Donker vuur – Lynn Austin – ****

10/08/2016 | 4 reacties

donker vuur1861. De burgeroorlog tussen het noorden en het zuiden van de Verenigde Staten breekt uit. De noordelijke staten willen in het hele land de slavernij afschaffen, maar de zuidelijke staten zijn bereid om hun recht op het houden van slaven met hand en tand te verdedigen. In die turbulente wereld, verscheurd door oorlog, moeten twee jonge vrouwen hun weg vinden.

Julia Hoffman leidt een zorgeloos leven in de gegoede kringen. Ze wordt verliefd op Nathaniel Greene, een fel tegenstander van de slavernij. Hij vindt haar echter te oppervlakkig. Geschokt besluit Julia haar leven een wending te geven en ze meldt zich aan als verpleegster aan het front. De verschrikkingen van de oorlog, die ze nu van nabij meemaakt, veranderen haar leven ingrijpend.

Phoebe Bigelow is ongelukkig in haar uitzichtloze bestaan. Wanneer de kans zich aandient, vlucht ze weg en sluit zich aan bij het leger. Maar daar ontdekt ze dat ze niet kan wegvluchten voor wie ze werkelijk is.

Donker vuur van Lynn Austin is het tweede deel in meeslepende trilogie over de Amerikaanse Burgeroorlog. Julia Hoffman, één van de hoofdpersonages in deze roman, kwam in het voorgaande deel, Bevrijdend licht, al heel kort naar voren. Maar in dit boek draait het verhaal om haar én om Phoebe Bigelow, een jonge vrouw die in alles het tegenbeeld is van Julia.

donker vuur

Julia is een charmante, zorgzame jonge vrouw, afkomstig uit een rijke familie. De burgeroorlog waarin de spanningen rondom het afschaffen van de slavernij hoog op lopen, zetten haar leven op de kop, vooral wanneer ze zich besluit aan te melden als verpleegster aan het front. Het is boeiend om te lezen hoe Julia zich door dit alles ontwikkelt en hoe het zelfinzicht wat ze op doet, haar tot een aangename persoonlijkheid maakt.

Heel anders dan Julia is de boerse, hardwerkende, maar vriendelijke Phoebe, die kans ziet om zich aan te sluiten bij het leger. Juist het contrast tussen haar en Julia maakt het verhaal interessant en haar vermomming om onopgemerkt als soldaat aan het front te kunnen vechten, brengt een goede dosis spanning met zich mee. Daarnaast geeft ook de ontwikkeling die zij doormaakt een diepere lading aan het verhaal.

donker vuur

Maar ook zonder dat zou het verhaal al indrukwekkend genoeg zijn. Want door de aanwezigheid van de twee vrouwen aan het front, worden de verschrikkingen van de oorlog dichtbij gebracht. Vanuit verschillende perspectieven word je in het verhaal geconfronteerd met de ellende van de strijd en zie je hoe zwaar het voor de betrokkenen was, zowel het leger als de verpleging. Door Julia en Phoebe heen voel de je pijn die mensen geleden hebben en word je meegenomen in de ernstige gevolgen van de oorlog.

Alles bij elkaar – de personages, persoonlijke ontwikkelingen, spanning, confrontaties met verschrikkingen en zelfs wat romantiek – maken Donker vuur tot een afwisselende, indrukwekkende roman. Je voelt je door de personages betrokken bij het verhaal en wil steeds door blijven lezen om te ontdekken welke keuzes ze maken en hoe hun verhaal afloopt. Het boek is prima los te lezen van het voorgaande deel, maar de boeken zijn beiden het lezen zeker waard.

4

Informatie

Oorspronkelijke titel: Fire by Night
Auteur: Lynn Austin
Uitgeverij: Voorhoeve
Jaar van uitgave: 2004
ISBN: 9789029720274
donker vuur

Verzenden
User Review
4 (1 vote)
Geplaatst in: ****, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

4 reacties

 • Beantwoorden mylemans marleen 11/08/2016

  heb ze alle drie ,moet ze nog wel lezen het was lang geleden dat ik nog een mail had ???? liefs

  • Beantwoorden Leanne - Wereld van boeken 22/08/2016

   Klopt Marleen! Door mijn vakantie en verhuisperiode waar ik nog midden in zit, is het er niet van gekomen om te bloggen. Maar op vakantie heb ik genoeg mooie boeken gelezen, dus je kan binnenkort weer recensies verwachten!

 • Beantwoorden Ann s 17/08/2016

  Lijkt me heel mooi, maar het is niet mijn genre, groetjes ann

 • Beantwoorden rennie 26/08/2016

  Donker vuur js een geweldig goed geschreven roman.
  Ik zie het niet los van de andere delen…….kortom een geweldige serie.

  Groet Rennie.

 • Laat een reactie achter