De verzoening – Kim Vogel Sawyer – **

09/02/2015 | 10 reacties

De verzoeningDe half-indiaanse Lizzie Dawson woont alleen in een berghut in Alaska. Haar stam heeft haar verstoten vanwege haar blanke vader. Ze hoopt dat ze de relatie met haar grootouders weer kan herstellen zodat ze aan haar moeders laatste verzoek kan voldoen, maar de stam laat haar niet toe.

Wanneer Clay Selby naar de regio reist heeft hij slechts één doel voor ogen: het evangelie verspreiden onder de Athabaskische indianen. Maar dan ontmoet hij een indiaanse vrouw ontmoet met prachtige felblauwe ogen. Zij is geen lid van de stam en de vriendschap met haar kan zijn missie in gevaar brengen. Hij moet besluiten of hij zijn roeping volgt of zijn hart.

Samen met zijn stiefzus Vivian reist Clay Selby naar het afgelegen Alaska om het evangelie te gaan verspreiden onder de indianen. Met zijn vader als grote voorbeeld verwacht hij leergierige, verwachtingsvolle indianen, een volle kerk en veel nieuwe gelovigen, maar niets is minder waar. Het harde werk in het dorp lijkt maar niets op te brengen en dan is daar ook nog de afstandelijke, verbannen, onafhankelijke Lizzie. Een aantrekkelijke, half-indiaanse jonge vrouw met een bijzonder plan.

De verzoening

Het verhaal neemt je eerst mee naar een afgelegen berghut, waar Lu’qul Gitth’ihgi, oftewel de half-indiaanse Lizzie Dawson,  zichzelf en haar span honden van onderhoud probeert te voorzien. Sinds het vertrek van haar vader en de dood van haar moeder, moet ze zich alleen zien te redden. Op een kleine afstand van het dorp waaruit ze verbannen is en onder de rook van de berg Denali, de Verhevene, leidt ze haar onafhankelijke leven.

Vervolgens maak je kennis met Clay Selby en zijn stiefzus Vivian, die met enkele bezittingen de lange reis hebben gemaakt naar het afgelegen dorp Gwichyaa Saa. Met zijn accordeon op zijn rug op weg naar het dorp, ontmoeten ze Lizzie. Vervolgens trekken ze verder naar het dorp, om daar aan hun bediening te beginnen. Het is interessant om te lezen welke plannen ze hebben om het zendingswerk onder de indianen op te zetten en hoe ze die plannen ten uitvoer brengen.

De verzoening

Je ontdekt al snel dat het verhaal drie heel verschillende, typische hoofdpersonages bevat. De optimistische en wat naïeve Clay met zijn grootse verwachtingen, de verwende, zachtaardige, welopgevoede Vivian en de onafhankelijke, sterke Lizzie. De personages spelen allemaal hun eigen rol in het verhaal en hebben ieder hun eigen toegevoegde waarde. Maar toch komen ze alle drie wat te eenduidig over. Het lijkt alsof ze niet meer eigenschappen bevatten dan optimistisch en naïef, wat verwend en zachtaardig, sterk en onafhankelijk. Dat maakt ze minder realistisch, minder levensecht.

De hoofdlijn van het verhaal is origineel. Door de half-indiaanse een grote rol te laten spelen, is het geen standaard zendingsverhaal, het is wat verrassender. En hierdoor ontstaat er een mooie relatie tussen Clay, Vivian en Lizzie. Ze kunnen dingen van elkaar leren, op heel verschillende gebieden. Van koken tot etiquette-regels en van jagen op wild tot het geloof in God. Dat maakt het verhaal wat afwisselend.

De verzoening

Tegelijkertijd mist het verhaal diepgang. Hoewel er een aantal heftige dingen gebeuren, blijven gevoelens en emoties redelijk oppervlakkig. Ook lijkt de manier waarop de relatie tussen Clay, Vivian en Lizzie zich ontwikkelt niet helemaal realistisch. Dit is net als met de eigenschappen van de personages, het is allemaal niet zo ver en diep uitgewerkt en is hierdoor minder levensecht.

Gezien de auteur had ik wat meer van dit boek verwacht. Het is op zich prima te lezen, maar in vergelijking met andere romans van deze auteur, valt het wel een beetje tegen. Allerlei onderdelen van het verhaal zijn het gewoon net niet en hadden beter gekund. Daarom ook de beoordeling van twee sterren. Maar de auteur, Kim Vogel Sawyer, heeft nog veel meer boeken geschreven dan deze. En wanneer je daar graag wat van wil lezen, is bijvoorbeeld ‘Opnieuw beginnen‘ een goede keus.

2

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: A Whisper of Peace
Auteur: Kim Vogel Sawyer
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2012
ISBN: 9789029705806
Verkrijgbaar als E-book
Bekijk op bol.com

Dit bericht bevat Bol.com affiliate links. Klik hier voor meer informatie.

Geplaatst in: **, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

10 reacties

Laat een reactie achter