Augustusgras – Anna Jean Mayhew – ***

02/06/2016 | 1 reactie

augustusgrasOp een zinderend hete dag in augustus 1954 gaat Jubie Watts voor het eerst met vakantie. Vanuit North Carolina rijdt het hele gezin in een volgepakte auto naar Florida, samen met de zwarte hulp Mary. Zo lang als de 13-jarige Jubie zich kan herinneren is Mary er; om schoon te maken, om te koken, om Jubie te kalmeren na een woede-uitbarsting van haar vader, om haar te troosten als haar moeder onbereikbaar is.
Hoe verder ze in het zuiden komen, hoe meer verbodsborden voor zwarte mensen ze tegenkomen. Jubie beseft met een schok dat die ook voor Mary gelden. Als ze onverwachts stranden met hun auto, volgt er een afschuwelijke confrontatie met de plaatselijke bewoners. Jubie moet onder ogen zien dat niet alleen de wereld om haar heen een verschrikkelijk oord kan zijn, maar dat ook haar ouders daarin geen verschil willen maken. Dan neemt Jubie de moedigste beslissing van haar leven.

Het is de zomer van 1954 als de dertienjarige Jubie met haar familie en hun zwarte hulp Mary op vakantie gaat. Dat is voor de zelfstandige, nieuwsgierige Jubie een hele belevenis, vooral wanneer ze na een ongeval stranden in een gebied waar de rassenscheiding volop aan de orde is. Doordat de situatie daar niet makkelijk is, leer je Jubie snel beter kennen en krijg je inzicht in de kracht van het jonge meisje.

augustusgras

In Augustusgras word je, mede door flashbacks, meegenomen naar het gezin waarin Jubie opgroeit. Het is boeiend hoe uit diverse beschreven situaties blijkt hoe haar band met haar ouders, zusjes en broertje is. Tussen de regels door krijg je daar zicht op, wat het verhaal diepte geeft. Maar het is voornamelijk toch ook de aanwezigheid van hun zwarte hulp Mary die het boek interessant maakt.

De familie Watts strand tijdens hun vakantie namelijk in een gebied waarin de rassenscheiding nog volop heerst. Door de ogen van de jonge Jubie krijg je een beeld van de impact die dat moet hebben gehad op de samenleving. En doordat al vanaf het begin de hechte band tussen Jubie en Mary overduidelijk aanwezig is, is de situatie die hen overkomt haast tragisch te noemen.

augustusgras

Op dat moment lijkt ook Jubie zich als persoonlijkheid te ontwikkelen en passen de beslissingen die ze neemt eigenlijk niet bij haar dertien jaar. Tegelijkertijd blijven haar gedachten, waar je door het ik-perspectief een duidelijk beeld van krijgt, wel passend bij haar leeftijd. Het is knap hoe de auteur in staat is geweest dit personage zo uit te werken en neer te zetten dat het interessant blijft.

Augustusgras is hierdoor een bijzonder verhaal, wat vooral in de tweede helft boeiend en afwisselend wordt. Vanaf het moment dat ze tijdens hun vakantie stranden, volgen de gebeurtenissen elkaar snel op en blijft het tot het einde interessant. Daarnaast vormt de jonge Jubie een aandoenlijke factor in het geheel, wat deze debuutroman zeker ten goede komt.

3

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: The dry Grass of August
Auteur: Anna Jean Mayhew
Uitgeverij: Mozaïek
Jaar van uitgave: 2016
ISBN: 9789023994978
augustusgras

Verzenden
User Review
2 (2 votes)

Dit boek heb ik ontvangen van Uitgeverij Mozaïek.

Geplaatst in: ***, Recensies | Tags: ,
Vorige post Volgende post

1 reactie

  • Beantwoorden mylemans marleen 02/06/2016

    ziet er ook weer goed uit liefs

  • Laat een reactie achter