Bekentenissen – Suzanne Wolfe – ****

09/06/2016 | 2 reacties

bekentenissenZeventien is ze als ze Augustinus ontmoet. Zij is de dochter van een arme Noord-Afrikaanse mozaïeklegger; hij een veelbelovend student. Toch herkennen ze in elkaar een sprankelende levenslust. Ze scherpen zich aan elkaars kwikzilveren verstand, en raken volledig in de ban van elkaar. Maar een huwelijk is uitgesloten. De enige mogelijkheid tot een wettige verbintenis is dat zij zijn concubine wordt.

Monica, de moeder van Augustinus, sluit haar in haar hart. Even later wordt een prachtige zoon geboren – hun geluk lijkt compleet. Maar gaandeweg merkt ze dat ze een obstakel wordt in Augustinus’ loopbaan. Het wordt haar steeds meer duidelijk: zij belemmert zijn glanzende toekomst. Dan besluit ze tot haar grootste daad van liefde, die tegelijk het einde van hun geluk betekent.

Bekentenissen van Suzanne Wolfe neemt je mee naar tijd ver in het verleden en vertelt het verhaal van de onbekend gebleven geliefde van Augustinus. En hoewel dit verhaal vanuit haar perspectief geschreven is en je daardoor veel inzicht krijgt in haar gevoelens, blijft haar naam onbekend. Wel leer je haar in het verhaal kennen als een liefdevolle, wijze vrouw die weet wat zelfopoffering inhoudt.

bekentenissen

Ze is zeventien als ze Augustinus ontmoet en vanaf dat moment verandert haar leven compleet. Augustinus leert haar de liefde kennen en hoewel ze niet kunnen trouwen door het statusverschil tussen hen beiden, deelt ze haar leven met hem als zijn concubine. Tijdens het lezen word je meegenomen in hun verhaal, waarin liefde, kennis en levenservaring een grote rol spelen.

Maar al vanaf het begin schemert tussen de regels door dat er voor Augustinus een bestemming is weggelegd die grote consequenties voor haar zal hebben. Zij staat namelijk zijn toekomst in de weg en daarvoor ziet ze maar één oplossing. Het hele verhaal draait om de beslissing die ze neemt, terwijl dat moment zelf maar kort beschreven wordt. Hierdoor lijkt er wat diepte in het verhaal te ontbreken, hoewel de impact die het op haar leven heeft, onmiskenbaar naar voren komt.

bekentenissen

Doordat je tijdens het lezen een inkijkje krijgt in het leven, de gedachten, gevoelens en emoties van Augustinus’ concubine, gaat haar verhaal leven. Daarnaast kleuren de gedetailleerde beschrijvingen en de mooie, goedlopende zinnen het verhaal verder in. Ze vormen alles tot een geheel, waardoor het verhaal fijn wegleest.

Bekentenissen is een levendige en tegelijkertijd aangrijpende roman, waarin liefde en zelfopoffering de toon aangeven. En hoewel het fictie is, geeft dit boek goed weer hoe het zou kunnen zijn geweest in het leven van Augustinus. De belangrijke kerkvader wordt hierdoor een heel gewoon mens, wat het verleden dichtbij brengt en het verhaal interessant maakt.

4

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: The Confessions of X
Auteur: Suzanne Wolfe
Uitgeverij: Mozaïek
Jaar van uitgave: 2016
ISBN: 9789023996804
bekentenissen

Verzenden
User Review
4 (2 votes)
Geplaatst in: ***, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

2 reacties

 • Beantwoorden mylemans marleen 09/06/2016

  awel das is iets anders en mooi denk ik ,ik hou wel van historiche romans dzez staat me zeker aan bedankt weer voor de leuke altijd welgekome mail liefs uit turnhout

 • Beantwoorden Elise 13/06/2016

  BEKENTENISSEN
  Elke zin in dit boek is prachtig. De schoonheid van de zinnen spat van het boek af!
  Het verhaal gaat over Augustinus die samenleeft met zijn concubine en een prachtige zoon krijgen.
  In Noord-Afrika en Italië ontmoeten en verliezen ze veel mensen. Waar veel liefde voor is.
  Maar als Augustinus hogerop kan komen in zijn werk is dat onmogelijk door zijn samenleven met zijn concubine. Zij neemt een beslissing die voor iedereen hartverscheurend is. Ook voor de lezer….
  Wat een liefde voor elkaar en de mensen om hun heen
  Dit boek is een absolute aanrader!

 • Laat een reactie achter