Auteur: Julie Klassen

02/06/2014 | 2 reacties

Auteur Julie KlassenTegenwoordig zijn er in de christelijke boekenwereld twee grote trends waar te nemen: avontuurlijke Amerikaanse en klassieke Britse verhalen. En met die laatste trend treedt de auteur Julie Klassen op de voorgrond. Julie Klassen schrijft namelijk romans in de stijl van Jane Austen. Verhalen die zich afspelen in de 19e eeuw, vol historische details, etiquette, romantiek en intrigerende plots. En dat alles tegen een Britse achtergrond vol hoffelijkheid.

Het debuut van Julie Klassen was ‘Onvoorwaardelijk’, een boek wat gelijk een bestseller werd. Vervolgens verschenen ‘De apothekersdochter’, ‘De stille gouvernante’, ‘De jongedame in het poorthuis’, ‘De dienstmeid van Fairbourne Hall‘, ‘De juffrouw uit Devonshire’ en haar laatste boek tot nu toe, ‘De dansmeester‘.

Auteur Julie Klassen

Julie Klassen had al jong interesse in schrijven, maar ondanks de lessen die ze volgde in schrijfklassen, was ze er nooit serieus mee bezig om schrijfster te worden. Pas na jaren gewerkt te hebben in de reclamewereld, ontstond de droom om ooit een publicerende auteur te worden. De jaren die ze vervolgens bij een uitgeverij werkte, hielpen haar om haar droom te realiseren en boeken te gaan schrijven over de Regency-periode, de tijd van Jane Austen.

Wanneer Julie Klassen gevraagd wordt wat haar drijft om boeken over de Regency-periode te schrijven, vertelt ze: “Toen ik nog jong was, las ik ‘The Secret Garden’ en ‘Jane Eyre’. Deze boeken wakkerden al vroeg mijn liefde voor de Engelse literatuur aan. Toen ik later de boeken van Jane Austen las, en de hierop gebaseerde films keek, trok vooral de Regency-periode me. Ik voel me aangetrokken tot de etiquette van het tijdperk, de kleding, de bals en de heren in hoge laarzen. Ik vind het een romantisch tijdperk.”

Auteur Julie Klassen

Julie Klassen begin mei in Engeland voor onderzoek.

Doordat de Regency-romans gaan over het tijdperk waarin God en deugdelijkheid door bijna iedereen gewaardeerd werd,  hoffelijkheid nog hoog in het vaandel stond, vrouwen nog echte lady’s waren en mannen ernaar streefden om heren te zijn, denkt Julie Klassen dat haar boeken juist zo populair zijn in de christelijke boekenwereld.

Voor Julie is het doen van goed onderzoek erg belangrijk bij het schrijven van haar romans. “Ik moet veel onderzoek doen voor het schrijven van mijn boeken, maar ik geniet ervan. Ik begin vaak met online onderzoek, waarbij ik zoveel mogelijk (oude en tweedehandse) boeken vind en koop als ik kan. Soms kom ik ook andere interessante bronnen tegen, zoals oude kranten en rekeningen uit vroegere tijden. Mijn favoriete soort van onderzoek is wanneer ik onderzoek op locatie kan doen, tijdens reizen naar het mooie Engeland.”

Maar wanneer het onderzoek gedaan is, moet het schrijven beginnen. “Dat is voor mij het moeilijkste gedeelte. Ik heb de neiging om het beginnen aan een nieuw boek uit te stellen. Onderzoek doen is leuk en inspirerend, maar daardoor wordt het boek nog niet geschreven. Maar gelukkig helpen gestelde doelen en de juiste mensen om me heen mij om over die drempel te komen. En natuurlijk helpt niets zo goed als een snel naderende deadline.”

Auteur Julie Klassen

Julie Klassen vindt het geweldig dat ze haar droom om auteur te worden kon realiseren. “Van twee dingen in het bijzonder kan ik erg blij worden. Dat is wanneer ik een inspirerende omgeving voor een nieuw verhaal vind en als de eerste recensies binnenkomen en ik van recensenten en lezers hoor hoe tevreden ze zijn met het nieuwe verhaal.”

Maar het schrijven van Regency-romans vervult niet alleen Julies droom, het geeft haar nog meer. “Het auteurschap brengt me dichter bij God en het laat me erbij stil staan hoe vaak ik Zijn wijsheid en leiding nodig heb in mijn leven en bij het schrijven. Ik beschouw mijzelf niet als ‘gearriveerd’, niet in mijn schrijven en niet in mijn wandelen met Christus. Ik ben nog steeds betrokken bij Bijbelstudies en bij schrijfklassen – er is altijd nog meer te leren!”

Gelukkig is de inspiratie van deze auteur vol passie over het verleden nog lang niet verdwenen en kunnen wij nog blijven genieten van boeken die ons meenemen naar een tijd die zo heel anders was dan nu.

Welke boeken van Julie Klassen heb jij al gelezen en wat vond je ervan?

Bronnen: Facebook Julie Klassen/novelcrossing.com/christianfictionsite.com

Geplaatst in: Auteurs |
Vorige post Volgende post

2 reacties

 • Beantwoorden Hannah Vanderstraeten 12/11/2014

  Ik weet niet of het er toe doet om dit te schrijven maar ik moet mijn oordeel over het boek kwijt…Ik heb de boeken de Apothekersdochter en Onvoorwaardelijk gelezen.Ik ben over beide boeken zeer tevreden! bij beide boeken vond ik het knap gedaan hoe het einde zo sterk uit de hoek kwam.
  Vanaf dat je begint te lezen tot de voorlaatste bladzijde kun je het einde niet voorspellen, ik was bijna verslaaft alle 2 de boeken.

  daarom wil ik graag een dikke proficiat geven aan die geweldige Julie Klassen ik hoop dat ik van jouw nog veel boeken mag lezen.

  Hannah Vanderstraeten, 13 jaar,12 november 2014

 • Beantwoorden Wim Keune 03/10/2016

  Inmiddels zes boeken aangeschaft van Julie Klassen en ze weet je tot het einde te boeien. Wat een bijzondere schrijfstijl! Het smaakt naar meer

 • Laat een reactie achter