De thuiskomst van Rowena – Laura Frantz – ****

19/02/2015 | 0 reacties

De thuiskomst van RowenaKentucky, 1950. Rowena Ballantyne heeft alleen maar geruchten gehoord over het fortuin en het landgoed van haar grootvader Silas in Pennsylvania. Zelf is ze opgegroeid in een eenvoudig huis in Kentucky. Als haar vader het verzoek krijgt om terug te keren naar zijn geboortegrond, reist Rowena met hem mee en ontdekt ze een fascinerende wereld vol familieleden die ze nog nooit heeft ontmoet, dansen die ze nog nooit heeft gedanst en een kant van haar vader die ze niet achter hem had gezocht.

Ze doet haar uiterste best om zich te gedragen volgens de strenge etiquette en raakt bevriend met James Sackett, de beste stuurman van de scheepvaartonderneming van de familie Ballantyne. Ondanks zijn hulp voelt Rowena aan dat ze er nooit helemaal bij zal horen. Maar dan trekt ze als debutante het oog van een knappe jongeman.

Het derde en laatste deel in ‘De Ballantyne Kronieken’ vertelt het verhaal van Rowena, die samen met haar vader een rustig en eenvoudig leven leeft in Kentucky. Dit alles verandert wanneer haar vader een brief krijgt van zijn vader, met het verzoek om naar huis te komen. Ze reizen per boot naar Pennsylvania, waar een groot landgoed en een rijke familie op hen wacht. Het achterlaten van al het vertrouwde, zal Rowena’s leven voor altijd veranderen.

De thuiskomst van Rowena

Rowena komt terecht in een nieuwe wereld, waar je ook als lezer in meegenomen wordt. Doordat haar familie wil dat ze debuteert, wordt ze geconfronteerd met strenge etiquette-regels, tientallen japonnen, verschillende dansen, jaloerse debutantes en hoge verwachtingen. Doordat ze woont op een mooi landgoed, omringt wordt door rijkdom en het het ene na het andere feest bezoekt, krijg je als lezer veel mee van de typische 19e eeuwse sfeer.

Maar doordat Rowena is opgegroeid bij een eenvoudige muziekinstrumenten-werkplaats, is ze dat drukke leven vol strenge regels niet gewend en is ze ook niet van plan eraan gewend te raken. Dit blijkt heel duidelijk aan de manier waarop ze omgaat met alle nieuwe dingen die haar omringen, waar vele andere meisjes van zouden dromen. Dit maakt Rowena tot een boeiende persoonlijkheid en zorgt het ervoor dat het verhaal niet zo standaard en voorspelbaar is.

De thuiskomst van Rowena

Daarnaast bevat een verhaal fijne romantiek. Net zoals in de andere boeken van de auteur, neemt de liefde niet een hele prominente plaats in het verhaal in, maar er is zeker een goede dosis aanwezig. Het kan niet anders dan dat de boeiende Rowena de aandacht trekt van het mannelijke geslacht en zelf ook verliefd wordt. Dit leidt tot dromen en verwachtingen, maar tegelijkertijd ook tot moeilijke beslissingen en verdriet. Dat alles maakt het boek een echte roman.

Het einde van het verhaal valt een beetje tegen. De opgebouwde spanning, voor zover het echt spanning te noemen is in deze roman, past niet helemaal bij de gebeurtenissen op het einde. In korte tijd worden een aantal dingen opgelost, waardoor het wat ‘afgeraffeld’ lijkt. Een gedeelte van het einde is hierdoor niet helemaal in lijn met de rest van het verhaal.

De thuiskomst van Rowena

‘De thuiskomst van Rowena’, is het derde en laatste deel van ‘De Ballantyne Kronieken’. Het boek, met de goedgekozen titel, is echt een afsluiter. Het ‘thuiskomen’ geeft het gevoel dat het verhaal over de Ballantyne-familie af is. En hoewel dit boek op zich goed los van de serie te lezen is, haal je er denk ik nog meer uit wanneer je de voorgaande delen over de familie gelezen hebt. In dit boek worden namelijk losse eindjes afgerond en wanneer je de andere twee boeken ook hebt gelezen, geeft dat meer diepte aan dit verhaal.

‘De thuiskomst van Rowena’ is een fijn verhaal om te lezen. Het bevat boeiende personages, het neemt je mee in een bijzonder stukje wereld in het verleden, het is gebaseerd op verschillende historische waargebeurde feiten en het is door de tegenstellingen in het oude en nieuwe leven van Rowena, origineel. Voor de liefhebbers van de boeken van Laura Frantz, is dit een aanrader. Zeker wanneer je ook de andere boeken van de serie gelezen hebt. Want dat is wel het leukst, dit boek lezen in z’n context.

4

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: Love’s Fortune
Auteur: Laura Frantz
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2015
ISBN: 9789029723596
Verkrijgbaar als E-book
Bekijk op bol.com

Verzenden
User Review
1 (1 vote)

Dit boek heb ik ontvangen van EO-Eva.
Dit bericht bevat Bol.com affiliate links. Klik hier voor meer informatie.

Geplaatst in: ***, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter