Beteugeld door liefde – Jody Hedlund – ****

20/10/2014 | 0 reacties

Beteugeld door liefdeMichigan, 1814. Angelique MacKenzie weet wat ontbering is. Hoewel ze altijd een dak boven haar hoofd heeft gehad, leidt ze een allesbehalve gelukkig leven. Haar laaghartige stiefvader houdt haar elke minuut in de gaten en dreigt haar uit te huwelijken aan de hoogste bieder als ze ook maar enigzins in haar moeders voetsporen treedt. Ze voelt zich gevangen op Mackinac Island, hoeveel ze ook van het eiland houdt.

Pierre Durant keert na jaren terug naar zijn geboortegrond Mackinac Island. Inmiddels heeft hij zijn sporen verdiend als pelsjager en bonthandelaar. Tot zijn ontsteltenis ziet hij dat zijn familie is overgeleverd aan de genade van Britse onderdrukkers. Hij blijft op het eiland om zijn familie te helpen en te strijden voor hun vrijheid.

Door zijn terugkeer naar het eiland ontmoet hij ook zijn vroegere speelkameraadje Angelique weer, die door de jaren heen is veranderd in een mooie jonge vrouw. Langzaam ontluiken er gevoelens, maar beiden zijn gebonden door geheimen en gedane beloftes. Zal het einde van de Britse onderdrukking ooit komen en zal dat ook de weg vrij maken voor een leven samen?

In ‘Beteugeld door liefde’ worden we meegenomen naar Mackinac Island, ten tijde van de voyageurs en de bloeiende bonthandel. Met dit verhaal hoopt Jody Hedlund dat lezers de geschiedenis achter dit eiland gaan waarderen. Hier heeft de auteur zeker haar best voor gedaan. Het verhaal zit namelijk boordevol historische feiten en waargebeurde details.

Beteugeld door liefde

Mackinac Island is een eiland in de Amerikaanse staat Michigan, wat nu voornamelijk een populaire toeristische bestemming is, maar wat vroeger een strategische locatie in de bonthandel was en waar voyageurs een belangrijke rol speelden. Deze bijzondere geschiedenis is het decor van de nieuwe roman van Jody Hedlund. Uit het verhaal blijkt dat ze zich verdiept heeft in het eiland en de geschiedenis ervan, want de meeste belangrijke gebeurtenissen in het verhaal zijn zo beschreven zoals ze in het verleden verlopen zijn. Hierdoor ontdek je op een ontspannen manier nieuwe, interessante dingen over het verleden, zonder dat je daar zelf de geschiedenisboeken voor in hoeft te duiken.

Toch maakt niet alleen de geschiedenis deze roman interessant, het verhaal van Angelique en Pierre speelt daarbij ook een grote rol. Doordat het verhaal begint met de terugkomst van Pierre naar het eiland na een aantal jaar en hij bij een toevallige ontmoeting zijn vroegere speelkameraadje Angelique niet meer herkent, weet je al dat dit een interessante verhaallijn wordt. En dat is ook zo, de vriendschap en ontluikende liefde worden heel meeslepend geschreven. Juist door gedane beloften en geheimen die er tussen hen zijn, wordt je als lezer benieuwd naar hoe dit zich gaat ontwikkelen.

Beteugeld door liefde

De overige personages die een rol spelen in het leven van Angelique en Pierre, vullen het verhaal goed aan. Doordat alles zich afspeelt ten tijde van de Britse onderdrukking van het eiland, krijg je door de verschillende personages een goed inzicht in die situatie. Angelique en Pierres moeder lijden al een aantal jaar onder de Britse onderdrukking, terwijl Lavinia McDouall als dochter van de Britse kolonel op het eiland in het fort een heel ander leven leidt. Doordat deze mensen allemaal samen worden gevoegd in een verhaal, leidt dat tot een verhaal met interessante details.

Tijdens het lezen van ‘Beteugeld door liefde’ valt het op dat sommige dingen wel wat toevallig zijn. Ondanks dat beschreven gebeurtenissen gebaseerd zijn op historische feiten, gebeuren er een aantal dingen die wat opvallend zijn en soms het verhaal wat onwaarschijnlijk maken. Maar je moet tijdens het lezen natuurlijk wel in de gaten houden dat het een roman is en niet de harde werkelijkheid waarin niet altijd alles goed afloopt.

Beteugeld door liefde

Door de mooie en volledige beschrijvingen van het eiland, de mensen en de gebeurtenissen kan je jezelf een goed beeld vormen van alles wat zich in het verleden op het eiland heeft afgespeeld. Maar ook kan je je op die manier goed inleven in de personages en hun dromen, wensen en verlangens begrijpen.

‘Beteugeld door liefde’ is een historische roman vol interessante details, bijzondere mensen, pure liefde en geheimen die  de moeite waard is om gelezen te worden.

4

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: Captured by Love
Auteur: Jody Hedlund
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2014
ISBN: 9789029723336
‘Beteugeld door liefde’ voor € 19,99 bij Bol.com

Verzenden
User Review
4 (2 votes)

Dit boek heb ik ontvangen van EO-Eva.
Dit bericht bevat een Bol.com affiliate link. Klik hier voor meer informatie.

Geplaatst in: ****, Recensies | Tags: , , ,
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter