De lantaarnzwaaier – Sophia Fourie – ***

25/09/2014 | 0 reacties

De lantaarnzwaaierAls er een schip strandt voor de kust van Zuid-Afrika, verandert het leven van Sophie voorgoed.

Gansbaai (Zuid-Afrika), 1890. Tijdens stormachtige nachten wordt Sophie door haar vader gedwongen op een hoge rots aan de kust met een grote lantaarn te zwaaien. Op die manier worden schippers in verwarring gebracht, zodat hun schepen te pletter slaan op de gevaarlijke rotskust. Haar vader en zijn strandjutters gaan er vervolgens met de aangespoelde handelswaar vandoor.
In een confrontatie met haar vader weigert Sophie nog langer zijn bevelen te gehoorzamen. Kort daarop loopt er in een hevige storm weer een handelsschip op de rotsen. ’s Ochtends wordt de gewonde kapitein Sophies huis binnengedragen.
Wie heeft ditmaal de lantaarn gezwaaid? En waarom voelt Sophie zich zo onweerstaanbaar tot deze vreemdeling aangetrokken?
Heen en weer geslingerd tussen de loyaliteit aan haar ouders, de verlangens van haar hart en de roep van haar geweten moet Sophie een allesbeslissende keuze maken.

Legendes
‘De lantaarnzwaaier’ vertelt het verhaal van Sophie, die door haar vader gedwongen wordt om in stormachtige nachten op een hoge rots met een lantaarn te zwaaien, waardoor schippers in verwarring worden gebracht en uiteindelijk hun schip stuk slaat op de rotsen. Dit verhaal is gebaseerd op oude Zuid-Afrikaanse legendes over mysterieuze ‘lanternswaaiers’.

De lantaarnzwaaier

De cover ziet er aansprekend uit, de flaptekst is boeiend en dat maakte dat ik erg benieuwd was naar ‘De lantaarnzwaaier’. Doordat het verhaal midden in een ‘actie’ begint, zit je er gelijk middenin. In een sneltreinvaart komen verschillende personages voorbij en krijg je een inkijkje in het leven van Sophie.

Aantrekkingskracht
Zoals je in de flaptekst kan lezen, gaat de gewonde kapitein, die in het eerste hoofdstuk al bij Sophie’s familie wordt gebracht, een grote rol in het leven van Sophie spelen. Ze voelt zich enorm tot hem aangetrokken en dat waren voor haar tot nu toe onbekende gevoelens. In het verhaal wordt deze ontwikkeling onomwonden beschreven, maar al snel blijkt dat het voornamelijk om lichamelijke aantrekkingskracht gaat.

Doordat deze aantrekkingskracht wederzijds is, ontwikkelt de relatie tussen Sophie en de kapitein zich heel snel en gaan ze daarin heel ver, voor mij en waarschijnlijk ook sommige andere lezers, te ver. Daarnaast maakt Sophie redelijk makkelijk nog een keuze waar ik persoonlijk niet achter sta. In deze roman is het niet het geloof in God wat mensen leidt, maar hun eigen keuzes. En dat is goed om te weten voordat je aan ‘De lantaarnzwaaier’ begint.

De lantaarnzwaaier

Boeiend
Ondanks deze gebeurtenissen is het verhaal op zich boeiend. Het lastige parket waarin Sophie zich bevindt, wordt heel duidelijk beschreven. Haar verwarde gevoelens, boosheid en verdriet zijn goed weergegeven, waardoor je met haar meeleeft.

Daarnaast heeft de auteur een fijne schrijfstijl en weet ze als het ware met woorden emoties en situaties te schilderen. Deze bijna ‘poëtische’ zinnen, worden afgewisseld met een intrigerende en boeiende verhaallijn, die voor Sophie en de lezer vol verrassende wendingen zit.

Doordat er voorin het boek een kaart zit van het gebied in Zuid-Afrika waar het verhaal zich afspeelt, kan je tijdens het lezen de personages als het ware volgen. En uit het verhaal blijkt dat de auteur kennis heeft van het landschap en de natuur, omdat ze deze op sommige momenten tot in detail beschrijft. Gezien haar woonplaats en werk als gids in het gebied wat ze als decor heeft gebruikt voor ‘De lantaarnzwaaier’, is dat ook niet vreemd.

 

De lantaarnzwaaier

Conclusie
De conclusie kan wel zijn dat je tijdens het lezen van ‘De lantaarnzwaaier’ geen boek moet verwachten waar het geloof een rol in speelt. Je wordt tijdens het lezen geconfronteerd met een aantal gebeurtenissen waar je misschien niet achter staat. De keuze is aan jezelf of je voor je ontspanning een boek wil lezen waarin bepaalde gebeurtenissen niet stroken met je overtuigingen.

Verder vind ik ‘De lantaarnzwaaier’ een bijzonder, boeiend en onvoorspelbaar verhaal, waarin je op een mooie manier meegenomen wordt in de oude legendes van Zuid-Afrika.

3

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: Die Lanternswaaier
Auteur: Sophia Fourie
Uitgeverij: Mozaïek
Jaar van uitgave: 2014
ISBN: 9789023994664
‘De lantaarnzwaaier’ voor € 18,90 op Bol.com

Verzenden
User Review
0 (0 votes)

Dit boek heb ik ontvangen van Uitgeverij Mozaïek
Dit artikel bevat een Bol.com affiliate link. Klik hier voor meer informatie.

Geplaatst in: ***, Recensies | Tags: ,
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter