De verstotene – Jolina Petersheim – *****

09/10/2014 | 5 reacties

De verstoteneHet aangrijpende verhaal van hypocrisie en vergeving in een gesloten religieuze gemeenschap.

Rachel Stoltzfus is tevreden met haar leven in een mennonitische gemeenschap, totdat ze ongehuwd zwanger raakt en het mikpunt wordt van roddel en spot. Ze weigert schuldbelijdenis te doen en verzwijgt de naam van de vader. Het gevolg is dat ze met de nek wordt aangekeken door de mensen van wie ze juist zoveel houdt.
Wanneer haar tweelingzus Leah niet hersteld van een bevalling, geeft haar echtgenoot Rachel daarvan de schuld en als bisschop dwingt hij haar de gemeenschap te verlaten.

Wanneer het leven van Rachels kindje gevaar loopt, moet er een keuze worden gemaakt die de waarheid aan het licht brengt en voorgoed de levens zal veranderen van iedereen in Copper Creek.

Auteur Jolina Petersheim, die net als haar man een mennonitische achtergrond heeft, maar geen deel meer uit maakt van de gemeenschap, heeft met haar debuutroman ‘De verstotene’ een moderne hervertelling gegeven van het klassieke Amerikaanse verhaal ‘The Scarlet Letter. Daarin gaat het over een vrouw die zwanger wordt, maar niet wil vertellen wie de vader van het kind is.

De verstotene

Diezelfde keuze maakt Rachel in het boek ‘De verstotene’. Rachel die tevreden leefde in een mennonitische gemeenschap, ontdekt dat er heel veel verandert wanneer haar ongewenste zwangerschap  openbaar komt. De mensen die haar eerst liefdevol omringden, kijken nu op haar neer en roddelen achter haar rug om. Daarbij komen ook nog de problemen van tweelingzus Leah, die na een bevalling maar niet opknapt. Wanneer de man van Leah, de bisschop van de gemeenschap, Rachel wegstuurt, begint ze aan een nieuwe fase in haar leven, buiten de gemeenschap.

‘De verstotene’ is een boek waarin het eenvoudige leven in een mennonitische gemeenschap niet geromantiseerd wordt. Het verhaal zit vol hypocrisie, spanning, minachting en buitensluiting. Dat is een verademing ten opzichte van de vele Amish romans waarin toch altijd een redelijk romantisch beeld wordt gegeven van het leven in een gemeenschap. Wat dat betreft is dit boek van Jolina Petersheim heel eerlijk en zelfs schrijnend.

De verstotene

De opbouw van het verhaal is wat bijzonder, doordat een gedeelte van het verhaal verteld wordt vanuit Amos’ perspectief. En dat is bijzonder omdat Amos de net overleden bisschop van de gemeenschap is. In het verhaal kijkt hij vanuit de hemel neer op de gemeenschap en verteld hij vanuit zijn perspectief. Dit is een mooie afwisseling met de gedeeltes die vanuit het ik-perspectief van Rachel worden verteld. De gedeeltes van Rachel en Amos lopen vloeiend in elkaar over.

‘De verstotene’ is een roman vol emoties van Rachel, maar ook van mensen om haar heen als Leah, haar man Tobias, en Ida Mae, de vrouw die Rachel opvangt na haar vertrek uit de gemeenschap. Al deze mensen zijn in het verhaal met elkaar verweven door middel van emoties, spanningen en geheimen. De auteur beschrijft dit alles zo puur, maar ook rauw, dat je er helemaal in zit en meevoelt met de personages.

De verstotene

Ook de hechte band tussen de tweelingzussen Leah en Rachel blijkt door het hele verhaal heen. Het is een bijzondere band, omdat ze veel op elkaar lijken en van elkaar houden, maar tegelijkertijd beiden grote geheimen hebben. Die hebben een invloed op hun relatie en maakt hun band kwetsbaar.

‘De verstotene’ is een bijzondere en eerlijke roman over zonde, schuld en diepste geheimen, maar ook over liefde en vergeving. Tijdens het lezen van het boek, wat geen simpel romannetje is, maar soms wel literatuur lijkt, blijf je geboeid en raak je geïntrigeerd. Dit maakt dat je door wil lezen tot het einde, dat je wil ontdekken wie de vader van Rachels kind is en hoe er in dit aangrijpende verhaal nog vergeving mogelijk is.

5

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: The Outcast
Auteur: Jolina Petersheim
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2014
ISBN: 9789029723350
‘De verstotene’ bij Bol.com

Verzenden
User Review
3 (1 vote)

Dit boek heb ik ontvangen van de EO-Eva
In dit artikel wordt gebruik gemaakt van een affiliate link. Meer info lees je hier.

Geplaatst in: *****, Recensies | Tags: , , ,
Vorige post Volgende post

5 reacties

 • Beantwoorden Ria 09/10/2014

  Dank je , die gaat op mijn lijstje!

 • Beantwoorden Luna 14/10/2014

  Wat heb je het mooi aangepast met die sterren! Ik kan er nu echt niet meer om heen, haha. Mooi strak zo!

  Dit boek lijkt me erg leuk, gewoon omdat de Amish niet opgehemeld worden. Aan de ene kant lijkt het mij verschrikkelijk (lees; Spaans benauwd bij de gedachte aan zo’n leven.) aan de andere kant lijkt het mij ook wel fijn.

  Een tijdje terug keek ik een documentaire en het is niet alleen zwaar en sober, soms is het zelfs verwarrend. Je mag geen auto, maar je mag wel met een ander meerijden. Heel bijzonder.

  Toch valt mij altijd één ding wel op, de gemeenschap is wel heel erg hecht. (maar ook dat is dan positief/negatief)

  Heel erg benieuwd in elk geval naar dit boek!

 • Beantwoorden Annelies Tange 27/06/2015

  Dit is een ander soort Amish boek, maar ik vond het helaas wel een beetje zwaar. Ik ben er niet zo enthousiast over, omdat het net niet helemaal uit de verf komt. Sterk punt is wel dat de ander kant van zo’n hechte gemeenschap belicht wordt!

 • Beantwoorden Annette Hartman 21/12/2015

  Ik probeer nog te ontdekken of jouw manier van sterren geven aan de boeken met de mijne overeenkomt.
  Dit boek had ik aangeschaft omdat jij er 5 sterren aan had gegeven. Ik heb het intussen gelezen en het viel mij enorm tegen, vooral door de persoon Amos, die overleden is en erin spreekt… dat vond ik heel onplezierig/haast griezelig en vooral erg onbijbels. Ik zou dit boek dus geen 5 sterren geven.

  • Beantwoorden Leanne - Wereld van boeken 07/01/2016

   Zo’n beoordeling met sterren is toch altijd wel lastig hé. Volgens mij bepaalt vooral je eigen leeservaring hoe een boek voelt en hoeveel sterren je het waard vindt. Over het algemeen krijgt een boek van mij vijf sterren als het indruk heeft gemaakt, bijzonder is (op welke manier dan ook) en ik het echt beter vind dan gewoon goed. Ik vind het wel jammer dat dit boek je is tegengevallen! Bedankt voor je reactie in ieder geval, daar hebben andere lezers ook weer wat aan :)

  Laat een reactie achter