De jacht – Glenn Meade – ****

08/12/2014 | 0 reacties

De jacht1981, een kamp vlak bij Sarajevo. Te midden van alle gruwelen en massamoorden van de ‘etnische zuiveringen’ weet een jong meisje aan de Servische soldaten te ontkomen en overleeft de oorlog. Wanneer ze wordt gevonden, blijkt ze te getraumatiseerd om te spreken over wat ze heeft gezien.

Twintig jaar later, New York. Carla Lane weet maar weinig van wat zich destijds in Bosnië heeft afgespeeld. Ze is gelukkig getrouwd. Totdat haar man – om een voor haar onbegrijpelijke reden – wordt vermoord en ze zich ineens vreemde dingen uit haar jeugd herinnert.

Een voor een komen alle zorgvuldig weggestopte beelden boven en Carla beseft dat ze de laatste getuige is van de massamoord, de laatste persoon die de oorlogsmisdadigers kan identificeren. Ze besluit de moordenaars op te sporen. Op hun beurt stelt de Bosnische maffia alles in het werk om haar de mond te snoeren om zo hun anonimiteit te waarborgen. In een race tegen de klok probeert Carla de daders te ontmaskeren voordat zij haar vinden..

Zoals de cover van dit boek al laat zien, is ‘De jacht’ geen roman, maar een thriller. Eigenlijk valt dit boek dus niet binnen het genre waar normaal gesproken recensies van op mijn blog verschijnen. Maar omdat ik onder de indruk was van dit verhaal én het voor de afwisseling soms wel fijn is om even wat anders te lezen, schrijf ik hier toch een recensie over.

De jacht

Het verhaal begint met een intrigerende proloog die je brengt naar het graf van een onbekende jonge man. Zijn verhaal ‘is als dat van iedereen hier, gevallen onder het zwaard van de zinloze wreedheid van de oorlog.’ Vervolgens wordt dat verhaal in deel I verteld vanuit het perspectief van de auteur. Het is het verhaal van David, die zijn vrouw ontmoet en met haar en hun kinderen geniet van het leven, totdat de oorlog uitbreekt.

Vanaf deel II gaat het verhaal verder in het heden. Het leven van Carla Lane staat op zijn kop als haar man Jan door een aanslag om het leven komt. Herinneringen uit haar jeugd, die haar geest jaren onderdrukten, komen boven en dat brengt haar bij een traumapsycholoog die haar aan de hand van het dagboek van haar moeder helpt haar verleden te herinneren.

De jacht

Gruwelijke herinneringen uit het verleden komen boven. Hierdoor geeft het verhaal je inzicht in de misselijkmakende gebeurtenissen die zich hebben afgespeeld in de oorlog in Joegoslavië, rond 1980. In deze, niet voor iedereen bekende periode uit het verleden, gebeurden dingen die vergelijkbaar met en soms nog erger waren dan gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Er werden ernstige oorlogsmisdaden begaan om de bevolking ‘etnisch te zuiveren’, zoals mishandeling, moord, vernedering, verhongering, verkrachtingen  en meer afschuwelijkheden. Het verhaal tekent de harde werkelijkheid.

Interessant in het verhaal is de informatie over hoe het geheugen werkt. Carla heeft jaren geleefd zonder zich de vreselijke gebeurtenissen uit haar jeugd te herinneren. Totdat haar man vermoord wordt, want dan komen een aantal herinneringen weer boven in haar nachtmerries. Het blijkt dat het geheugen in staat is om gebeurtenissen als het ware zo te onderdrukken, dat de herinnering eraan helemaal verdwijnt. Dit maakt het verhaal in ‘De jacht’ sterk en interessant. Tegelijkertijd is het wat minder sterk dat het verdriet om de dood van haar man niet echt naar voren komt in het verhaal. Carla’s gevoelens gaan voornamelijk om haar verleden en haar familie, de dood van Jan blijft hierin wat onderbelicht.

De jacht

De auteur heeft de gevoelens van Carla heel realistisch overgebracht. Tijdens het lezen van het verhaal begrijp je haar verwarring, angst en verlangen naar wraak. Het is eigenlijk niet meer dan logisch dat ze de strijd aangaat om de oorlogsmisdadigers te straffen. Hierdoor zit er ook een goede dosis spanning in het verhaal. Doordat je vanuit verschillende perspectieven zicht krijgt op alles wat er gebeurt, wordt je meegenomen in de race tegen de klok. De spanning wordt goed opgebouwd, waardoor je tot op het laatste moment geboeid blijft.

Al met al is ‘De jacht’ een indrukwekkend verhaal over een harde werkelijkheid. De ontdekking van verschrikkelijke gebeurtenissen uit het verleden is verwikkeld in een spannend verhaal vol pijn, angst en wraak. Wanneer je eens op zoek bent naar even wat anders dan fijne romantiek, is ‘De jacht’ zeker een goede keus.

 

4

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: The Last Witness
Auteur: Glenn Meade
Uitgeverij: Kok
Jaar van uitgave: 2014
ISBN: 9789043523349
Bekijk op bol.com

Verzenden
User Review
5 (2 votes)

Dit boek heb ik ontvangen van de EO-Eva.
Dit bericht bevat een Bol.com affiliate link. Klik hier voor meer informatie.

Geplaatst in: ****, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter