De schildersdochter – Julie Klassen – ***

25/01/2016 | 6 reacties

de schildersdochterSophie Dupont assisteert haar vader bij zijn werk als portretschilder. In haar vrije uren wandelt ze langs de kliffen bij de kust van Devon waar zich vele schilders en dichters ophouden. Op een van die wandelingen ontmoet ze de knappe Wesley Overtree, de eerste man die haar vertelt dat ze mooi is.

Kapitein Stephen Overtree is gewend om voor alle ellende op te draaien die zijn broer veroorzaakt. Ook dit keer heeft Wesley zich aardig in de nesten gewerkt. Hij heeft een meisje zwanger gemaakt en is met de noorderzon naar Italië vertrokken, op zoek naar zijn nieuwe muze. Om miss Dupont te behoeden voor een schandaal besluit Stephen haar een huwelijksaanzoek te doen. Sophie accepteert dit, maar krijgt ze daar geen spijt van als Wesley terugkeert?

Dit nieuwste boek van Julie Klassen vertelt het verhaal van twee broers, Stephen en Wesley Overtree, en de schildersdochter Sophie Dupont. Sophie is een jonge vrouw die na de dood van haar moeder weinig liefde heeft gekend. Wanneer de charmante Wesley zich om haar bekommert, heeft dat grote gevolgen, vooral als Wesley plotseling vertrekt. De keuzes die Sophie vervolgens maakt, zorgen ervoor dat je haar steeds beter leert kennen.

de schildersdochter

De keuzes die Wesley en Sophie hebben gemaakt, hebben ook grote gevolgen voor zijn broer, Stephen Overtree. Deze geharde, nuchtere legerkapitein heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel en trouwt met Sophie om haar voor grote problemen te behoeden. Hierin komt de tegenstelling tussen beide broers heel duidelijk naar voren, die ook verder in het verhaal wordt benadrukt: De zelfzuchtigheid van Wesley tegenover de opofferingsbereidheid van Stephen.

Doordat Sophie en Stephen met elkaar trouwen zonder dat er sprake is van liefde, is het vanaf het begin interessant om te lezen hoe hun relatie zich ontwikkelt. Momenten van genegenheid wisselen zich af met afstandelijkheid en ook Stephens terugkeer naar het leger heeft zijn invloed op hun relatie. Als dan, niet geheel onverwacht, ook Wesley weer ten tonele verschijnt, wordt alles nog ingewikkelder. Tegelijkertijd mist het verhaal op dit punt wat van de realiteit, doordat bepaalde keuzes wat makkelijk gemaakt lijken te kunnen worden.

de schildersdochter

Een belangrijk thema in het verhaal is het schilderen. Niet alleen de schildersdochter Sophie vindt haar rust in het creëren van mooie schilderijen, ook Wesley Overtree beschikt over het schilderstalent. Maar omdat juist dat talent hem en Sophie in de problemen bracht, heeft het schilderen in het verhaal een dubbele lading, van ontspanning en het verbergen van geheimen.

Maar De schildersdochter zou geen boek van Julie Klassen zijn, zonder meerdere verborgen geheimen en intrigerende gebeurtenissen. Je wordt dan ook meegenomen in donkere ruimtes, stille gangen met flakkerend kaarslicht en zachte stemmen die niet te plaatsen zijn. Ondanks dat het in deze roman niet altijd evenveel toevoegt, krijgt het verhaal hierdoor wel een intrigerende sfeer.

de schildersdochter

De schildersdochter is qua stijl, verhaalopbouw en sfeer vergelijkbaar met de laatste romans die van Julie Klassens hand verschenen zijn, zoals Een dame onwaardig en Het geheim van Pembrooke Park. En hoewel het verhaal op zich boeiend en de schrijfstijl fijn is, mist het wat van de flair die haar voorgaande verhalen wel bevatten. Desondanks blijft De schildersdochter een prima verhaal om fijn mee te ontspannen en moet je ‘m zeker lezen als je een liefhebber bent van de romans van Julie Klassen.

3

Informatie

Oorspronkelijke titel: The Painter’s Daughter
Auteur: Julie Klassen
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2016
ISBN: 9789029724449

Verzenden
User Review
5 (2 votes)

Dit boek heb ik ontvangen van uitgeverij Kok

Geplaatst in: ***, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

6 reacties

 • Beantwoorden Marleen 25/01/2016

  Een heerlijk boek voor een paar uur leesplezier! Echt een aanrader!

 • Beantwoorden Hanneke Tinor-Centi 25/01/2016

  Ik zie op Facebook dat het hier een winactie betreft, maar kan helaas niet ontdekken hoe ik kans kan maken. Zo dan maar: het lijkt mij een prachtig boek en ik maak er heel graag kans op! Enthousiaste groet, Hanneke Tinor-Centi

 • Beantwoorden Ann s 25/01/2016

  Ik heb deze gelezen en vond het een erg goed boek, ik heb er zeer van genoten.
  Voor mij toch 1 van de beste boeken van Julie Klassen.
  .

 • Beantwoorden mylemans marleen 25/01/2016

  heb ze allemaal van haar dus deze kan er ook nog bij he ga hem morgen bestellen veel liefs en bedankt weer voor de mail

 • Beantwoorden Sandra 22/04/2017

  Zojuist dit boek uitgelezen. Ik moet zeggen dat ik het – net als de andere boeken van Julie Klassen – goed vond. Wel vond ik dat het einde werd afgeraffeld, dat had wat mij betreft wat uitgebreider gemogen. Dit is bij meerdere boeken (niet alleen van Julie Klassen, maar ook van andere auteurs) het geval en doet afbreuk aan het verhaal, is mijn mening. En het had wat mij betreft meer in het ruigere landschap af mogen spelen, maar dat is mijn persoonlijk voorkeur ;o) Desalniettemin een mooi verhaal.

 • Laat een reactie achter