Een blijvende indruk – Tamera Alexander – ****

20/02/2014 | 1 reactie

een blijvende indrukMeeslepend liefdesverhaal in historische setting.

Claire Laurents diepste verlangen is om iets te schilderen dat haar bekendheid en waardering zal opleveren. Maar haar vader staat erop dat ze als kopiïst zal werken. Als vervalser. Wanneer Claire zich gedwongen voelt om haar thuis te ontvluchten, ontmoet ze advocaat Sutton Monroe, die haar zijn vriendelijkheid toont door haar niet aan te geven. Maar wanneer hij later weigert om haar te hulp te komen, vreest ze dat ze hem verkeerd heeft ingeschat.

Wanneer Claire contacten krijgt in de betere kringen van Nashville, gelooft ze dat haar droom om een blijvende indruk te maken werkelijkheid kan worden – maar natuurlijk alleen wanneer haar verleden verborgen blijft.

Samenvatting
Het verhaal wat speelt in 1866, begint in de Franse Wijk van New Orleans. Daar vervalst Claire Laurent in opdracht van haar vader een schilderij. Claire houdt enorm van schilderen, maar door haar vader wordt haar talent niet gewaardeerd. Hij maakt er zelfs misbruik van door Claire als vervalser te laten werken.

Op het moment dat Claire helemaal vast zit in haar leven vol oneerlijkheid, moet ze vluchten. Hierdoor komt ze in Nashville terecht. Een van de eerste mensen die ze daar ontmoet is Sutton Monroe, een advocaat die een belangrijke rol in haar leven gaat spelen.

Als door Gods leiding krijgt de gevluchte, hulpeloze Claire een baan op het grootste landhuis in de omgeving van Nashville, Belmont. In dit schitterende landhuis, temidden van de kunst en onder streng toezicht van haar werkgeefster Adelicia Acklen, bloeit Claire op. Ze ontdekt dat ze niet meer wil zijn wie ze was, een jonge vrouw die werkte als vervalser van schilderijen, maar dat ze wil zijn we zie is, een geliefde eerlijke jonge vrouw met een groot schilderstalent. Maar om zo te zijn zal ze eerst haar verleden achter zich moeten laten, en dat zou haar alles kunnen kosten.

een blijvende indruk

Mijn mening
Zoals Tamera Alexander in het voorwoord beschrijft, is dit boek gebaseerd op historische gegevens. Het landhuis Belmont in Nashville, gebouwd in 1853, bestaat bijvoorbeeld echt. En daar heeft ook echt een mevrouw Adelicica Acklen gewoond.

De schrijfster zegt zelf dat ze meteen na haar eerste kennismaking met Belmont en Adelicia’s bijzondere persoonlijkheid en leven, ervan droomde om een verhaal te schrijven over haar leven en haar indrukwekkende huis.  En dat is haar gelukt. Met ‘Een blijvende indruk’ heeft Tamera Alexander weer een historische roman geschreven zoals al haar andere boeken. Het duurde even voordat ik in het verhaal zat, hierdoor had ik in het begin niet zo’n zin om het boek te lezen. Maar ik heb gewoon doorgelezen en daar heb ik zeker geen spijt van gehad.

Want dit eerste boek uit de Belmont-serie is bijzonder gedetailleerd geschreven. Door de prachtige beschrijvingen zie je het landhuis voor je. En door de uitgebreide tekening met woorden is het alsof je je in het huis bevindt en je de beelden en schilderijen zo aan kan raken. Tijdens het lezen van dit boek is het te merken dat de schrijfster goed onderzoek heeft gedaan en zich in het levensverhaal en het huis van Adelicia Acklen heeft verdiept. Het decor is helemaal af en is perfect voor het verhaal van Claire Laurent.

een blijvende indruk

De personages in dit verhaal zijn goed beschreven. Je leert de hoofdpersonen steeds beter kennen en je leeft meer en meer met hen mee. Hierdoor weet je ook wat ze bezighoudt en waar ze mee worstelen.

De schrijfster geeft in haar voorwoord aan dat de echte Adelicia Acklen een dynamische vrouw was, die haar tijd ver vooruit was. Dit komt in het verhaal duidelijk naar voren. Maar doordat zij niet zo uitgebreid wordt beschreven als de hoofdpersonen Claire en Sutton, blijft ze toch wat op afstand, waardoor ze nog intrigerender wordt.

In dit boek spelen kunst, beelden en schilderijen een grote rol. Ik ben eerlijk gezegd echt geen kunstliefhebber, maar ik vond het in dit verhaal niet vervelend om erover te lezen. Wel zorgde het onderwerp ‘kunst’ ervoor dat het even geduurd heeft voordat ik het boek heb aangeschaft. Het onderwerp trok me in eerste instantie niet echt. Maar tijdens het lezen van het boek, ontdekte ik dat het onderwerp juist het perfecte decor voor het verhaal is.

een blijvende indruk

‘Een blijvende indruk’ is een dik boek met ruim 500 pagina’s. Alles wordt  erg uitgebreid en gedetailleerd beschreven, wat maakt dat het niet echt een vlot verhaal is. Dit vind ik eigenlijk wel van alle boeken van Tamera Alexander. Ze zijn wat traag, maar doordat het een sterk en meeslepend verhaal is, blijft het wel boeiend.

Met dit boek heeft Tamera Alexander weer een sterke historische roman in een prachtige setting geschreven. Ondanks dat ik in het begin niet echt geboeid was, heeft het verhaal me er toch van overtuigd om het te beoordelen met 4 sterren.

Er bestaat een website over het landhuis Belmont. Hier is een video te zien van het landhuis en foto’s van het interieur en de kunstobjecten. Klik hier om beeld te krijgen van de achtergrond waarop deze roman is gebaseerd.

Ook is Tamera Alexander geïnterviewd over haar Belmont-serie. Bekijk hieronder de Engelstalige video waarin ze enthousiast verteld over Belmont en het verhaal wat ze daar laat afspelen.

Aantal sterren **** / € 19.95 / Originele titel: A lasting impression  / Uitgeverij Van Wijnen

Geplaatst in: ****, Recensies | Tags: , , , , ,
Vorige post Volgende post

1 reactie

 • Beantwoorden Geja Baan 17/04/2014

  Ik heb ook heerlijke uurtjes beleefd in dit mooie boek.
  Fijn dat je met je website op deze manier boeken bij de mensen brengt.
  Tnx, groetjes Geja

 • Beantwoorden Van zeldzame schoonheid - Tamera Alexander - **** - Wereld van boeken 12/07/2017

  […] zeldzame schoonheid’ is het tweede deel in de Belmont-serie. ‘Een blijvende indruk‘, waarin Claire Laurent te maken krijgt met de rijke Adelicia Acklen, ging hieraan vooraf. Nu […]

 • Beantwoorden Op lieflijke tonen - Tamera Alexander - **** - Wereld van boeken 12/07/2017

  […] lieflijke tonen is het derde boek in de Belmont Reeks. Waar kunst een grote rol speelt in Een blijvende indruk en natuur in Van zeldzame schoonheid, geldt dat voor muziek in deze nieuwste roman van Tamera […]

 • Laat een reactie achter