De juffrouw uit Devonshire – Julie Klassen – ****

27/10/2014 | 2 reacties

De juffrouw uit DevonshireAan de stormachtige kust van Cornwall bewaart een welgestelde familie een groot geheim.

Als het werk op zijn jongensschool te veel voor hem wordt, vindt Emma Smallwood al snel een nieuwe baan voor haar vader. Samen met hem verhuist ze naar de kust van Cornwall waar ze les mogen geven aan de twee jongste kinderen van de baronet Sir Giles. Maar nadat ze hun intrek hebben genomen in het grote landhuis, gebeuren er mysterieuze dingen. Iemand sluipt ’s nachts Emma’s kamer in en laat kleine aandenkens achter. En ’s nachts wordt er op de piano gespeeld, maar als Emma op de muziek af loopt, vindt ze alleen een lege kamer.

De twee oudste zonen van de baronet, Philip en Henry Weston, worstelen elk met hun eigen problemen en geheimen. Ze herinneren zich Emma beiden van de dagen dat ze studeerden aan de oude school van haar vader. En nu voelt een van hen zich tot haar aangetrokken.

Het is aan Emma om uit te vinden welke broer haar de stuipen op het lijf probeert te jagen en aan welke jongeman ze haar hart kan toevertrouwen.

Julie Klassen neemt je in ‘De juffrouw uit Devonshire’ mee naar 1812, Cornwall. Emma komt met haar vader inwonen bij het gezien van baronet Giles in een groot landhuis aan de kust van Cornwall. Het gezin bestaat uit de zakelijke baronet, zijn tweede vrouw, lady Weston, en vier zonen Henry, Philip, Julian en Rowan. Deze omstandigheden zijn het perfecte decor voor een intrigerend verhaal uit de Regency-periode.

De juffrouw uit Devonshire

Intrigerend is het verhaal zeker. Want al snel na hun intrek op het landgoed, gebeuren er mysterieuze dingen. De verwarde, angstige en nieuwsgierige gevoelens die dit bij Emma opwekken, worden heel duidelijk beschreven. Wanneer ze ’s avonds naar haar kamer vertrekt om te gaan slapen, ademt alles in het verhaal al spanning. Donkere lange gangen, een krakende traptrede, imponerende schilderijen en flakkerend kaarslicht zorgen ervoor dat je erg met Emma meevoelt. En als dan inderdaad iemand heel stil haar kamer insluipt, wekt dat onrust.

Doordat deze gevoelens zo sterk beschreven zijn, wil je ook graag ontdekken wie het op Emma gemunt heeft. Onbewust roept de proloog over een gebeurtenis van 5 jaar eerder een vermoeden op, wat waarschijnlijk ook de bedoeling van de auteur is. Maar gaandeweg het verhaal is dat vermoeden eigenlijk niet meer te rijmen met het heden.Dit maakt het verhaal boeiend, je wil door blijven lezen om te ontdekken wat de waarheid is.

De juffrouw uit Devonshire

Een aantal aspecten uit dit verhaal zijn gebaseerd op historische feiten. Het landhuis Ebbington Manor, is een combinatie van twee grote, oude landhuizen die inderdaad aan de kust van Cornwall staan. En ook de heftige stormen, schipbreuken, en strandjutters uit het verhaal, zijn gebaseerd op verslagen uit het verleden. Dit maakt ‘De juffrouw uit Devonshire’ een historische roman, waarin je nieuwe feiten over de geschiedenis kan ontdekken.

Het hele boek ademt de sfeer van de Regency-periode. Lady Weston, die de scepter zwaait in het landhuis, is er op gericht om naar de buitenwereld toe het perfecte plaatje te laten zien. Daarom moet men de mooiste kleding dragen, worden er theevisites gehouden, diners georganiseerd, etiquette regels gevolgd en moet alles wat naar haar idee hun reputatie kan verminderen verborgen worden.

De juffrouw uit Devonshire

Ook staat, zoals in ieder boek van Julie Klassen, boven ieder hoofdstuk een quote uit kranten, verslagen, tijdschriften en boeken. Deze quotes geven heel summier wat prijs over de gebeurtenissen in de hoofdstukken en geven je tegelijkertijd een beter beeld van die tijd.

Doordat dit verhaal voornamelijk erg boeiend is door de mysterieuze gebeurtenissen en die aan het einde worden opgehelderd, zou ik dit boek niet snel nogmaals lezen, omdat dan de spanning eruit is. Maar als je houdt van boeken over de Regency-periode waar ook nog de liefde een rol in speelt, is ‘De juffrouw uit Devonshire’ zeker een aanrader.

4

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: The tutor’s daughter
Auteur: Julie Klassen
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2013
ISBN: 9789029721264
‘De juffrouw uit Devonshire’ voor € 22,50 bij Bol.com

Verzenden
User Review
3 (2 votes)

Dit bericht bevat een Bol.com affiliate link. Klik hier voor meer informatie.

Geplaatst in: ****, Recensies | Tags: , , ,
Vorige post Volgende post

2 reacties

  • Beantwoorden Jedidja 29/10/2014

    Helemaal met je review eens!

  • Beantwoorden Anne 02/01/2017

    Wat een leuke site heb je. Veel recensies van boeken die ik graag lees. En wat een heerlijk boek is dit! Jammer dat ik hem uit heb.

  • Laat een reactie achter