De tabaksbruid – Deeanne Gist – ****

11/01/2016 | 4 reacties

de tabaksbruidAmerika, zeventiende eeuw. In de haven ligt een schip vol ‘bruiden’, vrouwen uit het bezette Engeland die op zoek zijn naar een beter leven bij een kolonist. De prijs: een kist tabak voor de kapitein. Drew O’Connor heeft net zijn vrouw verloren en zit niet te wachten op een nieuwe echtgenote. Wel zoekt hij een huishoudster en oppas voor zijn kleine zusje. Het toeval schept hem op met de beeldschone, maar opvliegende Constance. Deze aanwinst blijkt al gauw een roodharige kat in de zak. De jongedame kan niet koken, heeft in huis nog nooit een vinger uitgestoken en waagt het om Drew tegen te spreken. ‘Lady Constance Morrow’ beweert namelijk ontvoerd te zijn door de kapitein en eist direct een retourtje naar haar adellijke Engelse familie. Maar het laatste schip is net vertrokken en in Engeland woedt de oorlog in alle hevigheid..

Geheel tegen haar zin komt Constance Morrow met een hele groep vrouwen aan in Amerika, om daar aan een kolonist als bruid verkocht te worden voor een kist tabak. Wanneer ze terecht komt bij Drew O’Connor, neemt haar leven een wending die ze nooit verwacht had. En datzelfde geldt voor Drew, als hij ontdekt dat Contstance weinig andere huishoudelijke vaardigheden heeft dan het naaien van kleding. De vraag is of ze samen hun weg kunnen vinden of dat de afstand tussen hen beiden alleen maar groter wordt..

de tabaksbruid

De tabaksbruid was ooit de debuutroman van Deeanne Gist en het is daarom ook al enkele jaren geleden dat dit boek voor het eerst in Nederland verscheen. Deze roman gaat over de mooie, enthousiaste, maar opvliegende en eigengereide Constance wiens leven totaal verandert als ze vanuit Engeland met talloze andere bruiden aankomt in Amerika. Haar karakter wordt vanaf het begin overtuigend getekend en maakt het verhaal boeiend en humoristisch.

De rustige, sympathieke en zorgzame Drew O’Connor zit helemaal niet te wachten op de eigenwijze Constance of welke andere vrouw dan ook. Het leven heeft hem geleerd hoeveel pijn verlies kan doen en zijn pogingen om zich tegen een volgend verlies te wapenen zijn heel begrijpelijk. Net zoals bij Constance is ook Drew’s karakter sterk neergezet en zijn de veranderingen in zijn gevoelens en emoties realistisch, gezien alle ontwikkelingen in het verhaal.

de tabaksbruid

Zoals te verwachten met de opvallende eigenschappen van Constance, is de relatie tussen haar en Drew stormachtig. Maar ondanks dat hun karakters, wensen en verwachtingen botsen, lijken ze diep van binnen toch ook dezelfde verlangens te koesteren. Die diep weggestopte gevoelens maken het verhaal natuurlijk alleen maar boeiender en romantisch.

Toch is De tabaksbruid niet zomaar een verhaal, maar zijn diverse gebeurtenissen gebaseerd op de werkelijkheid. Hierdoor lees je meer over de geschiedenis van de kolonisten die naar Amerika trokken om daar een nieuw leven te beginnen, maar op veel verzet van de inheemse bevolking, veelal indianen, stuitten. Omdat het verhaal tegen dat decor beschreven is, geeft dat meer inhoud aan deze roman.

de tabaksbruid

Eigenlijk is De tabaksbruid net als alle andere boeken van Deeanne Gist: boeiend, afwisselend en humoristisch, met een goede dosis romantiek. Dus als je op zoek bent naar een fijn verhaal om lekker mee te ontspannen, of al veel boeken van Deeanne Gist gelezen hebt, maar deze nog niet, moet je De tabaksbruid zeker lezen.

4

Informatie

Oorspronkelijke titel: A Bride Most Begrudging
Auteur: Deeanne Gist
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2009
ISBN: 9789029796316
de tabaksbruid

Verzenden
User Review
3 (2 votes)

Dit bericht bevat een affiliate link. Klik hier voor meer informatie.

Geplaatst in: ****, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

4 reacties

 • Beantwoorden mylemans marleen 11/01/2016

  heerlijk boek alle zeven trouwens van deanne ik geniet ervan en lees ze ooit nog eens zo leuk ,maar ik lees wel alles chronologich ,niet dat ze echt volgen maar toch soms wel veel liefs aanrader

 • Beantwoorden Ann s 12/01/2016

  dit was wel een goed boek, maar verder ben ik eigenlijk geen echte fan van deeanne gist, ik heb hier verder nog het ebook op de koop toe maar verder ga ik geen boeken van haar lezen. Karen witemeyer, Julie klassen, Beth wiseman, en anderen zijn eerder mijn favorieten.

  • Beantwoorden Leanne - Wereld van boeken 13/01/2016

   Leuk, zo heeft iedereen zijn eigen favorieten! En dat is maar goed ook, want anders was het voor de auteurs ook niet best ;)

 • Beantwoorden Ann s 13/01/2016

  oei, ik mag ook zeker suzanne Woods fisher niet vergeten! Ben eigenlijk wel benieuwd wat de lievelingsschrijfters zijn van andere mensen die hier komen… Eigenlijk wel!

 • Laat een reactie achter