De pioniersdochter – Laura Frantz – ***

04/09/2014 | 3 reacties

De pioniersdochterHet is 1777. In Amerika veroveren pioniers uit Europa steeds meer terrein. Lael Click groeit op in het ruige landschap van Kentucky in de nederzetting die haar vader heeft opgericht. De verstandhouding tussen de pioniers en de indianen in het gebied is gebaseerd op een wankel evenwicht.

Eén Shawnee-indiaan, Captain Jack, lijkt meer dan gewone belangstelling voor de blonde pioniersdochter te hebben. Als haar vader op jacht gaat, verruilen Lael, haar moeder en broertje hun boerderij voor de veiligheid van het fort. Lael voelt zich daar erg opgesloten en trekt het liefst met haar paard de wildernis in. Bij elke tocht begeeft ze zich verder bij het fort vandaan, tot ze overmoedig wordt en het grondgebied van de indianen betreedt.Haar vader weet ternauwernood een huwelijk met Captain Jack te voorkomen, maar Lael moet wel een stuk van haar blonde haar afstaan.

Niet veel later gaat Lael een opleiding volgen in de stad, maar als ze terugkeert loopt ze opnieuw de knappe indiaan tegen het lijf. Weet hij nu haar hart te veroveren of kiest ze toch voor de Ierse dokter die in de nederzetting is komen wonen?

Het eerste deel
‘De pioniersdochter’ is het eerste deel uit een serie boeken waarin de trek van pioniers uit Europa naar Amerika een grote rol speelt. Eerder kon je al de recensie lezen van het derde deel uit de serie, namelijk ‘Terug naar de Rode Rivier‘. Maar toen ik in de boekhandel ‘De pioniersdochter’ voor maar € 10,- zag liggen, kon ik  het natuurlijk niet laten om hem mee te nemen en kan je daarom nu de recensie ervan lezen.

De pioniersdochter

Doordat ik eerst het derde deel heb gelezen en daarna het eerste, kan ik zeggen dat de boeken prima los van elkaar te lezen zijn. Wel is het zo dat door eerst deel 1 te lezen, je wat meer details kent over het fort wat een grote rol speelt in dit en de volgende verhalen, omdat de vader van Lael deze heeft opgericht.

Tijd- en sfeerbeschrijving
Door het lezen van ‘De pioniersdochter’ krijg je een goed beeld van de tijd waarin Amerika werd overspoeld met pioniers op weg naar het westen, waardoor de indianen langzaam maar zeker verdreven werden van hun land. Doordat de vader van Lael in het begin een grote rol speelde als gids om de mensen door het ruige landschap van Kentucky te leiden, krijg je een mooie inkijk in dat bijzondere tijdperk.

Daarnaast is de auteur er prima in geslaagd om de sfeer in het verhaal over te brengen. Door uitgebreide tekenende landschapsbeschrijvingen en goede beschrijvingen van het uiterlijk en gedrag van de mensen, kan je tijdens het lezen de sfeer proeven. Deze uitgebreide beschrijvingen bevatten mooie details, waardoor je het voor je ogen ziet gebeuren.

De pioniersdochter

Oppervlakkig
Ondanks de goede sfeerbeschrijvingen, kon het verhaal me moeilijk boeien. En eigenlijk is dat tijdens het hele verhaal zo gebleven. De oorzaak daarvan is de verhaallijn. In ‘De pioniersdochter’ krijgt Lael met heel veel dingen te maken. Veel van deze dingen vinden snel achter elkaar plaats, maar worden niet goed uitgewerkt. Lael overkomt een aantal heftige gebeurtenissen, maar doordat ze zo snel beschreven worden, zit er niet echt diepte in.

Een voorbeeld hiervan is dat je in het verhaal ‘plotseling overvallen’ wordt door het overlijden van een persoon, dat er één of twee bladzijden aan gewijd worden en vervolgens het verhaal snel weer verder gaat met de volgende gebeurtenis. Doordat alles wat aan de oppervlakte blijft en snel weer opgevolgd wordt door het volgende, kon ik niet goed in het verhaal komen en dat was helaas echt een tegenvaller.

De pioniersdochter

Eerlijke personages
Wel zijn de personages in dit verhaal goed getekend. Je leert ze tijdens het lezen van het boek goed kennen, waardoor ze dichtbij komen. Lael is bijvoorbeeld een persoon met een veelzijdig karakter, wat in dit verhaal duidelijk blijkt. Ze is dapper, heeft moed en is sociaal, maar is tegelijkertijd ook wispelturig, eigenwijs en soms wat zeurderig. Doordat de wat minder positieve eigenschappen niet verbloemd worden, en de hoofdpersonen ook eerlijk naar zichzelf durven te kijken, komen ze  sympathiek over.

Conclusie
De achtergrond, sfeer en personages in dit verhaal zijn fijn om over te lezen. En dat ook de liefde een grote rol speelt is een pluspunt. Maar helaas maakt de manier van het beschrijven van de verhaallijn dat het boek niet zo boeit en wat oppervlakkig blijft.

Ik heb dit boek beoordeeld met 3 sterren. Maar als jij het boek al gelezen hebt, kan jij het hieronder ook beoordelen! Hoeveel sterren geef jij ‘De pioniersdochter’?

3

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: The frontiersman’s daughter
Auteur: Laura Frantz
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2012
ISBN: 9789029704632
‘De pioniersdochter’ voor € 20,99 bij Bol.com

Verzenden
User Review
2.83 (6 votes)

Dit bericht bevat een Bol.com affiliate link. Klik hier voor meer informatie.

Geplaatst in: ***, Recensies | Tags: , , ,
Vorige post Volgende post

3 reacties

 • Beantwoorden Jedidja 05/09/2014

  Ik vind dit één van mijn mooist boeken uit mijn kast. Ook omdat ik van dit genre houd. Ik lees erg graag boeken waarin Indianen voorkomen.

  http://keepcalmyesreadbooks.blogspot.nl/

 • Beantwoorden mylemans marleen 05/09/2014

  deze heb ik niet

 • Beantwoorden Marieke 17/12/2015

  Ik ben het helemaal met je eens… Ook mij kon het boek niet echt boeien en ik vond het een tegenvaller. Zodanig dat ik eigenlijk boeken van
  Laura niet eens meer ter hand pak in de winkel…

 • Laat een reactie achter