Chawa – Tosca Lee – *****

14/07/2014 | 2 reacties

ChawaChawa. De naam klinkt als een vurige zucht.
Ik ben de levenskracht, die wordt uitgedrukt in een fluistering.
Als de adem van de Ene, die de adam de levensvonk gaf…
Ik leef.

Word wakker! Op dit bevel opent de moeder aller levenden haar ogen in het paradijs. Daar wandelt ze met de Ene die Is en kent een pure liefde voor ‘de adam’. De eerste vrouw op aarde is zonder gebreken – tot ze een keuze maakt die haar lot voorgoed verandert.

 Chawa – Het verhaal van Eva
Chawa, Isha, Eva, de moeder aller levenden. Hoe groot was haar verwondering toen ze haar ogen opendeed en de schoonheid van het paradijs om haar heen zag. Toen ze Adam ontmoette en samen met hem de Hof verkende. Toen ze de stem van de Ene hoorde, fluisterend in de wind. Maar ook toen ze de prachtige slang zag met zijn goudkleurige schubben..

Eva maakte samen met Adam een keuze waardoor alles veranderde. Het heerlijke leven in het paradijs was voorbij en ze moesten samen verder in de wildernis buiten de Hof. En hoewel ze dacht en wilde dat haar leven voorbij was, bracht ze zelf leven voort en werd ze de moeder aller levenden.

Chawa

Mijn mening
‘Chawa’ vertelt het verhaal van Eva, van het begin van haar schepping tot aan het einde van haar leven. Het verhaal wordt vertelt door de ogen van Eva, en ‘nog nooit zat een lezer zo dicht op de huid van de hoofdpersoon’. 

Ondanks dat dit geen Bijbelverhaal is, maar een verhaal geschreven door ‘best-selling author’ Tosca Lee, kan dit boek je helpen om meer inzicht te krijgen in het scheppingsverhaal uit Genesis. ‘Chawa’ neemt je op zo’n manier mee in het leven van Eva dat je nieuwe inzichten krijgt in het zo bekende verhaal.

Tijdens het lezen wordt je je meer en meer bewust hoe bijzonder en indrukwekkend de schepping en het leven in het paradijs was. In een bijna poëtische stijl neemt de auteur je mee in beschrijvingen van de Hof, het ontstaan van het heelal, de planten en dieren en de wonderlijke schepping van de mens. Wanneer je leest hoe heerlijk het leven was in het paradijs, krijg je een soort spijt-gevoel, dat dat allemaal voorbij is.

Chawa

Door het lezen van het verhaal krijg je wat meer inzicht in de wijze waarop Eva de verkeerde keuze maakte. Voordat Eva de keuze maakte om samen met Adam van de boom te eten, lees je van de contactmomenten die ze had met de slang. Het was een dier wat ze bewonderde en waar ze intrigerende gesprekken mee voerde. Langzaam voel je dat het verhaal toewerkt naar het moment waarop Eva de onherroepelijke verkeerde keuze maakt, doordat de boom een steeds grotere plek in haar gedachten in gaat nemen. Wanneer dan het moment komt dat ze van een vrucht van de boom eet, zou je het wel tegen willen houden, maar het verhaal is onherroepelijk.

Het is confronterend om te lezen hoe daarna de bestaande wereld veranderd. De natuur, het weer, de dieren, en de relatie met de Ene en elkaar. Adam en Eva moeten het paradijs verlaten en samen een nieuwe wereld in om daar een leven op te bouwen. Wanneer ze zich in die wereld staande proberen te houden, ontdekken ze langzamerhand de ongelooflijk grote gevolgen van de keuze die ze in het paradijs maakten.

Op hun vlucht uit het paradijs krijgen ze van de Ene een belofte mee, er zal een Verlosser komen. Deze belofte gaat een grote plaats innemen in hun leven, en het is bijna schrijnend als je leest van hun verlangen en hoop dat hun eerste kindje de Verlosser zou zijn.

Chawa

Omdat ‘Chawa’ het hele levensverhaal van Eva verteld, krijg je ook nieuw inzichten in hun leven na het paradijs. Je leest over het werk van Adam op het land, de ontwikkelingen in zijn relatie met Eva en het ontstaan van hun gezin. Waar het voorheen altijd wat bijzonder leek dat de kinderen van Adam en Eva met elkaar getrouwd zijn, voelt dit tijdens het lezen van het verhaal wat minder onwaarschijnlijk omdat het in de juiste context geplaatst en beschreven wordt.

Het verloop van het leven van Eva is, intrigerend en soms wat treurig om te lezen, omdat ze wisten wat ze verloren hadden. Maar ondanks alles hadden ze wel de hoop dat alles anders zou worden, en met die hoop zijn ze gestorven.

‘Chawa’ neemt je mee in het leven van Eva, de moeder aller levenden en is de moeite waard om te lezen. Het geeft je meer gevoel bij het verhaal van de schepping, je krijgt nieuwe inzichten en zet je even stil bij het begin.

Klik hier om een fragment van het verhaal te lezen.

 ‘Dit is niet alleen Eva’s verhaal, maar dat van ons allemaal.’

5

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: Havah, The story of Eve
Auteur: Tosca Lee
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2011
ISBN: 9789043517089
‘Chawa’ voor € 20,99 bij Bol.com

Verzenden
User Review
0 (0 votes)

Dit bericht bevat een Bol.com affiliate link. Klik hier voor meer informatie.

Geplaatst in: *****, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

2 reacties

  • Beantwoorden mylemans marleen 06/10/2014

    deze niet voor mij sorry lieve groetjes bedankt weer voor de mail ben in Highland hill bezig tot hier toe vind ik hem wel goed mijn ding ben aan blz 100 gr

  • Beantwoorden Marieke 06/11/2016

    Ik sluit me helemaal aan bij je beoordeling… In het begin vond ik het even moeilijk om er door te komen, maar ook ik vond het mooi hoe je door dit verhaal een helderder blik krijgt op de schepping, het paradijs en het eerste leven na het paradijs.

    Zeker een aanrader.

  • Laat een reactie achter