De zendelingsvrouw – Jody Hedlund – ****

05/01/2015 | 0 reacties

De zendelingsvrouwPriscilla White droomt niet van trouwen of moederschap. Ze voelt zich door God geroepen om zendingswerk te verrichten in India. Helaas krijgt ze slecht nieuws van de zendingsorganisatie. Ze willen niet langer ongetrouwde mannen en vrouwen het veld in sturen.

Ook voor dokter Eli Ernest is het nieuws een klap. Samen met hem gaat Priscilla op zoek naar manieren om onder de eis uit te komen. Al snel wordt duidelijk dat een huwelijk op papier met de dokter waarschijnlijk de enige mogelijkheid is om haar droom te verwezenlijken. Het lijkt een klein offer, maar tijdens de zware reis blijkt haar beslissing meer gevolgen te hebben dan ze had durven vermoeden.

‘De zendelingsvrouw’ vertelt het verhaal van Priscilla White, 1836, New York. In een heel korte tijd gebeurt er van alles in haar leven en wordt haar toekomst door een brief van de zendingsorganisatie totaal veranderd. Haar droom om zendingswerk te gaan doen in India wordt een halt toegeroepen wanneer ze te horen krijgt dat er niet langer ongetrouwde mannen en vrouwen het veld in worden gestuurd. Maar deze beslissing raakt niet alleen haar leven. Ook dokter Eli Ernest, werkzaam onder de Indianen, moet zijn werk opgeven. Deze omstandigheden zorgen ervoor dat de levens van Priscilla en Eli elkaar kruisen en ze de beslissing nemen om samen verder te gaan.

De zendelingsvrouw

Het verhaal draait om twee personen: de rijke, elegante, keurig opgevoede jongedame Priscilla en de ruige, hardwerkende, sterke dokter Eli. Al vanaf het eerste moment dat ze elkaar ontmoeten, blijkt dat ze aan elkaar gewaagd zijn. Ze weten beiden goed wat ze willen, maken hun mening duidelijk kenbaar en willen het liefst zo weinig mogelijk met elkaar te maken hebben. Als dit door omstandigheden verandert en ze toch samen verder gaan, voel je wel aan dat dit een interessante reis gaat worden.

Het perspectief in het verhaal wisselt tussen Priscilla en Eli. Hierdoor krijg je van beiden een duidelijk beeld van hun gedachten, gevoelens en dromen. Maar doordat ze dat niet allemaal met elkaar delen, weet je als lezer meer dan zijzelf over elkaar weten. Dit zorgt ervoor dat je steeds door blijft lezen, omdat je wil weten hoe het met hen verder gaat.

De zendelingsvrouw

‘De zendelingsvrouw’ is een boeiend verhaal. Priscilla en Eli trekken de wildernis in om uiteindelijk de indianen te bereiken. Het is interessant om te lezen hoe ze de reis maken. Doordat het verhaal zich afspeelt in 1836, gaat het reizen zeker niet zo soepel als dat het nu zou gaan. Het is daarom boeiend om te ontdekken hoe ze zich er toch doorheen slaan. Tegelijkertijd is het verhaal wel redelijk voorspelbaar. Al vanaf het begin van het verhaal is het duidelijk hoe alles zich gaat ontwikkelen en ook de afloop van het verhaal is al snel goed in te schatten. Dit haalt de spanning er wel uit.

Wat betreft de romantiek zit je met dit boek  helemaal goed. De ontwikkeling in de relatie tussen Priscilla en Eli is te verwachten, maar wordt door de auteur heel mooi beschreven. Hoe verder in het verhaal, hoe meer de spanning tussen hen beiden oploopt. Dit zorgt voor een aantal romantische momenten.

De zendelingsvrouw

Het is interessant om te weten dat ‘De zendelingsvrouw’ gebaseerd is het waargebeurde verhaal over het zendelingsechtpaar Marcus en Narcissa Whitman. Uit haar beschrijving achter in het boek, blijkt dat de auteur diepgaand onderzoek heeft verricht naar dit echtpaar en ze zich hierdoor heeft laten inspireren tijdens het schrijven van ‘De zendelingsvrouw’. Dit geeft het verhaal een extra lading, de keuzes die dat echtpaar maakten, geven je stof tot nadenken.

‘De zendelingsvrouw’ is een boeiende, maar wel voorspelbare roman. Interessante personages, een zware reis en fijne romantiek zorgen ervoor dat je, ondanks dat je wel ongeveer weet hoe het af gaat lopen, steeds door blijft lezen. Maar vooral het feit dat het boek gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, maken dit boek goed om te lezen.

4

Samenvatting

Oorspronkelijke titel: The Doctor’s Lady
Auteur: Jody Hedlund
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2012
ISBN: 9789029716550
Verkrijgbaar als E-Book
Bekijk op bol.com

Verzenden
User Review
0 (0 votes)

Dit bericht bevat Bol.com affiliate links. Klik hier voor meer informatie.

Geplaatst in: **** | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter