Bewaar ons – Jolina Petersheim – ****

28/11/2016 | 3 reacties

bewaar onsAls Leora Ebersole het kleine vliegtuig ziet neerstorten in haar mennonietengemeenschap, rent ze eropaf. Ze verzorgt de gewonde piloot, Moses, bij haar thuis en beseft al snel dat de crash werd veroorzaakt door de onverklaarbare stroomuitval die er ook voor zorgde dat een handvol vreemden met kapotte auto’s en telefoons strandde in de gemeenschap. 

Maar niemand realiseert zich hoe drastisch het leven zal veranderen. De mennonieten worden gedwongen een verbond aan te gaan met de Englischers om zo niet alleen hun voedsel, maar ook hun eigen levens te beschermen. In de weken die volgen staan Leora, Moses en de gemeenschap voor beslissingen die ze nooit voor mogelijk hadden gehouden. Wie kunnen ze helpen en wie moeten ze aan hun lot overlaten? Als ze bedreigd worden, moet ieder voor zich de afweging maken hoever hij wil gaan om zijn principes en geloof vast te houden. 

Leora Ebersole is een dappere, sterke, jonge vrouw die in haar leven al veel moeilijkheden heeft meegemaakt. Wanneer er een vliegtuigje neerstort in de mennonietengemeenschap waar ze woont, is dat niet alleen voor de piloot, maar ook voor haar en de anderen in de gemeenschap het begin van een alles veranderende en angstaanjagende periode.

bewaar ons

Vanaf het begin kruisen Leora’s wegen zich vaak met die van de neergestorte piloot, de doortastende en aantrekkelijke Moses Hughes. Als Englischer is hij door de stroomuitval met een aantal anderen in de mennonietengemeenschap terecht gekomen, maar deelt hun overtuigingen niet. Toch ontstaat er een bepaalde aantrekkingskracht tussen Moses en Leora, wat het verhaal een boeiende lading geeft.

In de mennonietengemeenschap is men zich gewend te redden met hun eigen middelen, maar dat geldt niet voor de Englischers buiten de gemeenschap, wat een grote dreiging met zich mee brengt. Leora probeert met alles wat ze heeft het gezin waar ze verantwoordelijk voor is, te beschermen. Hierdoor moet ze keuzes maken waardoor ze haar geloof en principes dreigt te verliezen en het is interessant om te ontdekken hoe ze hiermee omgaat.

bewaar ons

Jolina Petersheim heeft voor Bewaar ons een intrigerend thema gekozen, die je op een bijzondere manier meeneemt naar het leven in een mennonietengemeenschap. Hierdoor is het een origineel verhaal, wat door het open einde vraagt om een vervolg. Toch duurt het wel even voordat je er echt goed in zit en moet je de personages eerst wat beter leren kennen, voordat je je betrokken bij hen voelt.

Maar de combinatie van het onvoorspelbare gevaar, de grote dreiging en de persoonlijke omstandigheden van Moses en Leora maken Bewaar ons wel een boeiende roman. Het verhaal stelt dilemma’s aan de orde met betrekking tot het geloof, de gewoontes en principes van Moses en Leora en het is toch wel meeslepend om te ontdekken welke keuzes ze hierin maken en wat deze hen zullen kosten.

4

Informatie

Oorspronkelijke titel: The Alliance
Auteur: Jolina Petersheim
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2016
ISBN: 9789029725736
bewaar ons

Verzenden
User Review
2.5 (2 votes)

Dit boek heb ik ontvangen van Kameel.nl.

Geplaatst in: ****, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

3 reacties

  • Beantwoorden Ann s 28/11/2016

    Ik heb de twee vorige boeken van haar op ebook maar deze ga ik overslaan, bedankt, groetjes ann

  • Beantwoorden mylemans marleen 28/11/2016

    lijkt me een goed boek ,maar pas ook voor even veel liefs

  • Beantwoorden Sandra 22/05/2017

    Dit boek heb ik een paar dagen terug gelezen. Prachtig! Ik was al fan van de boeken van Jolina Petersheim, maar het lijkt of haar romans iedere keer beter worden. Wat ik vooral fijn vind, is dat het niet de standaard boy-meets-girl-and-lived-happily-ever-after-romans zijn, zoals veel boeken in het genre amish/mennonieten.

  • Laat een reactie achter