De vroedvrouw van de sultan – Roberta Rich – ****

19/06/2014 | 0 reacties

De vroedvrouw van de sultanVroedvrouw Hannah en haar man Isaak Levi, ballingen uit Venetië, bouwen in Constantinopel een nieuw bestaan op. Hannah oefent haar beroep uit onder de duizend haremvrouwen in het weelderige paleis van sultan Murat III. 

Dan ontmoet Hannah in het paleis het Joodse boerenmeisje Leah, ontvoerd en gekocht voor de harem van de sultan. Maar Leah wil geen erfgenaam voor de sultan voortbrengen, ze wil alleen maar terug naar huis. Wanhopig smeekt ze Hannah haar te helpen. Hannah komt voor een levensgevaarlijke keus te staan.

De vroedvrouw van de sultan
Vroedvrouw Hannah Levi is bezig een nieuw bestaan op te bouwen in Constantinopel. En het gaat goed, vooral als ze vaak ontboden wordt bij de haremvrouwen in het paleis van de sultan.

Maar alles verandert wanneer ze het ontvoerde Joodse meisje Leah uit het Tjerkessisch gebergte in het harem ontmoet. Het meisje is anders dan alle andere vrouwen en daardoor van groot belang voor de sultan.

Wanneer Leah wanhopig Hanna’s hulp vraagt bij het veiligstellen van haar toekomst, weet Hannah dat ze daarvoor een ondraaglijk hoge prijs zal moeten betalen. Wanneer ze toch besluit het meisje te helpen, raakt ze verwikkeld in een gevaarlijk avontuur, vol intriges en geheimen..

De vroedvrouw van de sultan

Mijn mening
‘De vroedvrouw van de sultan’ is een roman die je meeneemt naar het Ottomaanse Rijk in de 16e eeuw. Het is een fascinerende achtergrond voor een spannende roman. Het prachtige paleis van de sultan, waar geen geheimen lijken te kunnen bestaan, blijkt juist een bron van intriges te zijn. Doordat het verhaal vertelt wordt door de ogen van gewone, hardwerkende, eerlijke vroedvrouw Hannah, wordt steeds opnieuw de schoonheid en de grootsheid van het paleis duidelijk getekend. En dat is ook gelijk de reden waarom dit verhaal af en toe wat traag verloopt. Juist doordat de auteur er uitstekend in is geslaagd zulke sfeerbeschrijvingen te tekenen dat je de mooie gebouwen en het leven in het harem voor je ziet, valt soms de spanning weg uit het verhaal en wordt het verhaal wat opgehouden.

De vroedvrouw van de sultan

Wel zorgt de duidelijke beschrijving door de auteur ervoor dat dit verhaal, wat een vervolg is op ‘De vroedvrouw van Venetië’, prima te volgen is wanneer je, net als ik, het eerste boek (nog) niet gelezen hebt. Af en toe wordt er in het verhaal teruggegrepen naar gebeurtenissen die eerder zijn gebeurd, maar het is niet hinderlijk.

Het verloop van het verhaal is goed gekozen. Je wordt eerst meegenomen in de gebeurtenissen rond het boerenmeisje Leah. Doordat het verhaal met haar begint, heb je, wanneer Hannah haar later in het verhaal ontmoet, al begrip voor haar en leef je met haar mee.

De achtergrond en het onderwerp van het boek zijn origineel. Nog niet eerder heb ik een verhaal gelezen wat zich afspeelde ten tijde van het Ottomaanse Rijk. Daardoor wordt het verhaal ook interessant om te lezen, omdat je veel nieuwe dingen ontdekt over een relatief onbekende periode uit het verleden.

De vroedvrouw van de sultan

Die periode wordt niet bepaald geromantiseerd door de auteur weergegeven. Want in haar verhaal heeft ze de ruimte genomen om de rauwe werkelijkheid van de 16e eeuw redelijk gedetailleerd te beschrijven. Je leest over de gruwelijke opdrachten die de sultan aan zijn werknemers gaf en over de weerzinwekkende straffen die op last van hem werden uitgevoerd. Maar juist deze details zorgen ervoor dat het verhaal en de sfeer klopt. Alles wat in dit boek beschreven wordt, is van waarde voor het verhaal.

Doordat naast het verhaal over Leah er nog een aantal intrigerende items in het boek naar voren komen, blijft het verhaal boeiend en blijf je doorlezen om te weten hoe het afloopt.

‘De vroedvrouw van de sultan’ is ondanks de soms wat trage beschrijvingen, een origineel en goed verhaal tegen een fascinerende achtergrond, wat tot in detail klopt.

Klik hier om alvast een gedeelte van het eerste hoofdstuk te lezen.

Pluspunten

  • Het verhaal is geschreven tegen de fascinerende achtergrond van het Ottomaanse Rijk in de 16e eeuw
  • Door de uitgebreide tekenende beschrijvingen zie je bepaalde situaties voor je ogen gebeuren
  • Ook zonder het voorgaande deel gelezen te hebben, is dit verhaal prima te volgen
  • Doordat de rauwe werkelijkheid van de 16e eeuw niet verhuld wordt, krijg je een realistisch beeld van die tijd
  • Door de intrigerende lijnen in het verhaal blijf je geboeid

 Minpunten

  • De uitgebreide beschrijvingen maken het verhaal soms wat traag
4

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: The harem midwife
Auteur: Roberta Rich
Uitgeverij: Mozaïek
Jaar van uitgave: 2014
ISBN: 9789023994589
‘De vroedvrouw van de sultan’ voor € 19,90 op Bol.com

Verzenden
User Review
0 (0 votes)

Dit bericht bevat een Bol.com affiliate link. Klik hier voor meer informatie.
Dit boek heb ik ontvangen van de EO-Eva

Geplaatst in: ****, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter