De dienstmeid van Fairbourne Hall – Julie Klassen – *****

17/03/2014 | 2 reacties

dienstmeid van Fairbourne HallEen rijkeluisdochter vermomt zich als bediende – maar er is meer dat niet is wat het lijkt.

Margaret Macy vlucht weg uit Londen zodat ze onder een huwelijk met een onbetrouwbare man uit kan komen. Om in haar levensonderhoud te voorzien, gaat ze aan het werk als bediende in het huis van Nathaniel Upchurch, een vrijgezel die ze ooit afwees in de hoop het hart van zijn knappe broer Lewis te veroveren.
Het werk valt haar beslist niet mee. Gelukkig hoeft ze het alleen maar vol te houden tot haar vijfentwintigste verjaardag. Dan krijgt ze een erfenis en is ze eindelijk onafhankelijk. Maar kan ze als bediende onherkenbaar blijven met al die spiedende ogen op Fairbourne Hall?

Samenvatting
Ditmaal speelt het verhaal zich niet af in Amerika, maar in Engeland. Het begint in 1815 in Londen waar Margaret Macy woont op Berkeley Square, samen met haar moeder, stiefvader, zusje en broertje. Stiefvader Sterling Benton wil, sinds hij afweet van de erfenis die op haar wacht, dat Margaret zal trouwen met zijn neef. Omdat Margaret het uiteindelijk denkt niet meer te kunnen ontkomen, slaat ze samen met haar bediende op de vlucht en belandt uiteindelijk als dienstmeisje op Fairbourne Hall, in Maidstone.

Op Fairbourne Hall wonen Nathaniel en zijn zus Helen Upchurch. Ook komt zijn broer, Lewis geregeld langs. En terwijl Margaret hard werkt om haar nieuwe taken onder de knie te krijgen, moet ze daarnaast scherp opletten of er niets is dat haar aanwezigheid verraad.
Toch lijkt Margaret na een tijdje niet onopgmerkt meer te zijn. En als dan ook nog haar stiefvader Benton langskomt op Fairboure Hall om de bewoners in te lichten over de verdwijning van Margaret, moet ze nog beter oppassen.

Margaret moet een toneelspel opvoeren waarin ze een rol speelt die ze nooit verwacht had te zullen spelen, namelijk dienstmeid zijn. Maar het brengt haar nieuwe inzichten, ook over mensen die ze al dacht te kennen..

dienstmeid van Fairbourne Hall

Mijn mening
‘De dienstmeid van Fairbourne Hall’ is een boek vol historische details. Uitgebreid worden allerlei aspecten van het leven op Fairbourne Hall beschreven. Tot in detail kan je lezen over de taken van de dienstmeiden, de bals die gegeven worden, de jurken die gedragen worden, de etiquetteregels die moeten worden nageleefd en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Het verhaal speelt zich af in de Regency-periode, de tijd van Jane Austen. En doordat het boek vol staat met historische details, kan je je perfect inleven.

Doordat Margaret vroeger zelf bediend werd en uiteindelijk moet gaan bedienen, lees je over beide kanten van het rijke leven in die periode. Aan de ene zijde de rijken die in mooie huizen woonden, naar de grootste bals gingen en over enorm veel luxe beschikten. Maar aan de andere zijde ook het harde leven van de dienstboden, die van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat druk waren met poetsen, sjouwen en bedienen. Al deze aspecten bij elkaar brengen evenwicht in het verhaal.

dienstmeid van Fairbourne Hall

Het verhaal bevat een intrigerend plot, waardoor je steeds wil blijven lezen. Het verhaal is voor een gedeelte voorspelbaar, maar er vinden ook allerlei onvoorziene dingen plaats.
Doordat het verhaal vanuit verschillende personen beschreven wordt, blijft het leuk om het te lezen. Vooral als het gaat om de rol die Margaret speelt, je blijft je afvragen of de omstanders nu wel of niet door haar rollenspel heen prikken.

Het geloof komt in dit boek naar voren doordat men op Fairbourne Hall iedere morgen begint met bidden en bijbellezen. En wanneer een aantal personen in een moeilijke situatie terecht komen, weten ze ook waar ze met hun vragen en moeilijkheden terecht kunnen, namelijk bij God.

dienstmeid van Fairbourne Hall

Wat erg leuk is om te lezen zijn de opschriften boven elk hoofdstuk. Iedere keer geeft het stukje tekst een vage omschrijving over iets wat in het hoofdstuk plaatsvindt en tegelijkertijd ontdek je nieuwe feiten over de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Het zijn leuke en interessante toevoegingen aan het boek.

‘De dienstmeid van Fairbourne Hall’ is een leuk én interessant boek om te lezen. Vooral wanneer je houdt van die specifieke Engelse, chique, etiquette sfeer, dan is dit boek echt wat voor jou.

Aantal sterren ***** / € 22.50 / Originele titel: The maid of Fairbourne Hall / Uitgeverij Voorhoeve

Geplaatst in: *****, Recensies | Tags: , , , , ,
Vorige post Volgende post

2 reacties

  • Beantwoorden ann s 18/07/2014

    Dit boek is één van de beste boeken van Julie Klassen is mijn persoonlijke mening, ik heb dan ook erg genoten van dit boek.

  • Beantwoorden Annelies Tange 27/06/2015

    Als je van boeken van Jane Austen houdt (zoals ik), dan maakt Julie Klassen je echt blij! Ik heb al haar boeken inmiddels gelezen en ze zijn allemaal fantastisch! De dansmeester vond ik het minst sterke, maar verder…love it! Mis ze niet;-)

  • Laat een reactie achter