De erfgename van Winterwood – Sarah Ladd – ****

14/08/2014 | 1 reactie

De erfgename van WinterwoodWat kun je anders dan je hart volgen?

Engeland, 1814. Amelia Barret, de erfgename van een oud landgoed, belooft haar stervende vriendin dat zij voor haar dochtertje Lucy zal zorgen. Daarmee haalt ze zich echter de woede van haar familie en vooral van haar verloofde Edward op de hals. Amelia ziet nog maar één oplossing: ze moet trouwen met de vader van het kind, kapitein Graham Sterling, een man die ze nog nooit heeft ontmoet.

Graham is geschokt door het onverwachte en brutale aanzoek van Amelia. Hoe durft ze? Toch beseft hij dat hij haar maar beter te vriend kan houden. Iemand zal immers voor de kleine Lucy moeten zorgen als hij straks weer op zee is.

Maar dan wordt Lucy ontvoerd. De enige aanwijzing die Graham en Amelia vinden is een slordig geschreven briefje waarin om losgeld wordt gevraagd.

 Mijn mening
‘Al haar hele leven is Sarah Ladd onder de indruk van de impact van woorden, van de manier waarop ze emoties opwekken en mensen kunnen veranderen. Na het verslinden van de klassiekers van Jane Austen en de zusters Brönte, ontstond het verlangen om zelf een roman in Regency-stijl te schrijven.’ En dat is haar gelukt met ‘De erfgename van Winterwood’. De roman neemt je namelijk mee naar Engeland in 1814, de tijd van oude landhuizen, strenge etiquette en prachtige japonnen.

De erfgename van Winterwood

Doordat de auteur deze onderdelen, die het boek de typische Regency-stijl geven, tot in detail heeft verweven in het verhaal, waan je je tijdens het lezen op het landgoed Winterwood, waar Amelia Barret moeilijke keuzes moet maken en uiteindelijk een beslissing neemt die tegen alle regels ingaat. Je wordt meegenomen in de spanning die deze beslissing oproept bij haar familie en haar verloofde, omdat ze een keuze maakt waarbij ze alles op het spel zet.

Maar alle gebeurtenissen laten Amelia zelf ook niet onberoerd, en ook haar spanning, verdriet en angst komen duidelijk naar voren. De auteur is er prima in geslaagd om al deze gevoelens en emoties, omfloerst door de grenzen van de geldende etiquette, weer te geven, waardoor je je goed kan inleven in het verhaal.

De erfgename van Winterwood

Ondanks dat de hoofdpersonen jong, mooi, rijk en dapper zijn, staan ze tijdens het lezen toch niet ver van je af. Juist doordat ze eerlijk naar zichzelf kijken en hun tekorten inzien, komen ze dichtbij. Amelia ontdekt bijvoorbeeld dat haar geloof eigenlijk maar een façade is, waar ze tijdens moeilijkheden geen kracht uit put. En ook Graham denkt zijn strijd het beste alleen te kunnen strijden, totdat hij er achter komt dat hij het zelf niet zal redden. Door deze ontdekkingen is het geloof verweven in het verhaal en geeft het de roman een diepere lading.

De erfgename van Winterwood

‘De erfgename van Winterwood’ heeft een goede verhaallijn, waardoor het verhaal, wat zich in enkele dagen afspeelt, blijft boeien. De roman begint met een verdrietige proloog, waaruit de rest van het verhaal ontstaat. Daarna blijft het verhaal boeien door tekenende beschrijvingen, sympathieke hoofdpersonen, interessante ontwikkelingen en goede cliffhangers.

Naast dat deze roman de standaardelementen voor een roman bevat, zoals bijvoorbeeld gevoelens, romantiek, sympathieke hoofdpersonen en lastige omstandigheden, speelt de spanning rondom de ontvoering een grote rol. Die ontvoering omvat een groot gedeelte van het boek, namelijk een derde van het verhaal. Hierdoor is ‘De erfgename van Winterwood’ niet helemaal een standaardroman, die over het algemeen wel een aantal moeilijke of spannende situaties bevat, maar waar er niet zo’n groot gedeelte van het verhaal aan gewijd wordt. En dat maakt ‘De erfgename van Winterwood’ zeker leuk om te lezen, het is net wat anders dan anders.

De erfgename van Winterwood

Deze nieuwe auteur, Sarah Ladd, heeft een fijne schrijfstijl die wel te vergelijken is met die van Julie Klassen en Karen Witemeyer, beiden auteurs die met hun boeken al een aantal mooie prijzen gewonnen hebben. Wel is er in ‘De erfgename van Winterwood’ wat minder sprake van romantiek dan in de boeken van de hiervoor genoemde auteurs, maar dat is een gevolg van de gekozen verhaallijn. En dat is zeker niet erg, want doordat dit verhaal net wat anders dan anders is, is het een boeiende roman die uitermate geschikt is voor Regency-liefhebbers, zoals Julie Klassen: “Echt een boek voor mij! Ik werd gegrepen vanaf de eerste bladzijde.”

Pluspunten

  • Het hele verhaal bevat tot in detail de typische Regency-stijl
  • Je kan je goed inleven in de personages
  • De hoofdpersonen zijn eerlijk en staan tijdens het lezen dichtbij
  • ‘De erfgename van Winterwood’ heeft een boeiende verhaallijn
  • Deze roman is net wat anders dan anders door de ontvoering die een grote rol speelt in het verhaal

Minpunten

  • Geen
5

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: The heiress of Winterwood
Auteur: Sarah Ladd
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2013
ISBN: 9789029722773
‘De erfgename van Winterwood’ voor € 19,99 op Bol.com

Verzenden
User Review
4.5 (4 votes)

Dit bericht bevat een Bol.com affiliate link. Klik hier voor meer informatie.

Geplaatst in: ****, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

1 reactie

  • Beantwoorden Joëlle 09/11/2015

    Dit is echt een geweldig verhaal!!! Op het eind wordt het superspannend en het boek is ook superromantisch, en dan ook nog christelijke! Top combinatie!

  • Laat een reactie achter