Als je nu blijft zwijgen – Kate Breslin – *****

16/06/2015 | 0 reacties

Als je nu blijft zwijgenHet is 1944. Ternauwernood ontkomt Hadassa Benjamin, een blonde Jodin, aan het vuurpeloton – maar wordt vervolgens gedwongen te gaan werken voor SS-Commandant Aric von Schmidt in het doorgangskamp Theresienstadt. Daar moet ze toezien dat haar eigen volksgenoten naar Auschwitz gedeporteerd worden.
Hoewel haar valse naam Stella Muller en haar baas Aric haar enige bescherming bieden heeft ze, omringd door zo veel gruwelen, het gevoel door God verlaten te zijn.
Als de commandant blijkt geeft van genegenheid voor haar, ontvouwt zich een unieke kans om haar volk of althans de kinderen, en daarmee de toekomst van haar volk te redden. De prijs is hoog. Misschien vraagt het zelfs het ultieme offer. Wanhopig vraagt Stella zich af of God haar hier geplaatst heeft met het oog op een tijd als deze. Zou ze nu nog kunnen blijven zwijgen? Maar hoe moet ze haar mensen redden als ze zichzelf niet eens redden kan?

Als de Joodse Hadassah Benjamin als ontkomt aan het vuurpeleton, wordt ze gedwongen te gaan werken voor de SS-commandant Aric von Schmidt, opzichter van doorgangskamp Theresienstadt. Dagelijks is ze getuige van de gruwelijkheden die haar volk moeten ondergaan. Door haar blonde haar, blauwe ogen en en haar schuilnaam, blijft haar ware afkomst lang verborgen en geeft dat haar een kans om haar volk te redden. Hadassah wordt verscheurd door angst, wanhoop en verwarde gevoelens voor de commandant. Zal zij echt de redding kunnen zijn van haar volk?

‘Als je nu blijft zwijgen’ vertelt het verhaal van het Joodse volk in de Tweede Wereldoorlog. De hoofdpersoon is, Hadassah, of Stella, zoals ze zichzelf noemt. Het verhaal begint op het moment dat ze na haar bevrijding uit kamp Dachau voor het eerst de commandant ontmoet, die haar leven zal veranderen. In enkele bladzijden worden haar omstandigheden en de wereld om haar heen beschreven en word je gegrepen door de afschuwelijkheden van de oorlog.

En dat gaat ook in de volgende hoofdstukken door, wanneer Stella terechtkomt bij doorgangskamp Theresienstadt. In een verhalende vorm komt het verleden tot leven en word je meegenomen in de verschrikkingen die je Joden moesten ondergaan. Feiten en fictie zijn met elkaar verweven en vormen samen een beklemmend verhaal, wat je niet loslaat. In dit alles spelen de commandant en Stella de hoofdrol, maar zijn er nog een aantal personages meer die het verhaal compleet maken en tot leven brengen.

Stella moet gaan werken voor de commandant en dat is niet zonder gevolgen.Want ondanks haar afkeer en woede over zijn daden, kan ze zich steeds moeilijker verzetten tegen de gevoelens van genegenheid die zich langzaam voor hem ontwikkelen en door hem beantwoord worden. Dat brengt Stella in een tweestrijd en geeft haar een gevoel van verraad. Deze worsteling, die van grote invloed is op de rest van het verhaal, is zo puur beschreven, dat je er tijdens het lezen helemaal door omringt wordt.

De rode lijn in ‘Als je nu blijft zwijgen’ is het Bijbelse verhaal van koningin Esther. Ieder hoofdstuk begint met een tekst uit dat Bijbelboek en je kan steeds opnieuw de lijn naar die gebeurtenissen trekken. Zoals koningin Esther in de positie was om haar volk te redden van uitroeiing, kan Stella de redding van haar volk zijn. Maar dit maakt haar geen bijzonder mens, ze is gewoon een jonge vrouw, verscheurd van wanhoop en angst. Dat brengt verdriet, geloof, hoop en diepgang in het verhaal, waardoor het je niet los laat.

‘Als je nu blijft zwijgen’ is een indrukwekkende, beklemmende roman vol diepe emoties. Met kracht wordt beschreven wat het Joodse volk is overkomen en wat nooit vergeten mag worden. De geschiedenis komt tot leven door het verhaal van Stella en Aric en het is boeiend tot het einde.  ‘Als je nu blijft zwijgen’ is een bijzonder verhaal wat er om vraagt om gelezen te worden.

5

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: For Such a Time
Auteur: Kate Breslin
Uitgeverij: Mozaiëk
Jaar van uitgave: 2015
ISBN: 9789023994824

Verzenden
User Review
5 (2 votes)

Dit boek heb ik ontvangen van Boekencentrum.

Geplaatst in: *****, Recensies | Tags: , , ,
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter