Donkerland – Deon Opperman – ***

01/10/2015 | 0 reacties

donkerlandZuid-Afrika, 1838. Nadat zijn ouders door veedieven zijn vermoord, ontvlucht Pieter de Witt zijn geboortegrond aan de rand van de Kaapkolonie en trekt verder naar het oosten. Onderweg ontfermt Pieter zich over een zwarte vrouw die hij de naam Eerste geeft. Als ze na een tocht vol ontberingen de oever van de Tugela bereiken, weet Pieter het zeker: hier ligt zijn bestemming, hier zal hij zijn plaas bouwen, zijn eigen boerderij. Met hulp van Eerste slaagt Pieter erin Donkerland tot bloei te brengen. Maar de prijs die ze moeten betalen, is hoog.
In de anderhalve eeuw die volgt, ontdekken ook Pieters nazaten wat het betekent om Afrikaner te zijn. En altijd is hun lot verbonden met de afstammelingen van Eerste. Elke generatie krijgt tegen wil en dank een rol toebedeeld in de verhalen van Zuid-Afrika’s historie: de strijd tegen de Zoeloes, de Anglo-Boerenoorlog, de Soweto-opstand, het ontstaan van het Nieuwe Zuid-Afrika. Zo ervaren de bewoners van Donkerland aan den lijve de schande en triomf van hun geschiedenis.

In Donkerland wordt het verhaal verteld van Pieter de Witt, een man die na een lange reis aan de oever van de Tugela grond claimt en zijn eigen boerderij opbouwt. Samen met zijn vrouw en geholpen door zijn bediende Eerste, brengt Pieter de boerderij tot bloei. En in de 150 jaar die daarop volgt, blijft de boerderij in bezit van Pieters nazaten, terwijl de historie van Zuid-Afrika met alle gevolgen van dien aan hen voorbij trekt.

donkerland

Donkerland, wat in eerste instantie werd geschreven als toneelstuk en later werd omgezet naar een roman, is een uitgebreid familierelaas van zo’n 480 pagina’s. Het verhaal, verteld door personage die lang onbekend blijft, begint bij Pieter, de man die aan het begin van Donkerland staat. In deze roman waarin talloze personages een rol spelen, is Pieter degene wiens karakter je het beste leert kennen. Zijn doorzettingsvermogen, verlangen naar een eigen plek en vaderlandsliefde komen tot uiting in alle keuzes die hij maakt.

Naast Pieter is ook de rol van Eerste, zijn bediende vanaf het begin, van groot belang voor het verhaal. In de loop van de 150 jaar die in Donkerland aan je voorbij trekt, komen haar nakomelingen steeds naar voren. Waar je bij de nazaten van Pieter vooral leest over hun keuzes in tijden van oorlog en vrede, brengen de nakomelingen van Eerste veelal wijze levenslessen in het verhaal, wat daardoor een net iets diepere laag krijgt.

donkerland

In Donkerland, waarin het verhaal van familie De Witt door de jaren heen wordt verteld, neem je een duik in de historie van Zuid-Afrika. Tijdens het lezen word je meegenomen in periodes van opstand en oorlog, zoals de strijd tegen de Zoeloes, de Anglo-Boerenoorlog, de Soweto-opstand en het ontstaan van het Nieuwe Zuid-Afrika. Al deze gebeurtenissen geven een interessant kijkje in de geschiedenis van het land, maar maken het verhaal tegelijkertijd pittig om door te komen.

Het verhaal, wat vol zit met namen, details en historische feiten, is ook door de filosofische schrijfstijl van de auteur wat lastig om door te komen, vooral in vergelijking met doorsnee historische romans. Maar doordat de details en feiten verwikkeld zijn met de verhalen van familie De Witt, maken die mensen met hun gedachten, blijdschap, verdriet en liefde het verhaal boeiend genoeg om door te lezen.

donkerland

Donkerland is een uitgebreide, behoorlijk feitelijke en interessante roman, waar je tijdens het lezen echt je aandacht bij moet houden. De opzet om de geschiedenis van een land aan de hand van de levens van een familie te vertellen, maakt het verhaal boeiend. Wanneer je geïnteresseerd bent in de rijke geschiedenis van Zuid-Afrika is Donkerland voor jou dan ook een goede keus.

3

Informatie

Auteur: Deon Opperman
Uitgeverij: Mozaiëk
Jaar van uitgave: 2015
ISBN: 9789023994749

Verzenden
User Review
0 (0 votes)

Dit boek heb ik ontvangen van Boekencentrum Uitgevers.

Geplaatst in: ***, Recensies | Tags: , ,
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter