De tempeldief – Stephanie Landsem – *****

20/11/2014 | 1 reactie

De tempeldiefNissa is een arme Joodse vrouw met een scherpe tong. Alleen dankzij Muis, de beste dief van Jeruzalem, lukt het haar om zichzelf en haar blinde broer in leven te houden. Intussen zit de Romeinse centurion Longinus haar op de hielen. Hij heeft maar een doel: de dieven grijpen die de markt onveilig maken, zodat hij eindelijk het door hem gehate Galilea kan verlaten.

Onverwacht zijn Nissa en Longinus beiden getuige van de arrestatie, het proces en de kruisiging van Jezus van Nazareth. Wat ze zien, verbaast hen. Waarom geneest deze man iedereen om zich heen, maar doet hij niets om zichzelf te redden? Is de genade waarover hij spreekt echt of een valse belofte? En wat als hij de waarheid spreekt?

De laatste periode van Jezus’ leven op aarde is het decor voor deze bijbel-historische roman waarin twee mensen de hoofdrol spelen. De ene is Nissa, een arme vrouw die alleen door te stelen rond kan komen. De ander is de Romeinse centurion Longinus, die het vangen van de dieven die het tempelplein onveilig maken tot zijn doel heeft gemaakt.

De tempeldief

Door omstandigheden treffen Nissa en Longinus elkaar steeds opnieuw, ondanks dat Nissa niets wil weten van de Romeinse centurion die een grote bedreiging voor haar is. Maar alles verandert wanneer ze beiden getuige zijn van de arrestatie, het proces en de kruisiging van Jezus.

In deze roman krijg je op een mooie, beschrijvende manier een inkijkje in het het schrijnende leven van een arme vrouw uit Jeruzalem. Nog niet eerder heb ik een verhaal gelezen wat op zo’n manier het leven in Jeruzalem beschrijft. Tegelijkertijd ga je ook mee in het leven van de Romeinse centurion Longinus, die woont in een soldatenkamp en er alles aan doet om de orde en vrede in het ontvlambare Jeruzalem te bewaren. Doordat deze twee zo verschillende mensen in één verhaal samen worden gebracht, blijft het verhaal boeien.

De tempeldief

De personages Nissa en Longinus zijn geloofwaardig neergezet. Tijdens het lezen kan je je goed inleven in hun gevoelens, gedachten en problemen. En ondanks dat ze beiden aan een andere kant van de wet staan, leef je met hen beiden mee. Je begrijpt Nissa’s angst om alles te verliezen en op straat te komen te staan, maar je kan je ook verplaatsen in Longinus en zijn verlangen om de dieven zo snel mogelijk te vangen en Galilea te mogen verlaten. Dit zorgt ervoor dat je helemaal in het verhaal zit en steeds maar door wil lezen om te weten hoe dit afloopt.

En dan komt het einde van Jezus’ leven in beeld. Op heel verschillende manieren worden Nissa en Longinus hierbij betrokken en lees je het verhaal over het lijden en sterven van Jezus door hun ogen. Dit is niet zomaar een mooie toevoeging om het verhaal af te maken, het is de belangrijkste gebeurtenis die alles verandert. Want door getuige te zijn van Jezus lijden en sterven, worden Nissa en Longinus stil gezet bij de macht, genade en keus van Jezus om te sterven.

De tempeldief

Heel puur en ontzagwekkend wordt het einde van Jezus’ leven beschreven. Tijdens het lezen is het geen bekend verhaal meer waar je snel doorheen leest, het komt juist heel dichtbij. Door over dit lijden en sterven te lezen door de ogen van Nissa en Longinus, wordt je je heel bewust van de grootheid ervan. Het zet je stil en ontroerd je wanneer je beseft wat Jezus heeft moeten doorstaan en hoe Hij hier zelf voor gekozen heeft. Hij had er voor kunnen kiezen om zich te bevrijden en weg te gaan, maar Hij liet zich gewillig gevangen nemen, berechten en kruisigen. Tijdens het lezen ben je getuige van pure genade.

Dit tweede boek van Stephanie Landsem is absoluut de moeite waard om gelezen te worden. Deze bijzondere roman met een goed verhaal, wat zich afspeelt tegen een ontzagwekkend decor, is in staat je diep te raken en stil te zetten bij genade. ‘De tempeldief’ is een beoordeling van vijf sterren zeker waard.

5

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: The Thief
Auteur: Stephanie Landsem
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2014
ISBN: 9789029723756
‘De tempeldief’ voor € 19,99 bij Bol.com

Verzenden
User Review
4 (3 votes)

Dit boek heb ik ontvangen van EO-Eva.
Dit bericht bevat een Bol.com affiliate link. Klik hier voor meer informatie.

Geplaatst in: *****, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

1 reactie

  • Beantwoorden Jedidja 22/11/2014

    Dit boek wil echt lezen. Dank je wel voor de goede recensie.

  • Laat een reactie achter