De overtocht – Gina Holmes – *****

28/07/2014 | 3 reacties

De overtocht‘Ik stond blootsvoets op de vlonder, wreef mijn tenen over de uitgesleten hardhouten planken en keek uit over het meer. Van een afstandje moet ik er wonderlijk hebben uitgezien, als een meisje in een sprookje dat op de uitkijk staat om te zien of haar geliefde al zou weerkeren van een onfortuinlijke tocht. En zo voelde ik me ook: helemaal alleen en verloren.’

Op de dag dat Jenny Lucas zwanger het ouderlijk huis verlaat, neemt ze zich stellig voor om er nooit meer terug te komen. Maar het leven verloopt niet altijd zoals je dat zelf voor ogen hebt. Want zes jaar later is ze ongeneeslijk ziek en keert ze noodgedwongen terug naar Tullytown om iemand te vinden die na haar dood voor haar dochtertje wil zorgen.

Wordt het haar vader, met wie ze geen woord meer gewisseld heeft sinds haar vertrek, of haar jeugdliefde David, die niet eens weet dat hij een kind heeft? Terwijl ze worstelt met deze onmogelijke beslissing, moet Jenny vrede sluiten met zowel haar verleden als met het naderende einde- en ze heeft nog maar een paar maanden de tijd.

 De overtocht
Jenny Lucas wilde nooit meer terug naar het huis aan het meer, daar waar haar moeder stierf en haar vader van haar vervreemde. Maar nu ze ongeneeslijk ziek is, weet ze dat ze terug moet gaan, voor de toekomst van haar zesjarige dochter.

Jenny keert met haar dochtertje Isabella terug naar Tullytown en vindt daar veel van wat ze had achtergelaten. Want naast het huis aan het meer en haar vader, is daar ook David Preston, die zonder dat hij het weet de vader is van Isabelle.

Jenny moet keuzes maken, die allesbepalend zijn voor het leven van haar dochter en het einde van haarzelf. Zal ze in staat zijn om tijdens het gevecht met haar ziekte die haar tijd steeds korter maakt, de juiste keuzes te maken en vrede te sluiten, voordat haar einde komt?

De overtocht

Mijn mening
Dit verhaal laat niemand koud! Prachtig geschreven. Een testament van hoop voor ieder die gelooft.” Dit is het commentaar van auteur Deborah Raney op deze debuutroman van Gina Holmes, waar ik me volledig bij aansluit.

‘De overtocht’ vertelt het pijnlijke, schrijnende, maar toch ook hoopvolle verhaal van Jenny Lucas, een alleenstaande moeder die vecht voor de toekomst van haar kind. Wanneer je begint te lezen in hoofdstuk 1, krijg je op een mooie beschrijvende manier een inzicht in het verleden van Jenny. Doordat ze op het punt staat om naar haar ouderlijk huis terug te keren, zit er gelijk een bepaalde gevoeligheid in het verhaal en gaat het verhaal vloeiend van start.

Tijdens het lezen maak je kennis met verschillende personages met heel kenmerkende eigenschappen. Al op het eerste moment dat je kennis met hen maakt, ontdek je hoe de personages zijn. Hun eigenschappen zijn heel bepalend voor hun houding en gedrag, waardoor ze allemaal een duidelijke en eigen rol spelen in het verhaal wat draait om Jenny en haar dochtertje Isabella.

De overtocht

Het verhaal is heel eerlijk. Heel duidelijk blijkt Jenny’s liefde voor de mensen om haar heen, haar blijdschap, hoop en hoe ze in staat is om te genieten. Maar het verhaal laat ook haar boosheid, pijn, verdriet en verkeerde handelingen niet weg. Hierdoor is het verhaal heel menselijk en  begrijp je haar gevoelens.

Het verhaal heeft me enorm geraakt. Ik werd blij wanneer ik las over de hoop van Jenny op een betere toekomst en hoe ze zo enorm kon genieten van de prachtige natuur en het het ‘op zoek gaan naar de zon’. Maar ik werd ook oprecht verdrietig van haar pijn, strijd, eenzaamheid en afscheid. De auteur is er perfect in geslaagd om die gevoelens over te brengen, je zit tijdens het lezen zo in het verhaal dat je er zelf door geraakt wordt.

De overtocht

Naast het emotionele aspect in het verhaal is het bijzonder om te lezen over Jenny’s hoop voor de toekomst. Ze gelooft dat ze na haar dood voor eeuwig in de hemel zal zijn. Dit zorgt ervoor dat ze op een bepaalde manier gerust is, wanneer haar tijd op aarde steeds korter wordt.

‘De overtocht’ is een verhaal wat je aan het denken zet en je even stil laat staan bij een onderwerp waar we liever niet aan denken. Doordat het een eerlijk verhaal vertelt over Jenny, komt het dichtbij en is het in staat je emotioneel te raken. Dit boek is zeker een aanrader!

5

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: Crossing oceans
Auteur: Gina Holmes
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2011
ISBN: 9789029795845
‘De overtocht’ voor € 19,99 op Bol.com

Verzenden
User Review
0 (0 votes)

Dit bericht bevat een Bol.com affiliate link. Klik hier voor meer informatie.

Geplaatst in: *****, Recensies | Tags: , , ,
Vorige post Volgende post

3 reacties

  • Beantwoorden Ria 28/07/2014

    Gisteren heb ik dit boek gelezen en ben inderdaad diep onder de indruk….

  • Beantwoorden Antoinette 18/08/2014

    Inderdaad een van de betere christelijke romans. Haar andere boeken zijn ook mooi!

  • Beantwoorden Mirjam 25/01/2016

    Ik heb het boek in één keer uitgelezen, wat een bijzonder verhaal. Ken je dat, dat je je zo verbonden voelt met de hoofdpersonen van een boek? En dat het verhaal je niet loslaat? Het leek alsof ik de personen bijna in het echt kende, ik zag de personen zo voor me. Indrukwekkend en absoluut een aanrader.

  • Laat een reactie achter