De vroedvrouw – Jolina Petersheim – ***** + winactie!

22/06/2015 | 18 reacties

de vroedvrouw– Winactie gesloten –

1995. Beth Winslow heeft net de middelbare school afgerond en besluit draagmoeder te worden voor haar leraar en zijn vrouw. Als blijkt dat het kind mogelijk een afwijking heeft, vragen de ouders haar abortus te plegen. Beth vlucht de stad uit en zoekt onderdak bij Hopen Haus, een opvanghuis van de mennonieten voor ongetrouwde moeders.

2014. Rhoda, hoofd van het opvanghuis Hopen Haus, heeft al vele kinderen geboren zien worden. Maar nog steeds voelt ze bij elke aanblik van moeder en kind de pijn van een oud litteken. Heden en verleden komen samen als de tienermoeder Amelia bij haar aanklopt.

Wanneer Beth hoort dat de ouders van het kindje wat ze voor hen draagt, willen dat ze haar zwangerschap afbreekt, omdat het mogelijk een afwijking heeft, kan ze niets anders doen dan wegvluchten. Ze komt terecht in een opvanghuis in een Mennonitische gemeenschap, waar haar leven verandert. Enkele jaren later staat Rhoda aan het hoofd van hetzelfde opvanghuis. Om haar hart te beschermen houdt ze iedereen op afstand en probeert tevergeefs het grote verlies wat ze geleden heeft te verwerken. En dan is daar Amelia, een tienermoeder die hulp nodig heeft. Haar komst bij het opvanghuis brengt het verleden tot leven..

De vroedvrouw

‘De vroedvrouw’ neemt je mee naar het oude opvanghuis Hopen Haus, waar ongehuwde tienermoeders opgevangen worden tijdens hun zwangerschap. Aan het hoofd staat de vroedvrouw Rhoda, een sterke, maar eenzame vrouw die grote verliezen heeft geleden. In een poging haar verleden achter zich te laten, heeft ze zich laten dopen en is deel geworden van de mennonitische gemeenschap. Doordat in het boek verschillende verhaallijnen elkaar afwisselen, kom je langzaam maar zeker meer te weten over Rhoda en haar verleden.

Die verschillende verhaallijnen zijn met elkaar verweven en komen uiteindelijk allemaal samen, waardoor ze één verhaal vormen. Gebeurtenissen uit het verleden komen opnieuw tot leven in het heden, wanneer verschillende personen elkaar, soms opnieuw, ontmoeten. Langzaam geeft het verhaal geheimen prijs, waardoor het tot het einde toe boeiend blijft om te lezen.

De vroedvrouw

Het verhaal is getekend tegen de achtergrond van een mennonitische gemeenschap. In tegenstelling tot het eerste boek van de auteur en vele andere Amish romans, draait het in dit verhaal niet zozeer om de regels van het leven in eenvoud zelf. De gemeenschap is het decor, de omlijsting van Rhoda’s leven en dat van de anderen in Hopen Haus. Het brengt een goede, warme, oude sfeer in het verhaal, maar is tegelijkertijd vernieuwend.

‘De vroedvrouw’ is een verhaal vol diepe emoties. Het leven in al zijn hardheid ligt getekend in Rhoda en haar verleden. Gevoelens worden levensecht overgebracht, wat het verhaal hartverscheurend maakt. Er wordt een strijd gestreden om pijn, verlies en wanhoop te kunnen overwinnen met liefde, geloof en een nieuw begin. Het verhaal van Beth, Rhoda en Amelia is vol van verdriet en kwetsbaarheid, maar ook van genezing en hoop.

De vroedvrouw

Dat maakt ‘De vroedvrouw’ een indrukwekkend verhaal wat je in één adem uitleest. En de wetenschap dat de auteur tijdens het schrijfproces haar eigen kindje heeft verloren, laat het lezen voelen alsof je mag delen in haar verdriet en geloof. ‘De vroedvrouw’ is een bijzonder verhaal over leven, verlies en genade, over vrouwen zoals jij en ik.

Deze week staat niet alleen Wereldvanboeken.nl in het teken van de Amish. Ook de Zomerlezen Reading Challenge van Puurvandaag.nl draait deze week om het leven van eenvoud. Wil je graag meedoen aan de Challenge? Of wil je dit boek gewoon graag lezen? Doe dan mee met de winactie! Ga naar de Facebookpagina van Wereldvanboeken.nl, like de pagina, deel de foto en maak kans op een exemplaar van ‘De vroedvrouw’!

5

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: The Midwife
Auteur: Jolina Petersheim
Uitgeverij: Kok
Jaar van uitgave: 2015
ISBN: 9789029723831

Verzenden
User Review
4 (1 vote)

Deze recensie en winactie zijn mogelijk gemaakt door Uitgeverij Kok.

Geplaatst in: *****, Recensies, Winacties | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

18 reacties

 • Beantwoorden Ineke Kwakernaak 22/06/2015

  lijkt me een mooi boek ik wil hem graag winnen

 • Beantwoorden Margreet Slootweg 22/06/2015

  Lijkt me supermooi! Ik zou hem graag willen winnen :D!

 • Beantwoorden Margriet Plat 22/06/2015

  staat op mijn to read list en dit is weer zo eentje die voor altijd in je boekenkast op de bovenste plank blijft

 • Beantwoorden Ann s 22/06/2015

  ik heb de 2 boeken van Jolina Petersheim allebei op ebook en ze gaan dit jaar mee op vakantie, ik denk dat ze uitzonderlijk goed zijn.
  Veel succes aan iedereen!
  Ik lees heel graag de reacties die hier komen, op al de recensies van Wereldvanboeken, maar ik vind het zeer spijtig dat er nooit veel reacties komen, ook al weet ik dat deze site drukbezocht is ( en terecht! )
  Bedankt weer voor de recensie. ik heb hier al vele goede boeken leren kennen waar ik anders het bestaan niet van wist.

 • Beantwoorden Mieke 22/06/2015

  Lijkt me een heel mooi en ontroerend boek.
  Doe heel graag mee met deze winactie.

  Wat een mooie recensie ! ;)

 • Beantwoorden Ria 22/06/2015

  Graag doe ik mee aan deze winactie. Dit boek heb ik nog niet gelezen.

 • Beantwoorden Inge Monster 22/06/2015

  Het lijkt me een mooi indrukwekkend boek…heerlijk voor de komende vakantie!
  Daarom zou ik het graag willen winnen!!

 • Beantwoorden Marieke 22/06/2015

  Zou erg mooi zijn om dat thuis in de tuin te lezen… Voor een vakantiegevoel…

 • Beantwoorden Elsa Groenheide 23/06/2015

  We gaan niet op vakantie dus…. leestijd! Zou dit een prachtig boek vinden!

 • Beantwoorden miriam honders 23/06/2015

  Lijkt me prachtig boek.

 • Beantwoorden Antoinette Moraal 24/06/2015

  over 2 weken hebben we zomervakantie en na een hectisch half jaar waarin we erg druk zijn geweest voor anderen, nemen we tijd en rust voor onszelf en ons gezin. Het lijkt mij heerlijk om in die rust te starten met dit boek, heerlijk lezen, genieten, ontspanning in de hangmat

 • Beantwoorden Christine Kuipers 24/06/2015

  Lijkt me een heerlijk boek om deze vakantie mee door te komen.
  Ik zou hem graag willen winnen om daarna te delen met mijn moeder en zussen.

 • Beantwoorden Hennie 24/06/2015

  geweldig stond er afgelopen zaterdag al naar te kijken in de boekenwinkel, ben dol op Amish boeken, wat zou het mooi zijn om ermee heerlijk in de tuin of op de bank mee te zitten.

 • Beantwoorden MIrjam Maasland 24/06/2015

  Zo bijzonder om verhalen die zich afspelen in mijn vakgebied (kraamzorg) te lezen. Steeds weer verwondering over hoe de mensen dat vroeger beleefden en in andere culturen dat doen en wat een rijkdom te beseffen hoe een goede zorg wij hier hebben.
  Eenmaal in zo’n verhaal ben ik even onbereikbaar en in een andere wereld…..

 • Beantwoorden Natascha schouten 24/06/2015

  Graag, ik heb zin om te lezen!

 • Beantwoorden diane verwoerd 24/06/2015

  Lijkt me een prachtig boek. Zou het graag lezen!

 • Beantwoorden Mieke Schepens 25/06/2015

  Wat een mooie recensie!
  Het lijkt me een heel mooi boek en daarom doe ik graag mee.

 • Beantwoorden Jannie Ruizendaal- van de groep 25/06/2015

  Heerlijk lezen in de zomer!! Ik zou hem graag winnen!!

 • Laat een reactie achter