De pruimenboom – Ellen Marie Wiseman – *****

26/10/2015 | 1 reactie

de pruimenboomDuitsland, 1938. De zeventienjarige Christine Bölz ontvangt een uitnodiging voor een feest bij de Bauermanss, de welgestelde Joodse familie voor wie ze werkt. Niemand kan zich op dat moment een voorstelling maken van de verschrikkingen die op komst zijn. Het leven lacht Christine toe en ze droomt van een mooie toekomst met Isaac Bauermann, die haar met zijn verhalen nieuwsgierig heeft gemaakt naar de wereld buiten haar eigen dorp.
Maar de dromen van Christine en Isaac worden wreed verstoord door de opkomst van het regime van Hitler. Een nieuwe wet verbiedt Christine voor Joden te werken, en om een relatie met een Jood te hebben. In haar verzet haalt ze zich de woede van de Gestapo op de hals. En dan slaat het noodlot toe: Christine en Isaac worden naar hetzelfde concentratiekamp afgevoerd. Kan hun liefde het ultieme kwaad overwinnen?

Op een prachtige herfstochtend in 1938 kan de Duitse Christine niet vermoeden dat haar leven op het punt staat volkomen te veranderen. Hitlers opkomende regime sleurt Duitsland mee in een verschrikkelijke wereldoorlog, die ook Christine en haar geliefde Isaac hard treft. Haar poging zich te verzetten tegen de onderdrukking mondt uit in een verschrikkelijke nachtmerrie wanneer Christine en Isaac naar hetzelfde concentratiekamp worden afgevoerd, waar het kwaad woedt en alles verloren lijkt..

de pruimenboom

De pruimenboom, met een prachtige cover in grijstinten, vertelt het verhaal van de Duitse Christine, die, voordat de oorlog losbarst, geniet van het leven en de ontluikende liefde tussen haar en de Joodse Isaac. Ze is een levenslustige, dappere, jonge vrouw, een heel gewoon meisje uit een arbeidersgezin, wonend in een klein dorpje in Duitsland. Zonder enige wisseling wordt het hele verhaal beschreven door haar ogen, en word je meegenomen naar het leven in Duitsland ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Want dat is wat De pruimenboom doet: je kennis laten maken met een andere wereld, de verschrikkingen die ook het gewone Duitse volk overkwamen, zoals vele andere landen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. En dat brengt een nieuw perspectief met zich mee, want hoe makkelijk het is te menen dat heel Duitsland de grote schuldige is, vertelt deze roman een andere kant, van Duitsers die ongewild bij moesten dragen aan de strijd of er zelf een slachtoffer van werden.

de pruimenboom

In het boek word je van jaar tot jaar meegenomen in het leven van Christine en haar familie, die zich door alle ellende proberen heen te slaan. Langzaam voel je de spanning oplopen en overvalt je een beklemmend gevoel wanneer je leest over alle pogingen die Christine en Isaac ondernemen om elkaar te kunnen blijven zien. En wanneer de bommen vallen op Christine’s dorp, de poort van het concentratiekamp dichterbij komt en je de stank van het crematorium naast de gaskamers bijna kan ruiken, word je vervuld met afschuw.

De uitgebreide beschrijvingen brengen het verhaal tot leven, waardoor het heel dichtbij komt. Van de blijheid en vreugde van de prachtige herfstochtend voor alle ellende begint, tot de afschuwelijke gebeurtenissen in het concentratiekamp, geven gedetailleerde beschrijvingen sfeer aan het verhaal. Ondanks dat het verhaal een aantal jaren omvat, volgen de gebeurtenissen elkaar snel op en kan je niet anders dan tot het einde toe geboeid verder lezen.

de pruimenboom

De pruimenboom is een intrigerend en meeslepend verhaal, wat je de Tweede Wereldoorlog in een ander perspectief laat bekijken. Door Christine komen de levensverhalen van vele andere Duitsers ten tijde van de Tweede Wereldoorlog tot leven, wat de impact van de oorlog nog groter maakt. De pruimenboom is een must-read voor ieder die op zoek is naar een eerlijk, indringend en indrukwekkend verhaal, wat je niet los laat.

5

Informatie

Oorspronkelijke titel: The Plum Tree
Auteur: Ellen Marie Wiseman
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2015
ISBN: 9789029723534

Verzenden
User Review
5 (1 vote)
Geplaatst in: *****, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

1 reactie

  • Beantwoorden mylemans marleen 28/10/2015

    lijkt mij een mooi boek lees ook graag over de oorlog veel liefs ga het eens goed bekijken

  • Laat een reactie achter