Buitgemaakt – Karen Witemeyer – *****

10/03/2014 | 2 reacties

buitgemaaktBuitgemaakt door een oude struikrover – maar diens dochter steelt zijn hart…

Crockett Archer weet niet wat hem overkomt – de trein die hem naar Brenham moet brengen, waar hij predikant hoopt te worden, wordt overvallen. Hij wordt meegenomen en aan de dochter van de treinrover gegeven, die voor haar verjaardag om een dominee gevraagd heeft. Crockett is vastbesloten om te ontsnappen – wat een stuk gemakkelijker zou gaan als hij Joanna Robbins en haar verrassende verzoek uit zijn hoofd zou kunnen zetten.

Maandenlang heeft Joanna om een predikant gebeden. Een man die hun in onbruik geraakte kerkje nieuw leven kan inblazen. Een man die haar kan helpen de belofte na te komen die ze haar moeder op haar sterfbed heeft gedaan. Maar juist wanneer haar gebeden lijken te worden verhoord, blijkt dat de dominee niet uit vrije wil gekomen is en dat zijn toekomstdromen hem naar elders wenken.

Kan ze Crockett duidelijk maken dat hij zijn bestemming al gevonden heeft?

Samenvatting
Het verhaal begint in de trein naar Brenham, de plaats waar Crockett Archer uit zal stappen om te beginnen aan zijn levenswerk, predikant zijn. Maar door toedoen van Silas Robbins loopt dit anders dan hij had gepland.

Hij wordt meegenomen naar de ranch van Silas en wordt daar aan Silas’ dochter, de mooie roodharige Joanna, voorgesteld als cadeau voor haar verjaardag.  Zij vertelt hem al snel waarom ze zo graag een dominee wil, namelijk omdat haar vader Silas God nog niet kent en ze zo graag wil dat hij God wel gaat leren kennen. Crockett geeft zijn woord dat hij een dominee zal proberen te regelen om het kerkje nieuw leven in te blazen en om Joanna te helpen, maar zelf heeft hij andere plannen.

buitgemaakt

Toch loopt het anders dan Crockett verwacht en door een onverwachte gebeurtenis komt hij toch weer bij Silas en Joanna op de ranch terecht. Tussen hem en Joanna bloeit iets moois op, maar Joanna krijgt hevige concurrentie. Zo hevig zelfs, dat op een gegeven moment de situatie uit de hand gaat lopen..

Zal Joanna ondanks alles toch haar belofte aan haar moeder na kunnen komen? En zal Crockett uiteindelijk zijn bestemming vinden?

Mijn mening
Dit boek is een fijn vervolg op ‘Strootjesbruid’. Dat boek gaat over de oudste Archerbroer, namlijk Travis. De boeken zijn prima onafhankelijk van elkaar te lezen. En net als het boek ‘Strootjesbruid’, heb ik Buitgemaakt in ruim een dag uitgelezen.

Het boek heeft een originele verhaallijn, vooral het eerste gedeelte van het verhaal over de ontvoering uit de trein, is erg origineel. Je zit hierdoor gelijk in het verhaal en je wilt steeds door blijven lezen om te weten hoe het afloopt.

buitgemaakt

Het verhaal wordt vanuit verschillende perspectieven beschreven, waardoor het een afwisselend geheel is. De personen zijn erg goed beschreven, je begrijpt waar ze zich mee bezig houden en wat ze voelen. Joanna’s gevoelens worden bijvoorbeeld goed weggezet. Aan de ene kant wil ze enorm graag dat haar vader tot geloof komt en denkt ze dat Crockett daar voor nodig is. Aan de andere kant ziet ze Crockett niet alleen maar als dominee, maar ook als zeer aantrekkelijke man. Maar doordat ze wat onzeker is over zichzelf, bezorgt het denken over wat Crockett van haar vindt, haar kriebels.

Omdat het verhaal ook vanuit Crockett beschreven wordt, weet je als lezer eerder dan Joanna wat hij van haar vindt. Met als gevolg dat je nog sneller gaat lezen om te ontdekken hoe een eventuele relatie tussen hen zich zal gaan ontwikkelen.
En wanneer Joanna ook nog concurrentie krijgt van een mooie jongedame uit de kerk, voel je helemaal met haar mee. Want wat is er vervelender dan dat?!

buitgemaakt

In dit verhaal speelt het geloof in God een grote rol in de levens van de hoofdpersonen. Crockett, de dominee, die in opdracht van God gaat waar hij naar toe moet en zegt wat hij moet zeggen. Joanna, de jonge vrouw die vol vertrouwen is dat God haar vader het geloof kan geven. En Silas, die zich uit alle macht verzet tegen alles wat met God te maken heeft, maar er steeds opnieuw mee geconfronteerd wordt.

Door het verhaal heen is heel duidelijk te lezen over Gods leiding, macht en alwetendheid. En daardoor is het geen oppervlakkige wildwestroman, maar een verhaal met een goede boodschap.

Al met al is dit boek een heerlijk vervolg op ‘Strootjesbruid’. Je weet wat je van Karen Witemeyer kan verwachten, en dat heeft ze met dit boek weer helemaal waar gemaakt. Op de flaptekst staat: ‘Een ‘ze leefden nog lang en gelukkig’ wildwestroman zoals alleen bestsellerauteur Karen Witemeyer kan schrijven.’ En daar ben ik het volkomen mee eens!

Bekijk hieronder de leuke trailer van het boek:

Aantal sterren ***** / € 19.95 / Originele titel: Stealing the preacher  / Uitgeverij Grace Publishing House

Geplaatst in: *****, Recensies | Tags: , , , , ,
Vorige post Volgende post

2 reacties

 • Beantwoorden Thorinda 13/11/2015

  Leanne,

  Is dit een TOPPER van Karen Witemeyer of “Buitgemaakt” of ?
  Beetje de sfeer van “Het geheim van de smid” de overige vond ik namelijk persoonlijk een stuk minder interessant.

  Ik hoor het wel!!

  Groetjes!

  PS: “De erfgename van Winterwood”, was trouwens inderdaad GEWELDIG!! Deel 2 alweer in bezit! Nu bezig met “De bruidsjurk” kan ik niet mee stoppen!! Haha!

 • Beantwoorden Thorinda Koopman 29/06/2016

  Wat een super leuk,ontspannen,humoristisch en opbouwend verhaal! Snap niet dat ik deze niet eerder heb gelezen!! Witemeyer heeft het weer voor elkaar gekregen met dit boek (net als met ” het geheim van de smid”)…
  Herkenbare situaties worden zo mooi en leerzaam beschreven…je lacht…leeft mee met Joanna…Crockett en alle andere !! Super leuk dat er ook nog een klein stukje over de Archer broers beschreven wordt…echt een aanrader!!

  Voor iedereen leuk en toegankelijk geschreven!!! Een boek om heerlijk te ontspannen maar evenzo een boek waar je veel lessen uit kunt leren… Gods wegen zijn anders dan onze wegen…Zijn plannen zijn anders dan onze plannen …’maar wat Hij doet en uitstippelt voor ons is wel het beste!!

 • Laat een reactie achter