Auteur: Laura Frantz

10/07/2014 | 7 reacties

Auteur Laura Frantz“It was never a desire of mine to be published. I simply love to write for the sheer joy of writing – and that was enough. But as Proverbs 16:9 says, “The heart of a man plans his way, but the Lord establishes his steps.”
— Laura Frantz

Hoewel ze op 7-jarige leeftijd begon met schrijven, was het niet de bedoeling van de Amerikaanse auteur Laura Frantz om boeken voor een groot publiek te gaan schrijven. Toch is het zover gekomen en zijn er al een aantal boeken van haar hand verschenen, namelijk: ‘De pioniersdochter’, ‘In het fort van de kolonel’, ‘Terug naar de Rode Rivier’, ‘De dochters van de meestersmid’ en  ‘De tweestrijd van Elinor’.

De eerste drie boeken gaan over de periode waarin het Westen van Amerika langzamerhand overgenomen werd door Amerikanen, waardoor er een strijd ontstond met de Indianen die uit hun gebied verdreven werden. Dat dit het onderwerp was voor drie van haar boeken, was voor Laura Frantz een logische keuze. Haar familie volgde namelijk in 1792 de Amerikaanse pionier Daniel Boone, die een weg baande over de Appalachen en uiteindelijk in Kentucky een van de eerste nederzettingen stichtte, Boonesborough, Madison County, waar haar familie tot nu toe woont.

Laura Frantz

Laura groeide daar samen met haar broer op, spelend bij het oude Fort Boonesborough en zwemmend in rivier van Kentucky. Geregeld mocht ze zich met haar broer en neven verkleden in oude pionierskostuums die bij haar oma op zolder lagen. Zo creëerden ze samen al verhalen die ze later op zou schrijven. Laura ontwikkelde een fascinatie voor de geschiedenis van Kentucky en een grote liefde voor dit gebied. Ondanks dat ze tegenwoordig met haar man en twee zoons in de mistige bossen van het noordwesten van Washington woont, gaat ze zo vaak als ze kan terug naar de plaats waar het verleden voelbaar is.

Maar ondanks haar fascinatie voor Kentucky, verschenen haar boeken niet zomaar. Laura begon op haar zevende al met het schrijven van verhalen, maar voordat haar eerste boek uitgebracht werd, was het veertig jaar later. “Ik zeg soms wel tegen mensen dat ik blijkbaar niet goed genoeg was, waardoor het zolang geduurd heeft. Maar ik geloof dat de timing van God onberispelijk is, en dat wij niet zomaar onze eigen weg moeten gaan.” Toch nam op een gegeven moment een redacteur contact op met Laura over het publiceren van ‘De pioniersdochter’. “Ik was er niet zeker van of dit was wat ik wilde, en dus heb ik haar niet teruggebeld. Maar mijn broer, een dominee, overtuigde me ervan dat ik het talent wat ik van God gekregen had, niet mocht verspillen. En toen veranderde alles.”

Laura Frantz

Laura Frantz bij de fotoshoot voor de cover van haar nieuwste boek. (Brandon Hill Photo’s)

Laura Frantz heeft van het schrijven van boeken haar werk gemaakt, en daar geniet ze van. “Het is zo fijn dat ik zonder mijn haar te moeten kammen of lippenstift op te doen aan het werk kan gaan. En ik houd ervan om in de winter bij mijn houtkachel te zitten schrijven, of in de zomer te midden van mijn tuin vol bloemen en een fontein. Ik ben een echte huismus.” Wat minder leuk aan haar werk vindt ze het marketingaspect. “Ik hou er niet van wanneer ik mijn boek als een product moet bekijken en de nadruk ligt op de verkoopgetallen. Dat heeft namelijk allemaal niets te maken met de reden waarom ik schrijf. Ik schrijf omdat ik de gave die God mij gegeven heeft, wil gebruiken om tot zegen te zijn voor lezers en dan maakt het me niet uit hoeveel of hoe vaak dat is.”

Ondanks dat wil Laura Frantz geen prekerige verhalen schrijven. “Ik probeer in elk verhaal het element geloof op een natuurlijke wijze te verweven in het leven van de personages, zodat het niet geforceerd overkomt. Ik heb me altijd al aangetrokken gevoeld tot mensen die leven vanuit hun geloof en die niet alleen maar mooie woorden spreken. Het is een mooie uitdaging om dat over te brengen naar mijn romans.”

Laura Frantz

Laura vindt dat christelijke romans ook een introductie kunnen zijn voor niet-gelovigen, die door de verhalen waarin het geloof verweven is, God kunnen ontdekken. “God is zo creatief in hoe Hij ons bereikt! Ik ben dankbaar dat Hij ook boeken wil gebruiken om Zijn boodschap over te brengen.”

Laura Frantz hoopt dat de lezers van haar boeken de hoop en liefde van Christus zullen ervaren door de personages en hun levens, hoe moeilijk en vol hartzeer die soms zijn. “Ik beloof altijd een hoopvol, gelukkig einde.”

If we do anything out of love for Jesus, then it’s a beautiful thing.
— Laura Frantz

Ken jij de boeken van Laura Frantz al? Wat vond je ervan? Wanneer je meer wil lezen over het leven van Laura, klik dan hier of hier voor haar blogs.

 (Bronnen tekst en foto’s : laurafrantz.blogspot.com / amandabarratt.blogspot.com / inspys.com / christianfictionsite.com /brandonhillphotos.com) 

Geplaatst in: Auteurs | Tags: ,
Vorige post Volgende post

7 reacties

 • Beantwoorden Thorinda 11/07/2014

  al haar boeken ken ik en zijn stuk voor stuk prachtig en het dubbel en dwars waard om gelezen en herlezen te worden!!

  • Beantwoorden Leanne - Wereld van boeken 11/07/2014

   Leuk dat je er zo enthousiast over bent! Ik ben erg benieuwd naar haar laatste boek ‘De tweestrijd van Elinor’, die heb ik nog niet gelezen.

 • Beantwoorden Thorinda 12/07/2014

  Zal vast en zeker ook weer een topper zijn!
  Ben jij er overigens al in begonnen?

  Ik ben nog een andere van haar aan ’t herlezen “de pioniersdochter” ook zo’n prachtig boek!

  Laura is een van de weinige schrijfsters die zo schrijft dat je ’t gevoel hebt dat je je daar in die bewuste omgeving waant!! Heel knap en heel beeldend zoals zij schrijft!

  Ken je misschien ook de bijbelse romans van Tessa Afshar en de boeken van Jody Hedlund…ook stuk voor stuk prachtig en het zeker waard om gelezen en herlezen te worden!! Tessa Afshar verstaat de kunst om de bijbelse tijden zo neer te zetten dat het echt voor je gaat leven en de lessen die je door het boek heen leert…GEWELDIG!!

  Fijn weekend en veel leesplezier!!

 • Beantwoorden Thorinda 17/07/2014

  ….En ken je hun boeken (Tessa Afshar&Jody Hedlund)?
  Al begonnen in de tweestrijd van Elinor?

  • Beantwoorden Leanne - Wereld van boeken 22/08/2014

   Van Tessa Afshar heb ik wel eens wat gelezen, maar die staat zeker op mijn lijstje om er nog eens wat van te lezen. ‘De tweestrijd van Elinor’ heb ik ook nog niet gehad, heb op vakantie wel ‘De pioniersdochter’ gelezen. Daar komt waarschijnlijk nog wel een recensie van online, ben benieuwd wat jij ervan vindt.
   Fijn weekend!

 • Beantwoorden mylemans marleen 22/08/2014

  ik vind alles op je site heel mooi heb nu al 4 boeken van deanne gist gelezen prachtig dan ga ik beginnen met whithmeyer heb ze allemaal gekocht dank zij jou bedankt dat ik deze schrijfters mocht leren kennen ook ben ik geinteresseerd in laura frantz moet ik nog uitzoeken ,soorry wil niet negatief zijn hoor maar heb een spierziekte en dan is het soms moeilijk om alles uit te zoeken doe op mijn gemakje maar hou ervan elke keer ik een mail van je krijg ik sla zer op in mijn favorieten en zoek dan op mijn eigzen tempo uit ,die andere schrijfters lijken me ook leuk zoals ik al eerder zei lask altijd trillers maar nu heb ik alle deanne gist 7 in totaal en 6 van whithemyer en alle jullie klassen gekocht mben volop aan het lezen zoveel ik kan lieve groetjes

  • Beantwoorden Leanne - Wereld van boeken 22/08/2014

   Leuk dat je zoveel nieuwe boeken ontdekt heb! Met die auteurs heb je ook echt wel toppers te pakken, hun boeken zijn eigenlijk allemaal goed! Geniet ervan!

  Laat een reactie achter