De vrouw des huizes – Laura Frantz – ****

23/11/2015 | 4 reacties

De vrouw des huizes1783. Tot vreugde van Sophie Menzies, die financieel aan de grond zit, is de Amerikaanse Revolutie eindelijk voorbij. Als haar buurman generaal Seamus Ogilvy terugkeert naar Tall Acre, hoopt ze dat er betere tijden zullen aanbreken. De generaal is weduwnaar en naarstig op zoek naar een moeder voor zijn dochtertje Lily Cate. Gezien haar penible situatie, stemt Sophie in met Seamus’ huwelijksaanzoek en voor even lijkt dat de beste oplossing voor allebei. Maar als er een vrouw opduikt die een geschiedenis met de generaal heeft, wordt het geluk van de kersverse familie sterk op de proef gesteld.

Wanneer Seamus Ogilvy na de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog als weduwnaar terugkeert naar zijn landgoed, drukt de zorg voor zijn dochtertje zwaar op hem. En ook zijn buurvrouw, Sophie Menzies, heeft door de oorlog zware jaren achter de rug. Wanneer Seamus besluit Sophie ten huwelijk te vragen om zo voor allebei de moeilijke situatie op te lossen, stemt ze daar mee in, zonder te weten dat er grote problemen op de loer liggen..

de vrouw des huizes

De taak van de vrouw des huizes loopt als een rode draad door deze nieuwste roman van Laura Frantz. Was Sophie dat eerst in haar eigen landhuis, wordt die taak nog veel groter als ze na haar huwelijk met Seamus intrekt op Tall Acre. De beheerste, serene Sophie is een dappere vrouw met stille dromen, die zich met alle liefde inzet voor de mensen om haar heen.

De doortastende generaal Seamus Ogilvy is door de oorlog veranderd, harder geworden. Hoewel hij in het verhaal af en toe wat bruusk overkomt, schemeren tussen de regels door zijn diepe liefde voor zijn dochtertje, zijn inzet voor het landgoed en zijn genegenheid voor Sophie. En hoewel ze in eerste instantie een verstandshuwelijk  sluiten, verandert de relatie tussen Seamus en Sophie in de loop der tijd en lijkt er ruimte te komen voor liefde.

de vrouw des huizes

Het landgoed Tall Acre neemt in het verhaal een grote plaats in. De beschrijvingen van de grote salon, de rijkelijk versierde slaapkamers, de vele bijgebouwen en de glooiende akkers zijn uitgebreid zoals altijd in de romans van Laura Frantz en geven het verhaal de sfeer van een lang vervlogen tijdperk. Het is boeiend om door het verhaal heen te lezen over het leven op zo’n landgoed en het werk wat er verricht moet worden om een landgoed draaiende te houden.

Daarnaast staat het verhaal ook bol van de geheimen, die langzaam maar zeker aan het licht komen en de situatie steeds moeilijker maken. Op het moment dat alles rustig lijkt, gebeuren er dingen die het leven van de Ogilvy’s helemaal op de kop zetten. Doordat je vanaf het begin meegenomen wordt in de geheimen en gedurende het verhaal de spanning oploopt, blijf je steeds geboeid doorlezen om te ontdekken wat de afloop zal zijn.

de vrouw des huizes

De sfeer in De vrouw des huizes is grotendeels vergelijkbaar met die van ‘De Ballantyne Kronieken‘ van dezelfde auteur, maar is door de nasleep van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog ook voelbaar anders. Het verhaal neemt je mee in een interessante periode uit het Amerikaanse verleden en brengt die door de personages, geheimen en oplopende spanning tot leven. Ondanks dat het verhaal en het slot wat voorspelbaar zijn, is De vrouw des huizes een goede roman om je een paar uur door te laten meenemen naar een andere wereld.

4

Informatie

Oorspronkelijke titel: The Mistress of Tall Acre
Auteur: Laura Frantz
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2015
ISBN: 9789029724500

Verzenden
User Review
5 (1 vote)
Geplaatst in: ****, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

4 reacties

 • Beantwoorden Ann s 23/11/2015

  Dit boek heb ik pas gelezen en ik heb er erg van genoten. Zeeeer goed boek! Groetjes ann

 • Beantwoorden Annemarie Bruijnes 23/11/2015

  sorry, opnieuw taalfouten in de recensie……

 • Beantwoorden mylemans marleen 23/11/2015

  deze wil ik ook hebben

 • Beantwoorden Marleen 10/12/2015

  Echt een super mooi boek! Een aanrader! Gr. Marleen

 • Laat een reactie achter