te stoppen en met zichzelf in het reine te komen.

als de nacht valt

‘Als de nacht valt’ is het tweede deel van de Dinah Harris Mysteries, een serie over (voormalig) FBI-rechercheur Dinah Harris. In dit tweede deel staat Dinah op het punt een nieuwe weg in te slaan, nadat ze in het eerste deel van de serie is ontslagen bij de FBI. In ‘Als de nacht valt’, komen een aantal gebeurtenissen uit het vorige deel naar voren, waardoor je zonder het eerste deel gelezen te hebben, je een redelijk beeld kan vormen van wat vooraf gegaan is. Daardoor zijn beide boeken ook prima los van elkaar te lezen.

Het verhaal wordt vooral beschreven vanuit Dinah’s perspectief, maar ook vanuit dat van de moordenaar. Gelijk in het begin word je al meegenomen in zijn plannen, wanneer hij op het punt staat zijn eerste moord te plegen. Je leest over zijn ideeën en gedachten en de moorden die hij pleegt, zonder dat je weet wie het is. Dat brengt spanning in het verhaal en maakt het huiveringwekkend.

als de nacht valt

De rode lijn in dit verhaal is de wereld van de neo-eugenisten. Dit onbekende fenomeen wordt uitgebreid uitgelegd en laat je kennis maken met gruwelijke opvattingen over de waardebepaling van mensen in deze maatschappij. Het een interessant onderwerp voor dit verhaal, maar de theoretische uitleg die regelmatig terugkomt en verder uitgebreid wordt, maakt het verhaal op sommige gedeelten behoorlijk taai. Tegelijkertijd is het wel interessant om wat meer te leren over dit relatieve onbekende onderwerp.

Naast de spanning en moorden komt ook de persoonlijke strijd van Dinah naar voren. Ze worstelt nog steeds met de gevolgen van haar keuzes uit het verleden en haar overwonnen alcoholverslaving. Dit brengt haar bij vragen over genezing en Gods vergeving, wat een goede afwisseling is bij de rest van het verhaal.

als de nacht valt

‘Als de nacht valt’ is een prima boek om te lezen, als je eens wat anders wil dan een fijne roman. De duistere kant van de maatschappij, gecombineerd met Dinah’s persoonlijke verhaal en het onderzoek naar de seriemoordenaar vormen een huiveringwekkend verhaal. Wel had het slot wat spannender en uitgebreider gemogen en de theorie van de eugenetica iets minder zwaar. Maar wanneer je op zoek bent naar een spannend verhaal over een interessant onderwerp, kan je ‘Als de nacht valt’ eens overwegen.

3

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: The shadowed mind
Auteur: Julie Cave
Uitgeverij: De Banier
Jaar van uitgave: 2015
ISBN: 9789462781863

Verzenden
User Review
0 (0 votes)

Dit boek heb ik ontvangen van uitgeverij De Banier.

Geplaatst in: ***, Recensies | Tags: ,
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter