Broze belofte – Wanda Brunstetter – ***

06/10/2014 | 0 reacties

Broze belofteTijdens een gezellig weekendje weg krijgen Loraine en haar vrienden ernstig ongeluk, wat grote gevolgen heeft voor de vriendengroep. Loraine’s vriend Wayne belandt in een rolstoel en wil zijn relatie met haar verbreken omdat hij vindt dat hij zo geen goede man meer voor Loraine kan zijn.

Terwijl Loraine er alles aan doet om Wayne er van te overtuigen dat ze wel samen verder kunnen, duikt haar vroegere vriend Jake plotseling op. Hij troost haar in haar verdriet om de houding van Wayne en bij hem kan ze haar hart luchten. Ondanks al haar vastberadenheid om Wayne terug te winnen,  groeien Jake en Loraine steeds dichter naar elkaar toe.

Loraine komt voor een moeilijke beslissing te staan.  Zal er ooit een toekomst zijn voor haar en Wayne, of moet ze verder gaan met haar leven en kiezen voor Jake?

Het lijkt wel of Amish romans helemaal in zijn tegenwoordig. Het ene na het andere nieuwe boek verschijnt, en vandaag kan je dus meer lezen over ‘Broze belofte’ van Amish auteur Wanda Brunstetter. Naast dit nieuwe boek heeft ze al ruim 30 boeken op haar naam staan die zich allemaal afspelen binnen de Amish wereld.

Broze belofte

‘Broze belofte’ vertelt het verhaal van Loraine. Haar en het leven van haar vrienden verandert compleet na een ernstig ongeluk. Wayne, de jongen met wie ze zou gaan trouwen, verbreekt hun relatie omdat hij denkt dat hij door de gevolgen van het ongeluk niet meer voor haar kan zorgen. En als vervolgens ook haar oude jeugdvriend Jake nog opduikt, wordt het voor Loraine helemaal verwarrend.

De tweestrijd van Loraine wordt in het verhaal heel duidelijk beschreven. Tijdens het lezen voel je echt met haar mee en begrijp je haar verwarring omdat haar hart naar twee verschillende jongens trekt.

Het verhaal wordt vanuit drie personages verteld, namelijk Loraine, Wayne en Jake. Dit zijn de drie personen waar het verhaal om draait. En doordat het verhaal vanuit hun alle drie wordt verteld, krijg je goed inzicht in de gevoelens van hen allemaal. Hierdoor begrijp je ook hun gedachten en de keuzes die ze maken. Het is dus zeker een pluspunt dat de auteur ervoor gekozen heeft om het vanuit drie perspectieven te vertellen, omdat er daardoor meer diepte in het verhaal komt.

Broze belofte

‘Broze belofte’ speelt zich af tegen een Amish achtergrond. Toch heeft deze achtergrond niet echt meerwaarde voor het verhaal. Het eenvoudige leven wat zo belangrijk is voor de Amish, komt in het verhaal maar weinig naar voren en wat dat betreft had het verhaal net zo goed een andere achtergrond kunnen hebben. In vergelijking met andere Amish romans, is dit verhaal niet zo heel erg Amish.

De vragen, problemen en moeilijkheden die een grote rol spelen in dit verhaal, worden aan het einde verrassend makkelijk opgelost. Dit komt niet helemaal realistisch over. Het is natuurlijk altijd fijn als een verhaal een eind heeft wat goed afloopt, maar de manier waarop alles goedkomt is wel belangrijk. Nu waren de problemen in het begin en midden van het verhaal behoorlijk groot, maar verdwijnt aan het einde van het verhaal die impact ervan en dat is een beetje jammer.

Broze belofte

Wel blijft het verhaal tot aan het einde boeien, omdat je graag wil weten voor wie Loraine uiteindelijk zal kiezen. Wat dat betreft is het verhaal tot tegen het einde niet bepaald voorspelbaar, waardoor het wel leuk blijft om door te lezen.

Al met al is het onderwerp en de verhaallijn mooi gekozen, maar is de uitwerking ervan helaas wat minder goed. Toch denk ik dat echte ‘Amish romanliefhebbers’ dit boek wel kunnen waarderen.

3

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: A cousin’s promise
Auteur: Wanda Brunstetter
Uitgeverij: De Groot Goudriaan
Jaar van uitgave: 2014
ISBN: 9789088653209

Verzenden
User Review
3 (2 votes)

Dit boek heb ik ontvangen van EO-Eva.

Geplaatst in: ***, Recensies | Tags:
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter