De dansmeester – Julie Klassen – ***

14/04/2014 | 0 reacties

De dansmeesterKan een dansleraar uit Londen nieuw leven blazen in een plattelandsdorp?

Nu hij het hoofd van het gezin is, besluit de Londense dansleraar Alec Valcourt met zijn moeder en zus te verhuizen naar Beaworthy, Devonshire, om daar een nieuw leven te beginnen. Maar tot zijn grote verbazing heeft een rijke weduwe in dit plaatsje zonder duidelijke reden alle vormen van dans verboden.

Gelukkig vindt Alec onverwacht een bondgenoot in de dochter van de weduwe: Julia Midwinter. Hoewel hij in eerste instantie niets moet hebben van haar flirterige gedrag, ontdekt hij dat achter haar opdringerige voorkomen een kwetsbare ziel schuilgaat.

Op haar beurt valt Julia als een blok voor de knappe dansmeester, niet in de laatste plaats omdat het tegen de wil van haar moeder ingaat. Ze hoopt dat ze met Alecs hulp de oude geheimen die haar leven omhullen kan ontrafelen en het ingeslapen dorp weer tot leven kan brengen.

De dansmeester
Het verhaal begint met een proloog. Daarin wordt beschreven hoe Julia Midwinter en haar moeder Lady Amelia Midwinter de Meidag vieren in 1815. Niet door om 12 uur te gaan dansen rondom de fontein midden in het dorp, maar door vergeet-mij-nietjes te leggen op het graf van de broer van Lady Amelia..

Ruim een jaar later komt Alec Valcourt met zijn moeder en zus in Beaworthy wonen. Alec, een dansmeester uit Londen, ontdekt al snel dat hij zeer waarschijnlijk geen klanten zal krijgen wanneer hij in Beaworthy zijn eigen dansacademie zal oprichten. De reden hiervoor is dat Lady Amelia Midwinter dansen verboden heeft.  Daarom moet hij op zoek naar ander werk en krijgt hij uiteindelijk een baantje als klerk op Buckleigh Manor, het landgoed van Lady Amelia Midwinter.

Doordat Alec uiteindelijk (in het geheim) toch wat klanten krijgt, nieuwe mensen in het dorp leert kennen en Julia Midwinter niet langer tevreden is met vage antwoorden op vragen naar haar verleden, ontwikkelen zich allerlei gebeurtenissen, ontluiken gevoelens en komen geheimen, die jaren verborgen waren, openbaar..

De dansmeester

Mijn mening
Dit boek speelt, net zoals al de andere boeken van Julie Klassen, in de Regency-periode in Engeland. De sfeer van die periode komt duidelijk terug in het verhaal. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de opvoeding die Lady Amelia haar dochter Julia geeft, de kleding die gedragen wordt en hoe er gedanst wordt.

‘De dansmeester’ bevat een aantal boeiende beschrijvingen, waardoor de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt duidelijk wordt en je Beaworthy met zijn inwoners snel leert kennen.

De personages en hun gevoelens worden duidelijk beschreven. Je leest over hun kleding, familie, gedachten, gesprekken en dromen. Hierdoor kan je jezelf goed in hen inleven.

In het verhaal leer je de personages goed kennen, maar ze spraken me niet echt aan. Alec wordt bijvoorbeeld neergezet als een echte ‘dandy’. Hij maakt zich behoorlijk druk om zijn uiterlijk, en zoekt zijn kleding steeds perfect bij elkaar. Hij komt wel sympathiek over, maar hij lijkt niet echt een doorzetter. Hij lijkt erg zachtaardig, gevoelig, onzeker en af en toe twijfelend. Dat alles bij elkaar maakt dat hij geen stoere romanheld is, waarbij je heerlijk weg kan dromen.

De dansmeester

Datzelfde geldt ook voor Julia. Zij wordt, voornamelijk in het begin, beschreven als een echte flirt, zelfzuchtig, eigenwijs en niet echt sympathiek. Tegen het einde van het verhaal verandert dit wel wat, maar toch blijft ze hierdoor wat minder aansprekend.

De verhaallijn van ‘De dansmeester’ is goed en origineel gekozen. Naast dat het een mooi beeld geeft van die tijd, bevat het veel geheimen die in de loop van het verhaal openbaar komen. Maar doordat er weinig spanning in het verhaal zit en de personages me niet zo aanspraken, boeide het boek me niet zo en kon ik het makkelijk wegleggen.

De dansmeester

Zoals we gewend zijn van Julie Klassen, staat boven elk hoofdstuk een citaat, waaruit je een beetje kan afleiden waar het hoofdstuk over gaat. Doordat de citaten komen uit stukken die geschreven zijn tijdens de Regency-periode, zijn ze erg toepasselijk en laten ze je nog meer die tijd beleven.

Al met al viel ‘De dansmeester’ me helaas een beetje tegen. Het laat wel zien hoe belangrijk de personages in het verhaal zijn, want onder andere daardoor sprak het boek me niet zo aan.
‘De dansmeester’ heeft me meer inzicht gegeven in en gevoel gegeven bij de Regency-periode, maar het verhaal heeft me niet weg laten dromen naar die tijd.

Van de eerste 24 pagina’s van dit boek is een leesfragment beschikbaar. Klik hier om het te lezen.

Bekijk hieronder de trailer van het boek:

Aantal sterren *** / € 22,50 / Originele titel: The dancingmaster / Uitgeverij Voorhoeve

Geplaatst in: ***, Recensies | Tags: , , , , , ,
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter