De getuige – Josh McDowell – ****

16/10/2014 | 0 reacties

De getuigeRafeeq Ramsey, een van de rijkste mensen van Egypte, wordt in zijn woning in Monte Carlo om het leven gebracht. Marwan Accad, eigenaar van een exclusief beveiligingsbedrijf, is getuige van de moord maar besluit onmiddellijk te vluchten. Hij komt al snel tot de ontdekking dat er ook op hem jacht wordt gemaakt.

Marwan moet vluchten voor zijn leven en gaat van Zuid-Europa naar Afrika, totdat zijn reis eindigt in het Midden-Oosten. Terwijl hij op de vlucht is, ontmoet hij een oude en een nieuwe liefde, en ontdekt hij antwoorden op belangrijke vragen. De vlucht die bedoeld is om zijn leven te redden, zet zijn leven volledig op de kop en brengt hem alles wat hij niet had verwacht.

Anders
Zoals uit de beschrijving hierboven al blijkt, is ‘De getuige’ een verhaal wat anders is dan veel christelijke romans waarvan je recensies kan vinden op mijn blog. Omdat dit toch wel een ander genre is, was ik benieuwd of ik dit boek zou waarderen. Het duurde daarom even voordat ik er aan begon, maar al tijdens het lezen van het boek besefte ik dat dit boek zeker de moeite waard is om te lezen.

Ook op de cover is te lezen dat deze roman anders is: ‘Een roman die ánders is. Vol spanning en avontuur. En tegelijkertijd vol antwoorden op vragen die ons allen van jongs af bezighouden. Antwoorden op diepgaande vragen, antwoorden die de grootste denkers, genieëen en filosofen van alle eeuwen zouden overtuigen.’

De getuige

Actie
‘De getuige’ heeft wel wat weg van een thriller. Het is een boek waarin gewelddadige achtervolgingen, moord en spanning een grote rol spelen. Maar aspecten als vriendschap, liefde en geloof zijn hier een mooie tegenhanger van en maken het boek toch ook een roman. En doordat het geen ‘standaard’ roman is, is het een goede keuze voor wat afwisseling.

Het verhaal begint direct met een actie, die de aanleiding is voor de rest van het verhaal. Door de actie zit je er direct in, maar moet je dus ook heel snel schakelen naar een bizarre situatie die zich afspeelt in een redelijk onbekend gebied met tot dan onbekende mensen.

De getuige

Boeiende ontwikkelingen
Het verhaal gaat erg snel, de ontwikkelingen volgen elkaar snel op en zorgen ervoor dat het boeiend blijft. Tegelijkertijd wisselt het perspectief van de vluchtende Marwan naar zijn broer, van zijn broer naar een rechercheur die niet zit te wachten op de verplichte samenwerking met een andere rechercheur en vervolgens weer terug naar Marwan. Ondanks dat het soms wat veel lijkt, krijg je hierdoor wel een goede indruk van de situatie en het onderzoek naar Marwan.

Het lijkt wel alsof de persoonlijkheid van de hoofdpersoon, Marwan, zich in de loop van het verhaal ontwikkelt. In het begin komt hij niet zo sympathiek over, maar in de loop van het verhaal ga je steeds meer met hem meeleven, wat het leesplezier ten goede komt. Zijn gedachten en gevoelens zijn ook duidelijk beschreven, waardoor je jezelf goed kan inleven in zijn situatie.

Die situatie bevat soms wel wat onwaarschijnlijke toevalligheden. Sommige dingen in het verhaal komen niet helemaal geloofwaardig over. Ze maken het verhaal zeker spannender en ingewikkelder, maar af en toe is het net wat te veel.

De getuige

Vragen en antwoorden
Het bijzondere aan dit verhaal, en wat het boek ook zo anders maakt, is de rol die het geloof gaat spelen. Zonder al te veel van het verhaal weg te geven, komt het er in ieder geval op neer dat Marwan zich gaat interesseren voor het christelijke geloof. Maar dit gaat niet soepel, hij zit vol met vragen en verwacht goede antwoorden. Het mooie van deze roman is dat deze antwoorden ook gegeven worden. De scherpe vragen en twijfels van Marwan worden met concrete feiten beantwoord, waardoor je als lezer ook aan het denken wordt gezet. Of je als lezer zelf nu wel of niet met dezelfde vragen zit, je kan hier echt wat van leren.

Al met al is het lezen van ‘De getuige’ de moeite waard, alleen al om te ontdekken wat jij vindt van dit toch wel bijzondere verhaal.

4

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: The Witness
Auteur: Josh McDowell
Uitgeverij: Grace Publishing House
Jaar van uitgave: 2014
ISBN: 9789077669907
‘De getuige’ voor € 7,95 bij Bol.com

Verzenden
User Review
0 (0 votes)

Dit boek heb ik ontvangen van uitgeverij Grace Publishing House
Dit bericht bevat een Bol.com affiliate link. Klik hier voor meer info.

Geplaatst in: ****, Recensies | Tags: , , ,
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter