Auteur: Karen Witemeyer

18/08/2014 | 0 reacties

Karen Witemeyer“It is my prayer that through these romantic tales, you will be drawn into a deeper relationship with Jesus Christ, the Rose of Sharon, and the lover of your soul.”
— Karen Witemeyer

Karen Witemeyer is een auteur met een grote voorliefde voor de 19e eeuw. “Ik heb altijd al van historische romans gehouden en vooral de 19e eeuw is een van mijn favoriete tijdperken. Al sinds ik in Texas woon, wilde ik mijn verhalen hier plaats laten vinden, die zich zouden afspelen in de late jaren van 1800. Rond 1880 was er sprake van grote veranderingen, de Indianen werden niet meer aangevallen en men was bezig een spoorweg aan te leggen door de centrale en westelijke gebieden van de staat Texas. Er ontstonden nieuwe steden en families kwamen in beweging, het perfecte scenario voor het decor van mijn verhalen.” En daar heeft ze gebruik van gemaakt, zo blijkt uit haar romans: ‘Geknipt voor elkaar’, ‘Hoofd in de wolken’, ‘Het geheim van de smit’, ‘Strootjesbruid‘, ‘Buitgemaakt‘ en ‘De koppelaarster‘.

Karen Witemeyer heeft een grote liefde voor Texas. Ze verhuisde er vanuit Californië naar toe om psychologie te gaan studeren aan de universiteit en is nooit meer teruggekeerd. Een belangrijke oorzaak hiervan was dat ze tijdens haar studie haar “eigen Texaanse held” ontmoette, verliefd op hem werd en met hem trouwde. Maar daarnaast werd ze verliefd op het ruige Texaanse landschap, met de prachtige zonsondergangen en de nog altijd bestaande ‘pioniers-geest’, die we ook terug kunnen vinden in haar romans.

Maar over het schrijven van die romans durfde Karen nooit te dromen. “Ik was altijd al een boekenwurm, maar jarenlang durfde ik niet eens te dromen hoe het zou zijn om een auteur te zijn. Het leek zo mysterieus en ver verwijderd van mijn normale leven. Na de universiteit ben ik wel begonnen met het bijhouden van een boek met ideeën voor verhalen. De droom was geboren, maar het was nog steeds abstract en buiten mijn bereik. Tot het moment waarop mijn man zijn baan kwijt raakte en ik als moeder van drie kinderen onder de vijf jaar geconfronteerd werd met de noodzaak om bij te dragen aan het gezinsinkomen. Dat was voor mij het moment om mijn droom van de plank te halen en hem waar te maken. Ik wist toen niet dat het jaren zou duren voordat ik aanzienlijke inkomsten zou creëren met mijn inspanningen. Een aantal maanden later kreeg ik een baan buitenshuis, maar ik bleef me richten op het nastreven van mijn droom. Zodra ik tijd had, was ik aan het schrijven en na zes jaar kreeg ik contract voor drie boeken bij een uitgeverij.”

Karen Witemeyer

Over de vraag welk genre Karen zou gaan schrijven, heeft ze geen moment getwijfeld. “Omdat ik al vanaf mijn tienerjaren bijna uitsluitend historische romans las, was het voor mij geen moeilijke vraag welk genre ik zou gaan schrijven, namelijk historische romantiek, mijn favoriete genre.”

Karen Witemeyer vindt haar boeken in stijl vergelijkbaar met een mix van de romans van Deeanne Gist, Cathy Marie Hake en Tamera Alexander. “In mijn boeken is er sprake van fysieke aantrekkingskracht, romantische gedachten en liefdevolle zoenen, maar de romantische liefde groeit altijd vanuit vriendschap, wederzijds respect en gemeenschappelijke waarden tussen de personages om een sterke basis te vormen voor een diepe, duurzame en ware liefde.”

Wanneer Karen een idee heeft voor een nieuw verhaal, schrijft ze eerst een gedetailleerde samenvatting. “Ik schrijf die samenvatting om te brainstormen en te onderzoeken of mijn plot klopt. Hierdoor krijg ik een goed gevoel van de richting waar het verhaal naar toe moet. Ik moet weten hoe de held de heldin ontmoet, welke conflicten ze moeten overwinnen en hoe het verhaal uiteindelijk afloopt. Daarbij beschrijf ik een aantal belangrijke punten uit het plot die in het verhaal terug zullen komen. Wanneer dat vaststaat, begin ik met schrijven en laat ik me door de personages door het verhaal leiden. Ik begin dus niet met uitgebreide plotbeschrijvingen, maar met een algemeen idee van waar ik naar toe ga en langs welke punten uit het plot het verhaal moet komen.”

Karen Witemeyer

Één ding is voor Karen heel duidelijk: “Ik weet dat ik geen verhalen kan schrijven waarin God niet geëerd wordt. Ik wil verhalen schrijven die, terwijl ze verpakt zijn in een pakket van snelle plots, humoristische personages en een fijne dosis romantiek, een opleving zijn voor je hart en een bemoediging voor je ziel. Dat is volgens mij ook wat christelijke fictie inhoudt, de aanwezigheid van thema’s die Gods waarheid weerspiegelen en de lezer aanmoedigen om te groeien in het leven met God.”

Karen hoopt dat lezers door haar verhalen even weg kunnen dromen naar een andere wereld. “Ik wil hen een korte ontsnapping bieden uit de stress van het normale leven door hen mee laten leven met de romantische avonturen van de personages in het verhaal, waardoor lezers redenen vinden om te glimlachen. Ik weet dat de meeste van mijn lezers al christen zijn, en daarom hoop ik bovenal dat mijn verhalen hen bemoedigen, hen uitdagen om te groeien in hun geloof, of  hen misschien gewoon herinneren aan de dingen waarvan ze al weten dat ze de waarheid zijn.

May the grace of the Lord Jesus Christ, and the love of God, and the fellowship of the Holy Spirit be with you all.
— 2 Corinthians 13:14

Ken jij de boeken van Karen Witemeyer al? Ze zijn zeker de moeite waard om te lezen! Karen schrijft ook voor twee blogs, samen met een aantal andere auteurs. Wil je haar artikelen lezen, klik dan hier en hier.

(Bronnen: karenwitemeyer.com / reviewsbyjane.blogspot.nl / christianfictionsite.com / continuousdelights.blogspot.nl / thewriteconversation.blogspot.com)

Geplaatst in: Auteurs | Tags: ,
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter