De appelboomgaard – Denise Hunter – *****

21/04/2014 | 3 reacties

de appelboomgaardJosie’s zus Laurel denkt dat Josie na al die jaren van afwezigheid terug naar huis komt om te helpen met de appeloogst. Haar zwager Nate gaat ervan uit dat Josie haar hoogzwangere en overwerkte zus Laurel wil overhalen om de boomgaard te verkopen. De nieuwe manager van de boomgaard, Grady, ziet in Josie alleen maar problemen – met een hoofdletter P.

Ze hebben het allemaal bij het juiste eind, maar ze hebben het ook totaal mis. Niemand weet wat Josie daadwerkelijk dreef om weer thuis te komen. Ze is nooit eerder teruggekomen, zelfs niet voor de begrafenis van haar vader. Niemand weet waarom ze zichzelf zo hard pusht en waarvoor ze op de vlucht is. En niemand, zelfs Josie niet, is klaar voor de verrassende vrucht die ze zal plukken.

De appelboomgaard
Het verhaal begint op het moment dat Josie in Louisville gebeld wordt door haar zwager Nate, met de vraag of ze naar huis kan komen om haar zwangere zus Lauren en met de appeloogst te helpen. Josie gaat akkoord en maakt na jaren de reis naar de plek die haar veel spanningen bezorgt. En wanneer ze bij haar zus Grady, de nieuwe manager van de appelboomgaard, ontmoet, levert dat nog meer spanningen op.

Aan de ene kant geniet Josie van haar terugkeer, het werk in de appelboomgaard en stiekem ook wel van haar conversaties met Grady. Maar aan de andere kant worstelt haar geest met het verleden en haar lichaam met het heden, waardoor ze de situatie er voor zichzelf niet makkelijker op maakt..

de appelboomgaard

Mijn mening
Dit verhaal uit het heden is fijn om te lezen. De beschrijvingen van de appelboomgaard, de natuur en de mensen laten je er een beetje naar verlangen om daar eens een kijkje te kunnen nemen. De sfeer van al die bomen waar in verschillende periodes appels aan groeien, de spanning over hoe de oogst zal zijn, het harde werken in de zon of de regen om de oogst binnen te halen, de begroeide heuvels en de kabbelende Sweetwater Creek laten je wensen dat je zelf ook een plaats in het verhaal hebt. Dit gevoel heb ik nog niet vaker bij boeken gehad en waarschijnlijk is het plaatje in mijn hoofd veel te romantisch, maar ik vind het een groot pluspunt dat het boek in staat is dat gevoel op te roepen.

de appelboomgaard

Josie is ook een fijne persoonlijkheid om over te lezen. Ze is sociaal, heeft humor, is zelfstandig maar ook eigenwijs. Haar gevoelens worden uitgebreid beschreven. Door de flaptekst weet je al dat er iets speelt waardoor Josie zo lange tijd niet thuis is geweest. En doordat je als lezer de redenen al snel ontdekt, ga je Josie steeds beter begrijpen. Maar als Josie door het verleden een bepaalde keuze maakt voor haar leven in het heden, zou je haar daarvan wel willen weerhouden en overtuigen dat het ook anders kan, omdat ze het zichzelf nu zo moeilijk maakt. Dit zorgt ervoor dat je door wil bijven lezen en je het boek met 319 pagina’s redelijk snel uit hebt.

de appelboomgaard

Omdat de manager van de appelboomgaard Grady wordt weggezet als een droomman, maar een relatie tussen hem en Josie niet vanzelfsprekend lijkt, is de ontwikkeling daarvan fijn om te lezen. Er zitten een aantal momenten in de gebeurtenissen tussen hen die tijdens het lezen een glimlach op je gezicht toveren.

Al met al is ‘De appelboomgaard’ een fijn boek om te lezen. De beschrijvingen van de omgeving en de sfeer, geven je een blij en zomers gevoel. De problemen van Josie en de keuzes die ze maakt, zorgen ervoor dat het geen super-luchtig boek is. Maar wanneer je het boek uit hebt, overheerst dat zomerse en blije gevoel, waardoor dit boek prima geschikt is om bijvoorbeeld mee te nemen op vakantie.

Aantal sterren ***** / € 16.95 / Originele titel: Sweetwater Gap / Uitgeverij Kok

Geplaatst in: *****, Recensies | Tags: , , , ,
Vorige post Volgende post

3 reacties

 • Beantwoorden Emmy Sinjorgo 17/05/2014

  Wat een leuke site heb jij. Ik kwam er toevallig op terecht. Ik heb net ‘De dansmeester’ gelezen van Julie Klassen en wilde wat meer weten over de Regency periode. Zo, kwam ik op jou site.
  Ik heb alle (vertaalde) boeken van Julie Klassen gelezen.
  Ken je de auteur Cathy Gohlke? Die kan ik je ook echt aanraden! Vooral ‘Uitzien naar een nieuwe wereld’ is erg boeiend vind ik.
  Ik lees elke week een boek en vind het leuk dat jij ook een fervent lezer bent. Hoe vind jij de boeken van Elizabeth Musser? Beladen verleden en de andere?
  En ken je de serie ‘Het geheim van de roos'( 4 delen) door Michael Phillips? Allemaal al wat ouder ( net als ik ;) ), maar geweldig mooi.
  Succes met je blog en geniet van het lezen!

 • Beantwoorden Ann s 28/01/2015

  ik denk dat ook deze boeken van deze schrijfster heel goed zijn:

  hartsgeheim
  Hana’s bestemming
  Haar grote dag

  Ik denk er sterk over deze te bestellen, met de nieuwe van Julie klassen natuurlijk,

  Vele groetjes, ik geniet enorm van uw blog, bedankt!

  • Beantwoorden Leanne - Wereld van boeken 30/01/2015

   Klopt, die zijn inderdaad mooi!

  Laat een reactie achter