Bevrijdend licht – Lynn Austin – ****

04/04/2016 | 2 reacties

bevrijdend licht1853. Caroline Fletcher groeit op in Richmond, in het zuiden van de Verenigde Staten. Ze is jong, blank en rijk, en wordt dag en nacht omringd door zwarte slaven die haar verzorgen en bedienen. Voor Caroline is dat de normaalste zaak van de wereld. Dat verandert wanneer ze beseft hoe wreed en onrechtvaardig slaven behandeld worden. Ze gaat zich inzetten voor afschaffing van de slavernij. Wat ze nooit had voorzien, gebeurt: ze komt tegenover haar familie, vrienden, en zelfs haar verloofde te staan.

Dan breekt de burgeroorlog uit tussen de zuidelijke en de noordelijke staten, waar de slavernij al is afgeschaft. Caroline wordt verscheurd door tweestrijd. Ze is loyaal aan haar land, maar ze weet ook dat er in het zuiden alleen een einde zal komen aan de slavernij als het noorden de oorlog wint. Voor alles wil ze doen wat God van haar verlangt. Maar moet ze dan haar land en liefde verraden? Is haar overtuiging zo’n hoge prijs waard?

Caroline Fletcher is de hoofdpersoon in Bevrijdend licht, het eerste deel van een trilogie over de Amerikaanse Burgeroorlog. Ze is een gevoelige, intelligente, moedige jonge vrouw die zich, hoewel ze in het Zuiden woont, gaat inzetten voor de afschaffing van de slavernij, in tegenstelling tot iedereen om haar heen. Dat maakt haar een inspirerende persoonlijkheid om over te lezen en houd je vanaf het begin geboeid.

bevrijdend licht
Hoewel ze van huis uit niet anders gewend is dan dat slaven dag en nacht voor haar klaar staan, gaat Caroline steeds meer de wreedheid en onrechtvaardigheid van de slavernij inzien. En met haar de noordelijke staten van Amerika, waar een einde komt aan de slavernij. Tegelijkertijd blijft in zuidelijke staten de slavernij gehandhaafd, wat leidt tot een vreselijke burgeroorlog, die in dit boek uitgebreid en beeldend beschreven wordt.

Van 1861 tot en met 1865 werd er een gruwelijke strijd uitgevochten tussen het Noorden en het Zuiden, een strijd waar het hele Amerikaanse volk bij betrokken werd. Het verhaal neemt je vanuit Carolines perspectief mee naar de duizenden mannen die werden opgeroepen voor militaire dienst, de angst van de burgers, de vele doden en gewonden en de impact die de oorlog had op de economie, families en gewoonten.

bevrijdende liefde

Tegelijkertijd wordt het verhaal persoonlijk, doordat Caroline ook een eigen strijd te voeren heeft. Haar wens dat de slavernij wordt afgeschaft, botst namelijk met haar liefde voor haar land, verloofde en familie. Door haar geloof wil ze vooral alles doen wat God van haar vraagt, maar heeft ze steeds weer te kampen met een zware tweestrijd die haar verscheurt. Doordat het verhaal vanuit haar perspectief geschreven is, krijg je heel duidelijk inzicht in die worsteling.

Die tweestrijd, de verwachtingen van de mensen om haar heen, haar drang om het goede te doen en de grote impact die de vreselijke burgeroorlog heeft maken Bevrijdend licht een compleet en boeiend verhaal. Het neemt je mee naar een donkere periode in het Amerikaanse verleden, een periode die allesbeslissend was en heel veel heeft gekost. Bevrijdend licht brengt dit alles dichtbij, waardoor dit indrukwekkende verhaal je niet snel loslaat.

4

Informatie

Oorspronkelijke titel: Candle in the Darkness
Auteur: Lynn Austin
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2003
ISBN: 9789029720267
bevrijdend licht

Verzenden
User Review
0 (0 votes)
Geplaatst in: ****, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

2 reacties

 • Beantwoorden rennie 04/04/2016

  Een geweldig mooi, ontroerend en spannend boek.
  Heb de trilogie zelf….en al 3 x gelezen !!!

  Groeten Rennie.

 • Beantwoorden mylemans marleen 04/04/2016

  heb ook de trilogie maar nog niet gelezen sorry maar ziet er goed uit heb er vandaag weer twee besteld ,die van vorige mail jennings regina dus weer andere he liefs

 • Laat een reactie achter