De postorderbruid – Beth White – ***

20/08/2015 | 1 reactie

De postorderbruidGeneviève Gaillain en haar zus reizen begin achttiende eeuw als postorderbruiden naar de Franse kolonie in Louisiana, op de vlucht voor hun verleden. Als hugenoten waren ze hun leven in Frankrijk niet zeker en daarom hebben ze beiden beloofd te trouwen met een man in de Nieuwe Wereld.

Geneviève weet dat haar leven daar niet makkelijk zal zijn, maar ze zal in ieder geval een eigen huis en familie hebben, zonder de angst om onthoofd te worden. Maar wanneer ze verliefd wordt op Tristan Lanier – een kaartenmaker die opkomt voor de gelijke behandeling van de inheemse bevolking – beseft ze dat zelfs in dit land van vrijheid een vredig bestaan geen garantie is. En het geheim dat ze bewaart zou weleens de ondergang van de kolonie kunnen betekenen.

Haar komst als postorderbruid naar de Franse kolonie Louisiana in Amerika is een gebeurtenis die het leven van de Franse Geneviève Gaillain volledig veranderd. Door haar reis heeft ze wel de geloofsvervolging die haar vader het leven kostte, achter zich kunnen laten, maar komt ze terecht in een fort waar de verhoudingen met de indianen op scherp staan. Geneviève moet zich staande zien te houden te midden van alle problemen en intriges en moet daarnaast ook nog de keuze maken met welke man uit het fort ze de rest van haar leven wil delen..

de postorderbruid

Ik geeft het eerlijk toe, bij het kopen van dit boek was het niet zozeer de inhoud van de covertekst die maakte dat ik besloot dit boek aan te schaffen. Ik ben volledig gezwicht voor de prachtige cover, die luxe verfijndheid en fijne romantiek uitstraalt. Toch is het decor in het verhaal alles behalve dat. Je wordt namelijk meegenomen naar een vochtig, vol, omheind fort ergens in de wildernis, waar weinig tijd is voor romantiek. Het is boeiend om te lezen hoe het er in zo’n fort aan toe ging, je krijgt door het verhaal een duidelijk beeld van het leven in een kolonie.

De twee belangrijkste personages in het verhaal zijn de postorderbruid Geneviève en de cartograaf Tristan Lanier. Geneviève is een verstandige, sociale, mooie jonge vrouw terwijl Tristan juist volledig zijn eigen gang gaat, afgezonderd woont en zich weinig van iedereen aantrekt. Maar er spelen nog veel meer personages een rol, van de commandant van het fort tot zijn soldaten en van de postorderbruiden tot de indianen. Doordat zij allemaal met elkaar verbonden zijn in dit verhaal, gebeurt er veel en blijft het levendig.

de postorderbruid

In het verhaal vieren onderlingen spanningen, geheimen en intriges hoogtij. Doordat je als lezer steeds iets meer weet dan de personages, blijft het boeiend om door te lezen. En omdat het perspectief steeds wisselt tussen een heel aantal personen, komen allerlei geheimen aan de oppervlakte. Maar hoewel dit de perfecte ingrediënten zijn voor een spannende ontknoping, blijft die een beetje uit. Een belangrijke oorzaak van al het gekonkel wordt wat oppervlakkig uitgewerkt, waardoor het verhaal uiteindelijk wat flauwtjes afloopt.

Wel is de kolonie, het fort, de wankele verstandhouding met de indianen en de dreiging van oorlog een mooi decor voor fijne romantiek, wat in een verhaal over postorderbruiden natuurlijk niet kan ontbreken. De elegante Geneviève ontdekt de liefde zoals ze die nog nooit kende en de liefde loopt, in verschillende vormen, als een rode draad door het verhaal.

de postorderbruid

‘De postorderbruid’ is qua onderwerp en decor vergelijkbaar met de romans van Laura Frantz, zoals ‘In het fort van de kolonel’, ‘Terug naar de Rode Rivier‘ en ‘De pioniersdochter‘. Het verhaal neemt je mee naar een boeiende periode uit het verleden en brengt het door de vele personages en gebeurtenissen tot leven. Helaas maakt de wat magere ontknoping en het einde van het verhaal deze roman niet zo sterk. Desondanks is de prachtige cover van het boek wel een pareltje in je boekenkast!

3

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: The Pelican Bride
Auteur: Beth White
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2015
ISBN: 9789029723671

Verzenden
User Review
0 (0 votes)
Geplaatst in: ***, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

1 reactie

  • Beantwoorden Annelies Tange 22/09/2015

    Niet zo’n sterk boek. Ik had de neiging om pagina’s over te slaan….en dat is geen goed teken:-(
    Het boek komt gewoon niet zo uit de verf.

  • Laat een reactie achter