De debutante – Carrie Turansky – *****

05/10/2015 | 1 reactie

de debutanteEngeland, 1912. De 18-jarige Katherine Ramsey reist naar Londen om haar debuut te maken bij de hogere kringen van de stad en een echtgenoot te zoeken. Haar hooghartige tante staat erop dat ze het aanzoek aanneemt van een rijke jongeman die de erfgenaam is van een groot landgoed. Maar dan leert Katherine Jonathan Foster kennen, een knappe geneeskundestudent die zijn leven wijdt aan het beschermen van de armen in Oost-Londen.

Als een familieschandaal haar kansen voor het seizoen doet dalen, heeft Katherine haar handen vrij om liefdadigheidswerk te doen met Jonathan. Er ontluikt een voorzichtige romance. Totdat het werk Katherine in gevaar brengt. En dan verschijnt de rijke aanbidder weer ten tonele..

Eindelijk is het moment daar waar Katherine al zolang naar toe heeft gewerkt: haar debuut en presentatie aan de koning. Het zou het begin moeten zijn van een succesvol seizoen, maar vanaf het eerste moment loopt veel anders dan Katherine en haar veeleisende tante hadden gedacht en gehoopt. Een familieschandaal lijkt haar toekomstplannen in de war te sturen en ongewild ontwikkelen zich diepere gevoelens voor Jonathan Foster, een knappe geneeskundestudent met heel andere opvattingen dan zij. Zal dit seizoen Katherine brengen wat ze ervan had verwacht?

de debutante

Wanneer je het voorgaande deel over Highland Hall hebt gelezen, heb je al eerder kennis gemaakt met Katherine Ramsey. Doordat haar ouders zijn overleden, ging hun landgoed Highland Hall over in de handen van Sir William Ramsey, wiens verhaal je in De gouvernante kan lezen. En hoewel Katherine in die roman vooral de rol van het vervelende achternichtje speelde, ontwikkelt ze zich in De debutante tot een sympathieke, enthousiaste en sterke jonge vrouw.

Katherine is met haar aandacht voor haar debuut, mooie jurken en drukke bezigheden in de hogere kringen van Londen een grote tegenstelling van Jonathan Foster, de jongere broer van Julia uit De gouvernante. Na een periode als zendeling in India te hebben gewerkt, zet hij zich, naast zijn studie geneeskunde, in voor de armen in de slechtste buurt van Londen, East End. Zijn hart gaat uit naar de minderbedeelden en doordat Katherine heel andere opvattingen heeft, maakt dat het verhaal boeiend.

de debutante

Katherine houdt zich vooral bezig met haar presentatie aan het hof en de daarbij horende sociale activiteiten. De beschrijvingen hiervan nemen je mee in die fijne, typisch Engelse sfeer, aan het begin van de 20e eeuw. Etiquette-regels, het debuut, prachtige japonnen, bals en diners vullen grotendeels het verhaal, waardoor je het als het ware voor je ogen ziet gebeuren. Maar doordat Katherine zich na verloop van tijd ook in gaat zetten voor liefdadigheidswerk, komt er in het verhaal een goede balans tussen de rijkdom van de elite en het harde leven van de minderbedeelden.

Het belangrijkste doel van Katherine’s debuut is het vinden van een geschikte echtgenoot en daardoor ontbreekt ook de romantiek niet. Rijke erfgenamen verschijnen ten tonele, maar langzaam lijkt er tussen Katherine en de knappe Jonathan iets op te bloeien. Ondanks hun verschillende afkomst en opvattingen, voelen ze zich meer en meer tot elkaar aangetrokken. Die ontwikkelingen brengen een fijne dosis romantiek in het verhaal.

de debutante

Voor de liefhebbers van Britse kostuumdrama’s is De debutante de perfecte roman. Het verhaal ademt een fijne, typisch Engelse sfeer en neemt je helemaal mee naar het leven van toen. De tegenstellingen tussen Katherine en Jonathan en alle ontwikkelingen die zich gedurende het seizoen snel opvolgen, maken het verhaal boeiend en afwisselend. Wanneer je houdt van historische romans is De debutante absoluut een must-read.

5

Informatie

Oorspronkelijke titel: The Daughter of Highland Hall
Auteur: Carrie Turansky
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2015
ISBN: 9789029723916

Verzenden
User Review
5 (2 votes)
Geplaatst in: *****, Recensies | Tags: , , ,
Vorige post Volgende post

1 reactie

  • Beantwoorden mylemans marleen 05/10/2015

    ligt al in mijn kast bedankt weer ,lees wat minder ,,,,ogen

  • Laat een reactie achter