Amelie – Cathy Gohlke – *****

07/03/2016 | 6 reacties

AmelieZomer 1939. Rachel Kramer is met haar vader op reis naar Duitsland als ze een geheimzinnige hulpvraag ontvangt van een vriendin met wie ze geen contact meer heeft. Kristine is getrouwd met SS-officier Gerhardt Schlick en ziet hoe de situatie in Duitsland steeds dreigender wordt. Ze is bang voor haar man, die hun dochtertje Amelie – doof vanaf haar geboorte – beschouwt als een smet in zijn Arische bloedlijn.
Gerhardt Schlick begint Rachel het hof te maken, maar ze weet dat hij gevaarlijk is. Ze vreest dat haar vader, een vooraanstaand wetenschapper in de eugenetica, op de hoogte is van Hitlers plannen voor mensen als Amelie, die het regime het leven onwaardig acht. Als ze haar vaders geheime documenten doorzoekt, doet ze ook schokkende ontdekkingen over haar eigen geschiedenis en familie.
Inmiddels jaagt de SS op Rachel. Ze wendt zich tot Jason Young, een gedreven Amerikaanse journalist. Dankzij zijn contacten binnen het verzet kunnen Rachel en Amelie de stad ontvluchten. Zij duiken onder in het Beierse plaatsje Oberammergau. Rachel en Jason handelen op het scherpst van de snede, waarbij ze voortdurend hun leven riskeren voor mensen die ze nauwelijks kennen, maar van wie ze steeds meer gaan houden.

Amelie, het meisje dat er niet mocht zijn, neemt je mee naar Duitsland aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. De invloed en macht van Hitler nemen meer en meer toe, de Neurenberger wetten maken het leven van de Joden steeds moeilijker, landen worden door Duitsland overwonnen en de Duitse burgers worden meegesleept in alle donkerheid en verwoesting.

amelie

Te midden van deze roerige periode, is de Amerikaanse Rachel in Berlijn met haar vader, een onderzoeker die zich bezighoudt met eugenetica en erfelijkheidsbiologie. En hoewel de mooie, moedige Rachel haar ogen zou willen sluiten voor de wreedheden waar Hitler op aan stuurt en waar haar vader een rol in speelt, komt ze er al snel recht tegenover te staan wanneer haar vroegere Duitse vriendin Kristine haar om hulp vraagt voor haar dochtertje.

Het dochtertje van Kristine en SS-officier Gerhardt Schlick is de vierjarige, dove Amelie. En haar doofheid maakt dat ze niet past binnen het perfecte Arische ras, en ze dus moet verdwijnen. Hiermee staat Amelie symbool voor alle verschrikkingen die in de Tweede Wereldoorlog werden uitgevoerd met gehandicapten, Joden en andere mensen die volgens Hitler en zijn aanhangers een barrière vormden op weg naar het perfecte Arische ras.

amelie

Doordat Rachel zich om Amelie gaat bekommeren, maar zelf ook in grote problemen raakt, heeft ze hulp nodig om uit Duitsland te kunnen ontsnappen. De Amerikaanse journalist Jason Young is degene die haar de hulp kan geven en zodoende word je tijdens het lezen meegenomen in de wereld van geheime bergplekken, gesmokkelde voedselbonnen, razzia’s en veel angst. Dit alles tekent heel duidelijk de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog.

Maar ondanks dat Rachel en Amelie zich moeten verbergen en zelfs Jason gevaar loopt, is er ook ruimte voor vrolijkheid, gesprekken en opbloeiende gevoelens. Dat maakt het verhaal boeiend en levendig en je voelt je steeds meer betrokken bij de personages. Daarnaast komen enkele personen in het verhaal voor die ook werkelijk bestaan hebben, waardoor het verhaal nog echter voelt.

amelie

Amelie is een verhaal wat de werkelijkheid in al zijn rauwheid en ellende tekent. De gruwelijke opvattingen van Hitler en zijn aanhang joegen miljoenen mensen de dood in, waaronder kinderen zoals de kleine Amelie. En juist het voorbeeld van dat kleine meisje, maakt dat dit boek diepe indruk maakt en je beklemt. Tegelijkertijd is het een verhaal over mensen die de moed niet lieten zakken en daardoor een verhaal vol geloof, hoop en liefde.

5

Informatie

Oorspronkelijke titel: Saving Amelie
Auteur: Cathy Gohlke
Uitgeverij: Den Hertog
Jaar van uitgave: 2015
ISBN: 9789033126895
Amelie

Verzenden
User Review
3.5 (4 votes)
Geplaatst in: ****, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

6 reacties

 • Beantwoorden Alida 07/03/2016

  Dankjewel voor de recensie over Amelie!

  Het is een schitterend verhaal, een prachtig boek, zó mooi! Ik heb het nog niet uit omdat ik zóveel boeken heb die ik nog moet lezen… maar aangezien ik de andere boeken van Cathy Gohlke ook heb, moet dit ook mooi zijn. Heb al stukken gelezen en het belooft heel veel goeds.

  Ik weet niet of je ‘Beloof het mij’ en ‘Uitzien naar een nieuwe wereld’ ook gelezen hebt? Die raad ik bij dezen dan ook aan, allebei ontzettend mooi!
  Cathy kan super goed schrijven en ik wil het volgende boek van haar dat uit komt, ook zéker hebben!
  Dat is een vervolg op ‘Amelie’. En ‘Amelie’ is ook, net als haar andere boeken… simpelweg wauw. Hoe ze personages en ontwikkelingen uitschrijft, hoe ze mooie kanten laat zien maar ook rauwe kanten indrukwekkend neer zet… Fantastisch!

  Groetjes Alida

  • Beantwoorden Wouter Ariesen 18/03/2016

   Het volgende boek van Cathy Gohlke, Het geheim van mijn moeder is geen vervolg op Amelie.
   Maar het is wel weer een prachtig boek.

   Groeten Wouter

 • Beantwoorden mylemans marleen 07/03/2016

  lees dit ook wel graag ,staat me wel aan ,maar heb nog honderden ongelezen boeken te gaan ,liefs

  • Beantwoorden Alida 18/03/2016

   Hoi Wouter,

   Sorry, ik dacht dat ik zoiets gelezen had. Maar inderdaad, je hebt gelijk, ik kan ook nergens vinden dat het een vervolg is. Het boek is nog niet verschenen; dus ik weet nog niet of het een prachtig verhaal is, maar gezien haar andere boeken weet ik zeker van wel!

 • Beantwoorden Betty Boot 07/03/2016

  Prachtig indringend verhaal Amelie had iets meer in het verhaal mee moeten doen.

  Gr Betty Boot.

 • Beantwoorden Jaco Bijlaar 08/09/2016

  Zeer ingrijpend en beklemmend om te lezen over het gedachtegoed van de Nazi’s en hoe ver dat ging. Qua spanning in het verhaal vond ik dit boek echter wel wat tegenvallen. De lezer wordt wel even geprikkeld om mee te denken over een ontsnappingsmogelijkheid maar verder vind ik de gebeurtenissen (oorzaak-gevolg) vaak nogal voorspelbaar en het idee voor de uiteindelijke ontsnapping uit het dorp (tijdens een toneel-uitvoering georganiseerd voor de overheerser) lijkt overgenomen te zijn uit The Sound of Music.

 • Laat een reactie achter