De vrouw bij de bron – Stephanie Landsem – *****

01/01/2015 | 3 reacties

De vrouw bij de bronVoor de Samaritaanse vrouwen uit de vallei van Sichar is de waterput niet alleen een bron van water, maar ook een van vreugde – het is de plaats waar ze elkaar ontmoeten, samen lachen en verhalen vertellen. Maar dat geldt niet voor Mara en haar familie. Omdat haar moeder Nava in het dorp bekend staat als een losbandige vrouw worden Mara en haar broertje Asher door de andere dorpelingen met de nek aangekeken.

De komst van twee mannen verandert het leven van Nava en Mara volledig. De eerste is Sem, een mysterieuze en welgestelde jongeman uit Ceaserea die Mara redt van een stel jongens met kwaad in de zin. De tweede man is Jezus, een Joodse leraar die Nava ontmoet bij de waterput.

Ruim een maand geleden las ik ‘De tempeldief‘ van Stephanie Landsem en dat boek maakte een grote indruk. Dus toen ik in een boekhandel de debuutroman van deze auteur voor maar € 12,50 zag liggen, moest ik die natuurlijk meenemen. Ik was benieuwd of dit boek, ‘De vrouw bij de bron’, net zo goed zou zijn als haar tweede boek. En al tijdens het lezen bleek dit zeker waar te zijn.

De vrouw bij de bron

‘De vrouw bij de bron’ vertelt het bekende verhaal van de ontmoeting tussen Jezus en de Samaritaanse vrouw bij de waterput. Eerst wordt je meegenomen in het leven van de vrouw Nava en dat van haar kinderen, Mara en Asher. Het is een schrijnend verhaal, wat hopeloos lijkt. Maar alles wordt anders wanneer Jezus Nava, op het dieptepunt van haar leven, ontmoet bij de bron en Hij aan haar het levende water schenkt.

Het verhaal is onder andere geschreven vanuit het perspectief van Mara. Door haar ogen wordt je meegenomen in haar leven. Een leven met haar kleine broertje met een verminkte voet en met depressieve moeder met een voor velen verachtelijk verleden, wat grote armoede en eenzaamheid geeft. Door het lezen van dit alles kan je het Bijbelverhaal beter plaatsen en gaat het leven. Tijdens het lezen ervaar je het verdriet en de ellende van het gezin en voel je dat er een grote verandering nodig is.

De vrouw bij de bron

En dan, wanneer alles hopeloos en verprutst lijkt, vindt de ontmoeting tussen Jezus en Nava plaats. Met wonderlijke woorden, geheel volgens het Bijbelverhaal, raakt Jezus haar aan en vertelt haar over het levende water. Doordat je leest over de gedachten en gevoelens van Nava, krijgt het verhaal een extra perspectief. En wanneer Jezus Nava haar zonden aanwijst, verandert alles en ben je getuige van een groot wonder.

Het is bijzonder om te lezen over het geloof van Nava en haar dochter Mara. Zonder twijfel geloven ze dat Jezus de Taheb, de Hersteller, is die komen zou. Ze nemen alles aan wat Hij zegt, hun geloof is oprecht en puur. Tegelijkertijd lijkt het dorp verdeeld in mensen die wel en niet geloven in Jezus. Sem, een jonge man die kort geleden in het dorp is komen wonen en betrokken is geraakt bij Mara en haar familie, is één van de mensen die  niet kan geloven dat Jezus de Hersteller is. Dat geeft je een inzicht in hoe het geweest moet zijn toen Jezus rondging in Israël. Hij gaf onderwijs, wat door velen werd aangenomen, maar ook door een grote menigte werd veracht.

De vrouw bij de bron

Het verhaal is afwisselend doordat naast het verhaal van Nava en Mara, ook de problemen van Sem een grote rol gaan spelen. Hij is op de vlucht voor Romeinse soldaten en komt uiteindelijk door een verdrietige gebeurtenis samen met Mara in moeilijkheden. Deze moeilijkheden geven wat spanning aan het verhaal, en brengen tegelijkertijd Sem opnieuw bij Jezus. De ontmoeting met Jezus heeft grote gevolgen, voor Sem en voor Mara. Het verhaal neemt een wending en zet je stil bij grote zelfopoffering, een sterk geloof en kracht om het leven af te leggen voor God.

‘De vrouw bij de bron’ is een indringend, boeiend verhaal dat je raakt. Een Bijbelse geschiedenis komt op een bijzondere wijze tot leven en neemt je mee in de grote gevolgen die het geloof in God kan hebben. Het ontroerende gedeelte over Sem en Mara zet je stil bij genade en laat je niet meer los. Dit boek is absoluut een aanrader!

5

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: The Well
Auteur: Stephanie Landsem
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2014
ISBN: 9789029722360
Verkrijgbaar als E-book
Bekijk op bol.com

Verzenden
User Review
0 (0 votes)

Dit bericht bevat Bol.com affiliate links. Klik hier voor meer informatie.

Geplaatst in: *****, Recensies | Tags: , , , ,
Vorige post Volgende post

3 reacties

 • Beantwoorden mylemans marleen 02/01/2015

  gelukkig nieuwjaar ,deze ga ik niet kopen maar alvast bedankt

 • Beantwoorden Stephanie Landsem 02/01/2015

  Thank you so much for this kind review. I am so glad that you enjoyed The Well and The Thief. I hope that my next book, The Tomb, A story of Martha, will be translated into Dutch as well.

  • Beantwoorden Leanne - Wereld van boeken 05/01/2015

   Thank you very much for your kind reaction! I really enjoyed reading your books, and I also hope your latest book will be translated to Dutch soon.

  Laat een reactie achter