De stille gouvernante – Julie Klassen – ****

17/07/2014 | 0 reacties

De komende drie weken zal in verband met de zomervakantie alleen iedere maandag een nieuw artikel verschijnen.

De stille gouvernanteZe moet al leven met een vreselijk geheim. Nu komt er nog een bij..

Als de jonge Olivia Keene ziet hoe haar moeder wordt aangevallen, bedenkt ze zich geen moment en grijpt in. Zodra de gevolgen van haar daad tot haar doordringen, beseft ze dat niets ooit meer hetzelfde zal zijn. Met hulp van haar moeder vlucht ze van huis, met alleen de vage belofte van een betrekking bij een ver familielid.

Haar tocht brengt haar bij het landgoed Brigthwell Court, waar ze een hoogstpersoonlijk gesprek opvangt tussen de graaf en zijn zoon, lord Bradley. Als die laatste ontdekt dat zij op de hoogte is van iets wat zijn reputatie kan schaden, handelt hij snel: Olivia mag blijven als gouvernante, op voorwaarde dat ze haar mond houdt. Maar hoe meer hun paden elkaar kruisen, hoe zwaarder het voor beiden wordt om te leven met een leugen. Wie is als eerste bereid zijn geheim te onthullen?

De stille gouvernante
De 24-jarige Olivia Keene komt door moeilijke omstandigheden terecht op het landgoed Brightwell Court. Daar wordt haar situatie nog moeilijker, wanneer ze ongewild een persoonlijk gesprek opvangt tussen de graaf en zijn zoon en ze betrapt wordt.

Omdat de zoon, lord Bradley, er zeker van wil zijn dat het geheim, wat in het gesprek tussen hem en zijn vader werd besproken, een geheim blijft, neemt hij Olivia in dienst als gouvernante. Omdat Olivia geen andere opties heeft, gaat ze zelfs akkoord met de vergaande regel die hij haar oplegt, ze moet zwijgen.

Aanvankelijk lijkt het makkelijk voor hen om met de ingewikkelde situatie om te gaan, maar naarmate de tijd vordert en er langzamerhand intrigerende vragen rijzen, wordt dat steeds lastiger. Beiden weten dat ze niet willen leven met een leugen, maar wat zal er gebeuren wanneer de waarheid openbaar wordt?

De stille gouvernante

Mijn mening
Het verhaal wat je meeneemt naar 1815 begint met een intrigerende proloog, waarvan de strekking later in het verhaal terugkomt. Hierdoor is de proloog echt een toevoeging aan het verhaal, omdat later in het verhaal blijkt dat een op het oog simpele gebeurtenis uit het verleden, later kan leiden tot mooie dingen.

In dit boek wordt voornamelijk één bepaald aspect van het werken in de huishouding op een landgoed er uitgelicht, namelijk het eenzame leven van een gouvernante. Dit is echt een kenmerk van de boeken van Julie Klassen, want wanneer je bijvoorbeeld ‘De dienstmeid van Fairbourne Hall‘ leest, lees je voornamelijk over het schoonmaken van de kamers en wat over het werk van een kamenierster. Zo brengt de auteur door het juiste decor voor haar boeken een zo ver van ons afstaand leven dichtbij.

Zoals de gewoonte van Julie Klassen is, staat er ook boven ieder hoofstuk een quote uit een oude bron: kranten of tijdschriften, advertenties en boeken van vroeger. Deze quotes geven je een idee van wat er in het hoofdstuk aan de orde komt, maar hoe en in welke mate kan je er niet uit aflezen. Hierdoor werken de quotes soms intrigerend, je wordt benieuwd naar wat er precies gaat gebeuren.

De stille gouvernante

Door de quotes leer je ook nog wat meer over het leven in de huishouding op een landgoed. Ze zorgen er ook voor dat er in het verhaal een sfeer van ‘vroeger’, ‘tijd van Jane Austen’ en ‘etiquette’ gecreëerd wordt, waaruit de tijd en decor van het verhaal duidelijk blijkt.

De personages in het verhaal komen sympathiek over, wat voor een fijne sfeer zorgt. Alleen vind ik dat Olivia niet altijd overkomt als een 24-jarige. Af en toe worden haar gedachten en gedrag zo beschreven dat het lijkt alsof ze een aantal jaar jonger is, ze komt soms nogal wat naïef en onschuldig over. Dit blijkt bijvoorbeeld uit haar gedrag ten opzichte van een aantal mannelijke leden in het huis en in de huishouding. Het is niet heel vervelend voor het verhaal, maar het zorgt ervoor dat je gevoel niet altijd klopt met de werkelijkheid van het verhaal.

De stille gouvernante

Vooral in het begin gaat het verhaal soms wat langzaam. Er gebeuren wel een aantal dingen, maar het is niet altijd even boeiend. Richting het einde volgen de gebeurtenissen elkaar zo snel op, waardoor het juist wat veel wordt. Uit die gebeurtenissen blijkt wel dat het leven van Olivia redelijk ingewikkeld is, er moeten een heel aantal zaken opgelost worden.

Al met al heeft ‘De stille gouvernante’, wat trouwens een perfect passende titel voor het verhaal is, een interessant decor en past het in de juiste tijd. Deze roman neemt je mee in een wereld die zich door de juiste toegevoegde details voor je ogen afspeelt.

 Pluspunten

  • De proloog is een toevoeging op het verhaal
  • Het werk als gouvernante op een landgoed wordt door de auteur tot leven gebracht
  • De quotes boven de hoofdstukken maken de hoofdstukken voor het lezen al interessant
  • De personages in het verhaal komen sympathiek over, wat zorgt voor een fijne sfeer

Minpunten

  • Je gevoel bij Olivia klopt soms niet helemaal bij de werkelijkheid van het verhaal
  • Het begin van het verhaal is soms wat langzaam, het einde soms wat snel. Hierdoor is het verhaal niet altijd even boeiend.
4

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: The silent governess
Auteur: Julie Klassen
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2011
ISBN: 9789029796606
‘De stille gouvernante’ voor € 15,00 op Bol.com

Verzenden
User Review
4 (5 votes)

Dit bericht bevat een Bol.com affiliate link. Klik hier voor meer informatie.

Geplaatst in: ****, Recensies | Tags: , , ,
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter