De belofte – Ann Weisgarber – ***

07/09/2015 | 0 reacties

de belofteOhio, 1900. Vanwege een groot schandaal ontvlucht pianiste Catherine haar geboortestad Dayton. In haar wanhoop besluit ze te trouwen met haar vroegere aanbidder Oscar, die inmiddels als weduwnaar met zijn zoontje André op een melkboerderij woont, op een eiland voor de kust van Texas.
Voor Catherine is de overgang van haar oude vrijgevochten luxeleventje naar en primitief bestaan met een man en een kind op een bloedheet, afgelegen eiland enorm. Oscars zoontje mist zijn overleden moeder, en hoewel Oscar zelf zijn uiterste best doet het Catherine naar de zin te maken, blijven de geheimen uit het verleden een schaduw over hun prille verstandhouding werpen.
Nan, Oscars huishoudster, ziet de komst van Catherine met lede ogen aan. Zij heeft Oscars eerste vrouw beloofd de zorg voor de kleine André op zich te nemen. En ze mag Oscar zo graag… Dan kondigt zich een verwoestende orkaan aan. Terwijl de wereld letterlijk op zijn grondvesten schudt, worden Catherine en Nan zwaar op de proef gesteld.

Wanneer ze door haar keuzes het middelpunt van een groot schandaal wordt, zoekt de 29-jarige Catherine wanhopig een uitweg. Die vindt ze door te trouwen met Oscar, een man die ze nog kent uit haar jeugd. Ze verhuist naar zijn boerderij op het eiland Galveston, ver weg van de schaamte en spot. Maar terwijl ze probeert te wennen aan de hitte, de primitieve leefomstandigheden op de boerderij, de zorg voor Oscar’s zoontje en de aanwezigheid van Nan, zijn huishoudster, kondigt zich een allesverwoestende storm aan..

de belofte

‘De belofte’ vertelt het verhaal van Catherine, een begaafde pianiste wiens leven door een wanhopig genomen beslissing helemaal veranderd. Doordat het verhaal gedeeltelijk vanuit Catherine’s perspectief is beschreven, lees je tot in detail over haar gevoelens van spijt en wanhoop wanneer ze besluit te trouwen met haar vroegere aanbidder Oscar. Daarnaast word je meegenomen in haar afschuw en verwarring wanneer ze bij Oscar op de boerderij komt wonen en ze zich moet onderdompelen in zijn primitieve leefwereld in een verzengende hitte.

Naast Catherine’s perspectief wordt ook een gedeelte van het verhaal beschreven vanuit Nan, de huishoudster van Oscar. Een grotere tegenstelling is haast niet mogelijk en dat maakt het verhaal juist boeiend. Waar Catherine haar dagen doorbrengt met lezen en wat pianospelen, is Nan van vroeg tot laat aan het werk in het huis. En hoe belangrijk fatsoenlijk taalgebruik en mooie kleding is voor Catherine, z0 weinig waarde hecht Nan daaraan.

Catherine heeft moeite om een band op te bouwen met André, Oscar’s zoontje. Ook hier speelt de aanwezigheid van Nan weer een grote rol. Toch veranderd er in de loop van het verhaal wat tussen Catherine en André, hoewel dat wel verder uitgewerkt had kunnen worden. Datzelfde geldt voor de relatie tussen Catherine en Oscar. Wanneer de ontwikkelingen tussen hen beiden verder waren uitgediept, was hun relatie meer gaan leven in het verhaal.

de belofte

Wat door uitgebreide beschrijvingen van de aanwakkerende wind, donkere wolken en het stijgende water wel tot leven komt, is de aangekondigde storm. De op werkelijkheid gebaseerde storm neemt een cruciale plaats in het verhaal in, doordat het natuurgeweld een alles veranderende rol speelt in de levens van Catherine en Oscar, André en Nan. De storm laat de ontspannen sfeer van het leven op een eiland omslaan in een reeks van angstaanjagende gebeurtenissen.

Deze gebeurtenissen in combinatie met de wisselende perspectieven maken het verhaal boeiend. Echter, wanneer de ontwikkelingen tussen de personages verder waren uitgediept, hadden hun omstandigheden meer indruk gemaakt. Los daarvan staat dat de sfeer van het leven op het eiland wel goed is weergegeven. Het huisje op palen vlakbij het strand roept de sfeer van het verleden op; eenvoud en liefde hand in hand met onmacht en gevaar.

3

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: The Promise
Auteur: Ann Weisgarber
Uitgeverij: Mozaïek
Jaar van uitgave: 2015
ISBN:9789023994893

Verzenden
User Review
0 (0 votes)

Dit boek heb ik ontvangen van Boekencentrum.

Geplaatst in: ***, Recensies | Tags: ,
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter