De nieuwkomer – Beverly Lewis – ***

22/05/2014 | 3 reacties

De nieuwkomerWelkom in Hickory Hollow, Pennsylvania, waar een jonge Englische vrouw rust probeert te vinden in de Amish gemeenschap.

Jennifer Burns staat bekend om haar voorliefde voor oude, ambachtelijke spullen. Diep in haar hart verlangt ze naar een minder gecompliceerd leven. De brieven van haar hartsvriendin Marnie Lapp, een jonge Amish vrouw, maken dat verlangen steeds sterker. Op een dag besluit Jennifer zich aan te sluiten bij de Amish gemeenschap van Hickory Hollow. Ze trekt in bij het gezin van Samuel en Rebecca Lapp, wordt kinderjuf en heeft algauw een stoet Amish aanbidders achter haar aanlopen. Maar hoezeer ze ook haar best doet, haar nieuwe Amish jurk kan haar oude leven niet bedekken. Zal ze ooit de rust vinden waarnaar ze zo verlangt?

De nieuwkomer
Het verhaal neemt je mee in het leven van de 25-jarige Jennifer Burns, die hartstochtelijk verlangt naar een eenvoudiger leven. Ze hoopt dit leven te vinden in de Amish gemeenschap in Hickory Hollow, Pennsylvania. Daarom besluit Jennifer om haar oude Englische leven op te geven, om zich te voegen bij de gemeenschap van haar Amish vriendin Marnie Lapp.

Jennifer trekt in bij Samuel en Rebecca Lapp, die haar proberen te helpen de proefperiode tot haar doop te doorstaan. In eerste instantie geniet Jennifer van het eenvoudige leven, het harde werken, de nieuwe contacten en het Amish worden. Maar eerder dan ze van te voren had gedacht, ontdekt ze dat het leven in de Amish gemeenschap niet zo eenvoudig en ongecompliceerd is als dat het lijkt en dat zet haar voor een zware beslissing..

De nieuwkomer

Mijn mening
‘De nieuwkomer’ is een verhaal wat een realistisch beeld geeft van het leven in een Amish gemeenschap en het laat je er op een mooie manier kennis mee maken, namelijk vanuit het gezichtspunt van een Englische. Het verhaal is realistisch omdat het niet alleen de ongecompliceerde, rustige en eenvoudige kant van het Amish leven beschrijft, maar juist ook de problemen en misstanden die er binnen de gemeenschap bestaan. De onrust en het verdriet wat is ontstaan doordat de Bann is opgelegd aan een aantal mensen, wordt uitgebreid beschreven en verder ontdekt Jennifer bijvoorbeeld ook dat het leven als Amish fysiek erg zwaar is. Juist doordat de minder positieve kanten van de Amish gemeenschap niet worden geschuwd, kan je je een duidelijk beeld vormen van een bijzondere gemeenschap die zover van ons af lijkt te staan.

De nieuwkomer

Doordat de gevoelens en gedachten van de personages uitgebreid beschreven worden, kan je jezelf goed in hen inleven. Je voelt mee met het verlangen van Jennifer, wanneer ze zo hard op zoek is naar rust vanbinnen. En ook het verdriet en de verwarring van Rebecca Lapp is goed te begrijpen. Alle personages in ‘De nieuwkomer’ zijn een mooie toevoeging en geven diepte aan het verhaal. Ze laten je het leven van mensen in een Amish gemeenschap van verschillende zijden zien, waardoor je het leven daar voor je ogen ziet gebeuren.

De nieuwkomer

Ondanks dat het boek het vierde deel is uit een serie, is het prima onafhankelijk van de serie te lezen. De delen voorafgaand aan dit verhaal zijn: ‘De violiste’, ‘Het bruidsmeisje’ en ‘De beschermelinge’.

Helaas valt het einde van ‘De nieuwkomer’ wat tegen. Tegen het eine worden de gebeurtenissen steeds sneller en minder uitgebreid beschreven, waardoor het verhaal wat ‘afgeraffeld’ overkomt. Ook worden aan het eind opeens alle problemen opgelost, waardoor het voor je gevoel lijkt alsof je een gedeelte van het verhaal gemist hebt. Alles gaat opeens zo snel en soepel, dat het niet realistisch meer is. En dat is jammer, want het is de auteur goed gelukt om me mee te nemen naar het leven in een eenvoudige Amish gemeenschap, maar het snelle einde van het verhaal geeft toch een beetje teleurstellend gevoel.

Bekijk hieronder de trailer van ‘De nieuwkomer’.

Pluspunten

 • Het verhaal geeft een realistisch beeld van het leven in een Amish gemeenschap
 • De gevoelens van de personages worden redelijk uitgebreid beschreven, waardoor je je goed in hen kan inleven
 • Het boek is prima te lezen wanneer je de rest van de serie niet gelezen hebt

Minpunten

 • Tegen het einde van het boek komt het verhaal wat afgeraffeld over doordat gebeurtenissen sneller en minder uitvoerig beschreven worden dan aan het begin van het verhaal
 • Aan het eind van het verhaal worden alle problemen opeens zomaar opgelost, waardoor je het gevoel krijgt dat je een gedeelte van het verhaal gemist hebt

Aantal sterren *** / € 19,99 / Oorspronkelijke titel: The secret keeper / Uitgeverij: De Groot Goudriaan

Dit boek heb ik ontvangen van de EO-Eva

Geplaatst in: ***, Recensies | Tags: , , , ,
Vorige post Volgende post

3 reacties

 • Beantwoorden Ann s 08/01/2015

  ik sta op het punt enkele Amisch boeken te bestellen van Beverly lewis, deze en de beschermelinge en het eerste deel van de zusters… Ik heb dit genre nog nooit gelezen en hoop dat het mij bevalt, mijn favoriet schrijfster Kim Vogel sawyer heeft in dit genre ook enkele boeken maar daar moet ik nog even over denken, het nieuwe boek dat van haar uit gaat komen is ook in dat genre… Ik ben benieuwd of deze boeken mij goed gaan liggen, bedankt weer voor deze recensie! dat ik (wij) nog lang mogen genieten van deze site, bedankt! vele gemeende groetjes ann

  • Beantwoorden Leanne - Wereld van boeken 10/01/2015

   Leuk dat je dit genre gaat uitproberen! Ik vind het zelf wel leuk om af en toe een Amish boek te lezen, maar niet te vaak. Deze auteur neemt in ieder geval wel een grote plaats in binnen het Amish genre, dus ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

 • Beantwoorden Ann s 11/06/2015

  ik heb het boek ondertussen uitgelezen en heb er ervan genoten!
  alleen het einde is echt wel zoals je aangegeven hebt, een beetje ongeloofwaardig ook, maar van het boek zelf heb ik echt genoten

 • Laat een reactie achter