Auteur: Irma Joubert

08/09/2014 | 2 reacties

Vanaf volgende week is bestseller-auteur Irma Joubert in Nederland voor een promotietour. Ze zal een aantal boekhandels bezoeken, wat activiteiten doen in het kader van de Week van de Afrikaanse roman en natuurlijk lezers van haar boeken ontmoeten. Ook jij kan erbij zijn! Hier kan je alle informatie omtrent het bezoek vinden.

Irma JoubertDe Zuid-Afrikaanse Irma Joubert is de auteur van een heel aantal bestsellers. In twee jaar tijd werden 40.000 exemplaren van haar Nederlandse boeken verkocht. Haar boeken die in het Nederlands zijn te verkrijgen, vormen samen twee series: ‘Het meisje uit de trein’, ‘Het spoor van de liefde’ en ‘Tolbos’ vormen samen een serie over de Tweede Wereldoorlog. ‘Kind van de rivier’, ‘Pontenilo’ en ‘Kronkelpad’ horen bij de tweede serie, die gaat over de Apartheid in Zuid-Afrika.

Al haar boeken zitten boordevol met geschiedenis. Dat niet verwonderlijk, gezien het feit dat Irma Joubert 35 jaar docent geschiedenis was. Tot aan haar pensioen gaf ze met veel plezier les. Totdat het haar te zwaar werd: “Voor een klas met dertig zeventien- en achttienjarigen moet je veel energie hebben, anders nemen ze het over. Ik werd moe.”

Toen ze eenmaal met pensioen was, kon ze zich in eerste instantie nog wel vermaken. Maar op een gegeven moment gaf al die vrije tijd haar veel onrust: “Om 10.00 uur ’s morgens had ik al gedaan wat ik wilde doen, en lag de rest van de dag nog voor me.” Dit bracht haar ertoe om te gaan schrijven. Ze volgde schrijfcursussen en schreef een aantal korte verhalen. En toen eenmaal ‘Het meisje uit de trein’ ontstond, ging het snel. Druk na druk verscheen, in Zuid-Afrika, maar ook in Nederland.

Irma Joubert

In haar boeken is liefde een belangrijk thema. “Ik ben opgegroeid in een christelijk gezin waar veel liefde was. Eigenlijk ben ik omringd door liefde. Al heel vroeg in mijn leven heb ik geleerd God lief te hebben. Zijn liefde is zo overweldigend: ze overwint alles. Dat probeer ik in elk boek te laten zien, als zuurdesem in het verhaal.”

De wereld die Irma Joubert in haar boeken beschrijft, kent ze zelf ook. Gebeurtenissen uit haar jeugd heeft ze bijvoorbeeld verwerkt in ‘Kind van de rivier’. “Wij hadden een boerderij in het noorden, in Bosveld. Op ons terrein woonden twee arme blanke gezinnen. De ouders waren ongeletterd, maar de kinderen moesten naar school. Dat was verplicht. Maar lui dat die kinderen waren! Ze bleven constant zitten. „Waarom leren ze niet gewoon beter?” vroeg ik mijn moeder. Die zei: „Heb je er wel bij stilgestaan dat ze misschien niet eens een tafel hebben om op te werken? En licht om bij te leren?”

Ook maakte ze als kind de apartheid mee: “Het maakte op mij veel indruk toen de Indische kooplieden in ons dorp gedwongen werden naar een plek buiten het dorp te verhuizen. Op grond van de Bijbel geloofden mensen zoals mijn oma dat het beter was dat mensen van een ander ras en een ander geloof verhuisden. Maar mijn pa zei: „Als we hen dwingen te verhuizen, snijden we hun de kelen door. Wie gaat er dan nog naar hen toe om iets van hen te kopen?” Hij had gelijk.”

Irma Joubert

Deze moeilijkheden komen terug in haar boeken, omdat ze het belangrijk vindt dat mensen weten wat er in het verleden is gebeurd. “Kennis hebben van geschiedenis is heel belangrijk. Ik heb wat dat betreft altijd al geweten dat ik historische romans wilde schrijven.”

De boeken van Irma Joubert zitten boordevol historische details die samen lange verhalen vormen. ‘Kind van de rivier’ bevat zelfs bijna 600 pagina’s. “Maar ik ga nooit meer zo’n dik boek schrijven als Kind van de rivier. Dat is te veel. Misschien wordt het dan ook een beetje langdradig. Dat wil ik niet.”

Irma Joubert is dus een succesvolle auteur, maar wel één die met beide benen op de grond blijft staan. “Mijn kinderen en mijn man zorgen ervoor dat ik op mijn knieën moet. En mijn oude moeder van 89. Ik moet voor ze bidden. Dat kan niet als ik met mijn hoofd in de wolken loop. Het is genade als mijn boeken goed verkopen. Elke keer voordat ik ga schrijven, bid ik of de Here me wil helpen.”

Bekijk hieronder een filmpje waarin Irma Joubert vertelt over ‘Kind van de rivier’.

Welke boeken van Irma Joubert heb jij al gelezen en ben je nog van plan naar een van de boekhandels te gaan om haar te ontmoeten?

(Bronnen: ND.nl / refdag.nl / boekencentrum.nl / Passage Magazine)

Geplaatst in: Auteurs | Tags: ,
Vorige post Volgende post

2 reacties

 • Beantwoorden Mirjam 01/10/2014

  Hallo Leanne, lees sinds kort je blog en vind dat erg leuk!
  Gisteravond samen met mijn moeder naar Bodegraven geweest om de laatste lezing van Irma Joubert bij te wonen. En wat was dat een leuke avond. Wat een passie heeft zij voor haar boeken. En ze kan ontzettend boeiend vertellen. Ik weet niet of je zelf ook nog geweest bent naar een avond? Maar zo niet zou ik haar zeker gaan ontmoeten als ze weer eens in Nederland is! Het is echt de moeite waard!
  Groetjes, Mirjam

  • Beantwoorden Leanne - Wereld van boeken 02/10/2014

   Wat leuk! Ik kon zelf helaas niet naar zo’n avond, maar ik heb er veel enthousiaste verhalen over gehoord. Bedankt voor je reactie!

  Laat een reactie achter