De vlucht van de vlinder – Kristy Cambron – *****

02/11/2015 | 1 reactie

De vlucht van de vlinderWenen, 1942. De talentvolle concertvioliste Adele Von Bron weet precies wat ze wil en wat er van haar verwacht wordt: spelen bij het Wiener Philharmoniker. Maar haar wens om anderen te helpen is sterker. Als de nazi’s ontdekken dat ze Joden helpt onderduiken, wordt haar rooskleurige toekomst van haar afgepakt en komt ze in Auschwitz terecht.
New York City, 2014. Sera James organiseert veilingen voor de elite van de kunstwereld om maar niet te hoeven stilstaan bij haar gekwetste gevoelens. In haar zoektocht naar interessante stukken, stuit ze op een portret van een onbekende vrouw die slachtoffer werd van de holocaust en ze gaat op zoek naar het verhaal achter het schilderij.
Als Sera de geheimen achter het portret van de violiste ontrafelt, ontdekt ze lichtpuntjes op de meest onverwachte plaatsen – in de donkere kampen van Auschwitz en in haar eigen hart.

De vlucht van de vlinder neemt je mee in de levens van twee vrouwen. De ene is een galeriehoudster, bang om een man haar vertrouwen te schenken en al lang op zoek naar het verhaal achter een portret uit de Tweede Wereldoorlog. De ander is de vrouw die op het portret staat afgebeeld. Een jonge, bekende violiste, die door haar poging om Joden te redden terecht komt in concentratiekamp Auschwitz. Door het portret raken de levens van beide vrouwen met elkaar verbonden.

de vlucht van de vlinder

Na De pruimenboom is het opnieuw tijd voor een roman over de Tweede Wereldoorlog. Omdat deze maand het volgende boek van Kristy Cambron verschijnt, werd het hoog tijd voor een recensie van haar debuutroman, De vlucht van de vlinder. Deze roman bevat twee verhaallijnen, en begint met die van Sera, de gekwetste galeriehoudster die na jaren zoeken weer een stapje dichterbij het originele portret van het meisje met de viool komt.

Vanaf het eerste moment raak je geboeid door haar zoektocht naar het portret, maar nog meer naar het verhaal erachter. En dat is het verhaal van Adele, de jonge violiste, wiens leven zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als ze samen met haar geliefde ervoor kiest om Joden te helpen, brengt haar dat in Auschwitz waar ze samen met ander vrouwen een kamporkest moet vormen. Vanaf het moment dat ze aankomt in het kamp, word je getroffen door de afschuwelijke dingen die ze daar ziet en hoort.

de vlucht van de vlinder

Het verhaal over Adele is hard, tragisch en levensecht. Haar vioolspel wat haar eerst roem bracht, wordt nu haar kans om te overleven. Het is hartverscheurend om te lezen dat hoewel haar wil om te overleven langzaam doodbloed, haar vioolspel licht en schoonheid in de duistere wereld van het concentratiekamp brengt. Haar verhaal brengt een nieuw aspect naar voren, namelijk kunst in de Holocaust. Want ondanks de verschrikkingen maakten kunstenaars in concentratiekampen in het geheim op allerlei manieren kunst, om de waarheid aan het licht te brengen, maar ook als teken van hoop.

En juist die kunst uit de Holocaust brengt het andere personage, Sera, bij het verhaal van Adele. Je blijft tot het einde toe geboeid als je wordt meegenomen in haar zoektocht naar het schilderij waarop Adele staat afgebeeld. Tegen het einde stijgt de spanning als de vraag rijst of Adele de verschrikkingen van Auschwitz heeft overleefd en of ze ooit haar geliefde heeft teruggezien. Maar ook wat de zoektocht Sera brengt en leert, is boeiend en laat lichtpuntjes in het donker zien.

de vlucht van de vlinder

De vlucht van de vlinder is een indrukwekkend, ontstellend verhaal wat je niet los laat. Maar het is ook een verhaal van hoop, schoonheid en tweede kansen. Het verhaal van Adele en Sera maakt dat je je ogen niet meer kan sluiten voor de afschuwelijke gebeurtenissen uit het verleden. De vlucht van de vlinder dompelt je onder in pijn, afschuw en dood, maar omhult je tegelijkertijd met hoop, liefde en licht. Dat maakt de roman een absolute must-read.

5

Informatie

Oorspronkelijke titel: The Butterfly and the Violin
Auteur: Kristy Cambron
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2014
ISBN: 9789029723503

Verzenden
User Review
0 (0 votes)
Geplaatst in: *****, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

1 reactie

 • Beantwoorden Alida 02/11/2015

  Fijn dat je dit boek gerecenseerd hebt, Leanne!

  Heb het al maanden in mijn kast staan en pas uitgelezen. Het liet mij ook echt niet meer los en werd helemaal mee gezogen in het verhaal. Zo levensecht, zo beeldend, zo meeslepend en zo’n sterk en origineel verhaal. Vooral ook omdat er al zoveel boeken over dit thema zijn; maar dit is een aanwinst, een uniek exemplaar!
  Ook de ontwikkelingen van de hoofdpersonen en van het verhaal is boeiend en levensecht beschreven, niet gehaast of oppervlakkig.
  Wil het tweede boek wat straks verschijnt, ook zeker lezen.
  Een aanrader dit boek, ook vooral omdat het een ander aspect van de Tweede Wereldoorlog belicht!!
  Geniet van dit schitterende verhaal.

 • Laat een reactie achter