Anna’s overtocht – Suzanne Woods Fisher – ****

22/09/2015 | 3 reacties

Anna's overtochtDuitsland, 1737. Anna König wordt door haar kerkgemeenschap uitgekozen om de overtocht naar Amerika te maken. Ze reist naar Rotterdam en gaat daar aan boord van de Charming Nancy. Op het dek ontmoet ze Bairn, de scheepstimmerman. De koppige Bairn vindt Anna en haar gezelschap maar naïeve boeren en bemoeit zich zo min mogelijk met hen.

Onderweg loopt het schip veel vertraging op door het slechte weer en ziektes. De slinkende voedselvoorraad leidt tot conflicten tussen het personeel en de passagiers. Midden in het tumult voelt Bairn zich aangetrokken tot de rustige Anna. En hoewel Anna is opgedragen ver uit de buurt van de scheepstimmerman te blijven, zoekt ook zij hem steeds op.

Als een edelmoedige daad Anna in een levensgevaarlijke situatie brengt, ontdekt Bairn dat het geloof hem niet heeft losgelaten. Maar komt die ontdekking niet te laat?

Met een aantal anderen uit haar Amish gemeenschap maakt Anna vanuit Duitsland de overtocht naar de Nieuwe Wereld, Amerika. Tijdens de reis zware reis over zee ontmoet ze de intrigerende scheepstimmerman Bairn. Ondanks dat ze zich tegen haar gevoelens probeert te verzetten, voelt Anna zich tot hem aangetrokken en brengen ze steeds meer tijd met elkaar door. Maar uiteindelijk nadert het schip zijn eindbestemming en zullen hun wegen van elkaar scheiden..

Anna's overtocht

Deze roman van Suzanne Woods Fisher neemt je mee naar de periode waarin de eerste Amish naar Amerika trokken. Het boek kan hierdoor een Amish roman genoemd worden, maar daar ligt in dit verhaal niet de nadruk op. Doordat de personages in deze roman het grootste gedeelte van hun tijd doorbrengen op het schip wat hen naar Amerika voert, komen typische Amish gebruiken minder naar voren en is Anna’s overtocht meer een gewone roman waarin de Amish levensstijl licht verweven is.

Anna König is een jonge vrouw, die zonder naaste familie of echtgenoot de oversteek naar Amerika maakt. Maar tijdens de reis neemt ze de zorg voor de achtjarige Felix’ op zich, die door zijn ondeugende gedrag steeds weer voor verrassingen zorgt. De verstandige en zorgzame Anna vertrouwt sterk op God en probeert haar geloof uit te dragen in haar dagelijkse leven. Dit komt subtiel in de hele verhaallijn terug, wat het verhaal een warme sfeer geeft.

Anna's overtocht

Scheepstimmerman Bairn is wat dat betreft het tegenovergestelde van Anna, wat voor boeiende ontwikkelingen zorgt. De aanvankelijk kille en stugge Bairn veranderd in de loop van het verhaal steeds meer in de persoon die hij zou willen zijn, maar die hij door het leven was kwijtgeraakt. Hij begint zich steeds meer aangetrokken te voelen tot de rustige Anna en haar vertrouwen op God brengt ook voor hem het geloof weer dichterbij.

Het grootste gedeelte van het verhaal speelt zich af op het schip, waarop de passagiers met allerlei tegenslagen te kampen krijgen. Slechte weersomstandigheden, ziekte, dorst, overlijden en geboorte volgen elkaar op en brengen dit reisverhaal tot leven. En doordat het verhaal gedeeltelijk is gebaseerd op historische feiten, is het interessant om door middel van deze roman in het verleden van de Amish te duiken.

Anna's overtocht

Anna’s overtocht is een fijne afwisseling op de standaard Amish romans. Avontuur, geheimen en romantiek vormen een boeiende mix tegen de Amish achtergrond. En hoewel het einde net niet helemaal af voelt, word je tijdens het lezen wel naar het slot toegetrokken. Wanneer langzaam maar zeker een aantal puzzelstukjes op hun plek vallen, wil je niet anders dan weten hoe het afloopt. Het maakt Anna’s overtocht een warm, afwisselend verhaal, wat ook prima geschikt is voor niet-Amish fans.

4

Informatie

Oorspronkelijke titel: Anna’s Crossing
Auteur: Suzanne Woods Fisher
Uitgeverij: De Groot Goudriaan
Jaar van uitgave: 2015
ISBN: 9789088653476

Verzenden
User Review
2.67 (3 votes)
Geplaatst in: ****, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

3 reacties

 • Beantwoorden Ann s 20/12/2015

  Ik heb nu 3 boeken van haar op ebook gekocht, waaronder deze en 1 gewoon boek, kan niet wachten om ze te lezen, ze lijken me heel goed! Ik hoop dat er in de toekomst meer recensies van haar boeken komen, ze heeft al vele boeken geschreven en ik hoop dat ze stilaan allen of toch een groot deel ervan vertaald worden, ook aan de boeken van Beth wiseman heb ik al veel plezier beleeft, ik hoop dat er daar ook meer van komen, groetjes ann

  • Beantwoorden Leanne - Wereld van boeken 07/01/2016

   Ik zal zien wat ik voor je kan doen, wat betreft de recensies ;)

 • Beantwoorden Gerda Troff 14/08/2017

  Op de Belgische tv al een poos een serie waarin echte of exAmish hun verhaal vertellen.

 • Laat een reactie achter